Hirdetés
Hirdetés

Kettéhasadt a Bitcoin

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 02., 14:35

Eddig sokan stabilnak és törhetetlennek hitték az első virtuális devizának is nevezett instrumentumot, amely éppen ezért inflálódni sem tud. Nos, máris kettéhasadt, de nem úgy, mint a csehszlovák korona cseh és szlovák koronára egykoron. Sikamlós terep a kriptopénznek nevezett eszközök világa, de kétségkívül érdekes.

Kezdettől fogva az volt az álláspontunk, hogy sokkal kézzelfoghatóbb egy állam, vagy egy államok szövetsége által kibocsátott fizetőeszköz, mint egy programozók által kedvük szerint létrehozott véges elemű sorozat, amelyet kineveznek devizának. Utóbbira a közönség rákap, arra gondolván, hogy olyan, mint az arany, sőt még olyanabb, mert csak egy bizonyos, előre meghatározott mennyiséget lehet előállítani.

Sokasodás és hasadás

Csakhogy míg az arany egy kiváló tulajdonságokkal, ezért jelentős használati értékkel bíró fém, amelyből valóban nehéz nagyon sokat előállítani, hisz eleve kevés van a földköpenyben, a kriptodeviza egy meglehetősen elvont képződmény, és mint most látjuk, közelről sem véges. Már eddig is látszott, hogy ha valaki létrehoz egy ilyet (Bitcoin), akkor mások létrehoznak másmilyent (Ethereum és társai), és már meg is van oldva, hogy bármennyi lehessen belőle, mint egy elinflált pénzből.

Hirdetés

Arra viszont nem gondoltunk, hogy még a Bitcoint magát is széthasítják valahogy, történetesen azért, mert a programozók nem értettek egyet valamiben. A technikai hátterét meg sem próbáljuk felfogni, azt bízzuk a számítógépes gurukra, de azért azt lássuk be, hogy egy jegybankban nem szokott összeveszni mondjuk a monetáris tanács, és az egyik egyféle forintot (dollárt, jent, akármit) kibocsátani, a másik fele egy másikat. Itt viszont nincs szabályozó hatóság, csak pár lelkes programozó, meg akik bennük és a találmányukban bíznak, mint a piramisjátékoknál.

Összevesztek a koncon

Na de mi is történt most? Egy hónapja már megindult a vita egy szoftverfejlesztésről, és végül nem egyeztek meg a felek, kínai bitcoin-bányászok egy csoportja elégedetlen volt a várható fejlesztéssel, viszont tőlük a Reuters szerint erősen függ az egész rendszer, ezért hozzájárulásuk hiányában a program elkezdett kétféle virtuális valutát előállítani.

Az egyik az eddigi Bitcoin, a másiknak gyorsan nevet kellett találni, ez lett a Bitcoin Cash. Még a névválasztás is szerencsétlen, na nem a Buda-Cash miatt, hanem mert a cash készpénzt jelent, vagyis máris egy utalás arra, hogy szaporodhat, mint mikor egy jegybank túl sokat nyomtat, hogy fedezetlen pénzzel, inflációval finanszírozza a hiányt.

Az ördög műve

Rövidtávon persze egy ilyen esemény nem töri le ezeknek az eszközöknek az árait, hisz egy kriptodeviza-mánia kellős közepén vagyunk, csak arra mutat rá, hogy nem szabad elhinni a véges mennyiségről és így teremtett stabilitásról szóló meséket. A technológia biztosan jó lesz valamire, amikor a szabályozott rendszerek is elkezdik használni, de a programozók által létrehozott jelsorozatok, melyekkel, mint látjuk, bármi megtörténhet, belső értékük pedig 0, továbbra is végtelenül kockázatos dolgok maradnak. A befektető (spekuláns) nagyokat nyerhet velük, de el is veszítheti összes pénzét.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Rengeteget dolgozol, közben tönkremegy a magnéleted? Ne hagyd!

Rengeteget dolgozol, közben tönkremegy a magnéleted? Ne hagyd!

A munka és magánélet közötti egyensúly megteremtése kulcsfontosságú kérdés, hiszen bármerre billen el a mérleg nyelve, sérülhet a közérzetünk, túlhajszolttá vagy motiválatlanná válhatunk, ami hosszú távon veszélybe sodorhatja a karrierünket, és testi-lelki egészségünket is. Szakértő ad most 5 egyszerű tippet, amelyeket érdemes megfogadni az ideális work-life balance megtalálásához.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?