Hirdetés
Hirdetés

Kihevertük Észak-Koreát, új szerelme lett a befektetőknek

2017. augusztus 14., 18:36

Bombák árnyékában pihent ma a kereskedés, a hazai fronton a Richter és a Magyar Telekom húzta, Nyugat-Európában szintén kedélyes volt a hétfői hangulat. A forint gyakorlatilag alig mozdult a nap folyamán, az Appennin részvényesei azonban nagyot kaszálhattak ma is. Amerika meglódult, az olaj viszont megint valamivel olcsóbb lett.

(Fotó: BÉT)
(Fotó: BÉT)

Úgy tűnik, a befektetők kiheverték a múlt hét végi kisebb sokkot, amit az Amerika és Észak-Korea között elmérgesedő viszony okozott. Bár az atomháborútól nem kerültünk sokkal messzebb, azóta némelyest árnyalódott a kép: vitatott például, hogy Kína végül belesodródhat-e, esetleg Guamnál végül mik a tervei a feleknek, így a piac inkább a fellélegzés mellett döntött a nagy bizonytalanságban.

Így nyáriasan kellemes hangulat uralkodott ma a világ tőzsdéin, Nyugat-Európában minden főbb tőzsdeindex egy-másfél százalék közötti pluszban zárta a kereskedést, Amerika szintén egységesen 1 százalék feletti pluszban nyitott.

Hirdetés

Aludj el szépen, Budapest

A jó hangulat Budapestre is átragadt, noha fékezett habzással: a Budapesti Értéktőzsde fő részvényindexe, a BUX gyakorlatilag stagnált a nyitáshoz képest, mindössze 0,03 százalékos csökkenést produkált a nap folyamán, így végül 36 803,02 ponton várja a nyitást. A forgalom valamelyest elmaradt az elmúlt 12 hónap átlagától, 8,3 milliárd forint értékben kötöttek ügyletet a hazai porondon.

Meglepetést okozott mindenkinek az OTP teljesítménye, a bankpapír árfolyama ugyanis annak ellenére – vagy tán épp ezért – csökkent, hogy a nap elején az egyik nagy külföldi befektetési ház vételre ajánlotta a papírokat, 12 ezer forintos árfolyamon. A hazai szakemberek azt várták, hogy az árfolyam eléri a 10 ezer forintos álomhatárt, ehelyett azonban korrigált az elmúlt hetek szárnyalása után, és végül 0,8 százalékkal 9920 forintra csökkent az árfolyam.

A legfrissebb árfolyamokat itt nézheted meg a Privátbankár.hu-n. >>>
A legfrissebb árfolyamokat itt nézheted meg a Privátbankár.hu-n. >>>

A Mol gyakorlatilag stagnált, 23 310 forinton várja a holnapi nyitást, a Magyar Telekom ugyanakkor 0,8 százalékkal nőtt, 475 forintra. A nap elején szárnyaló Richter valamelyest megnyugodott, így a gyógyszerpapír ára 0,62 százalékkal 6500 forintra értékelődött fel a nap végére.

Mindenki az Appeninnre bukik

A bluechipek helyett úgy tűnik, a hazai piacon az ingatlanpapírok most a slágerek. Az Appeninn papírjai az elmúlt napokban mintegy 40 százalékkal értékelődtek fel, csak a mai napon pedig további 14,5 százalékkal, 296 forintig kúszott az árfolyam. Az őrület még a júniusi országgyűlési határozat után kezdődött, ekkor szavazták meg ugyanis a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról szóló törvényt, aminek következtében számos társaság átalakult. Ez az Appeninnt is – pozitívan – érintette, kíváncsian figyeljük, hová jut még az árfolyam.

Elakadt a forint

A reggeli izmozást követően szinte alig változott a forint árfolyama, a nap végére még enyhén gyengült is az euróhoz képest, így végül a zárásban 303,94-304,07-ért váltották az uniós valutát. A dollárért 258,04 forintot, a svájci frankért pedig 265,59-et kellett adni a nap végén.

A legfrissebb árfolyamokat itt nézheted meg a Privátbankár.hu-n. >>>
A legfrissebb árfolyamokat itt nézheted meg a Privátbankár.hu-n. >>>

Az árupiacon mindkét olajfajta ára nagyobbat gyengült, az amerikai típusú WTI olaj ára 1,3 százalékkal csökkent, 48,15 dollárig, míg az északi-tengeri Brent másfél százalékos gyengülést követően 51,32-ig csúszott hordónként. Az arany ára sem tért magához reggel óta, 1289,40 dollárért mérték unciáját a zárást követően, a platina pedig még tovább esett, 1,5 százalékos csökkenést követően egészen 974,60-ig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi csak a menekülteket látjuk - pedig a háttérben kőkemény üzlet állhat

Mi csak a menekülteket látjuk - pedig a háttérben kőkemény üzlet állhat

Már több mint 400 ezer rohingyát üldöztek el hazájukból, Mianmarból - a törésvonal a vallások között látszik, de a háttérben komoly üzleti érdekek, olajlelőhelyek is állnak. Az ügy érdekessége, hogy az ország civil vezetője egy olyan ember, akit Nobel-békedíjjal tüntettek ki - nem csoda, hogy a Nyugat hallgat. Külpolitikai szakértőnket, Káncz Csabát kérdeztük a háttérről.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?