Hirdetés
Hirdetés

Kilőtt az FHB, zuhan az olaj, mi jöhet hétfőn választás után a tőzsdéken?

Eidenpenz József, 2017. április 21., 18:24

A vasárnapi francia választások előtt a francia tőzsde gyengélkedett, de Európában azért voltak pozitív teljesítményű indexek is. Az amerikai indexek szerény mínuszban vannak. A magyar papírok összességében stagnáltak, de a kisgömböc felhajtotta az FHB árát. A forint tovább gyengélkedik, ma is volt 314 felett az euró.

(régi FHB-reklám)
(régi FHB-reklám)

A vasárnapi francia elnökválasztás előtt természetes, hogy kivárásos jellegű volt a részvénypiaci hangulat, ráadásul péntekenként amúgy is ritkábbak a nagyobb mozgások. A francia CAC 40 index 0,3 százalékkal esett, miközben a német DAX 0,2 százalékkal felfelé ment, a brit mutató pedig alig változott. Az amerikai indexek minimális, 0,1 százalék körüli esést értek el.

Itthon a BUX felfelé ment a nap elején, leesett valamikor délben, majd végül megállapodott középen, minimális, pár pontos pluszban. A Mol fél százalékkal ment lejjebb 21 250 forintra, az OTP egyetlen forinttal feljebb 8266-ra. A Richter 0,6 százalékkal emelkedett 6910-re, a Telekom esett 487-re, egy forinttal, ami két ezrelék.

Hirdetés

Hullámvasúton a forint

A Mészáros Lőrinc-féle birodalom visszavágott, és a Konzum Nyrt. 6,85 százalékos részesedést vásárolt az FHB-ben, erre a bankrészvény is 6,8 százalékkal ment fel, 566 forintra.

Kalandos volt a forint útja, délelőtt erős volt, azután meggyengült, az euró megint felment 314,20-ig. Este azután eléggé gyorsan lezúgott, 312,90-re. Ezzel végül erősödni tudott. A złoty, a román lej és a cseh korona is gyengült nap közben, majd erősebb lett este, így nemzetközi esemény állhat az esti váltás hátterében. Vélhetően Stanley Fischer Fed-alelnök nyilatkozata, aki magabiztosan arról nyilatkozott, nem át semmi okot arra, miért ne lehetne az idén még két kamatemelés az USA-ban.

Nagyon esik az olaj

Kitört a forint a háromszög alakzatból, továbbá több technikai indikátor is a gyengülés irányába mutat. Jelenleg 314 forint körül alakul az árfolyam az euróval szemben, most főleg a 315-ös szintet lehet figyelni” - írta a KBC Equitas pár órával korábban.

Az olaj már az amerikai olajkutak számának nemsokára esedékes közzététele előtt zuhanni kezdett, már két százalék feletti a mínusz, a WTI beesett az 50 dolláros határ alá 49,60-ra, a Brent pedig 51,90.

A Borussia Dortmund futballcsapat elleni merényletről kiderült, hogy nem iszlamisták, hanem orosz-német kettős állampolgár volt, és nem fanatikus, hanem fosztogatni vágyott. A klub tőzsdén levő részvényeinek eséséből akart ugyanis hasznot húzni. (Szergej robbantott a Dortmund buszánál, és a tőzsdén spekulált rá)

Vegyesek a gyorsjelentések

A gyorsjelentések továbbra is sűrűn érkeznek. Európában jól teljesített az acélipar, miután egy nappal korábban csúnyán elbántak a részvényekkel a befektetők az USA protekcionizmusának veszélye miatt. Most a svéd SSAB jó kilátásokról beszámoló jelentése miatt ment fel az egész szektor, az SSAB részvényei pedig 7-8 százalékkal drágultak.

Jelentett az USA-ban a General Electric, de majdnem két százalékos mínuszban van. A Mattel játékgyár jelentése teljesen kiábrándító volt, a részvény 11 százalékos mínuszban van. A Honeywell viszont jó jelentése nyomán emelkedik.

Mi lesz hétfőn? Ideges a piac

Úgy tűnik, vasárnap Macron elnökjelöltnek vannak a legjobb esélyei. „Ha minden a papírforma szerint történik, akkor a piacok örülhetnek, de valószínűleg nagy mozgást nem hoz, viszont Le Pen vagy Melenchon élre törése esetén aggodalom alakulhat ki a piacokon” - foglalta össze az Erste Befektetési a hétfői kilátásokat.

Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája szerint túl magas a bizonytalanok aránya Franciaországban, a négy legerősebb jelölt szavazati aránya pedig statisztikailag nem tér el egymástól érdemben, emiatt is valójában igencsak idegesek a piacok. Ez az opciós piacok volatilitásán is látszik, ami helyenként a Brexitnél látott szintet is meghaladja.

Az Equilor blogjának cikke szerint az igazi izgalmat az jelenti majd vasárnap, hogy az első két jelölt mindegyike lehet a bezárkózó politikát előnyben részesítő politikus. Marine Le Pen és Jean-Luc Mélenchon esetleges továbbjutása azonnal komoly hatással lenne a gazdaságra.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hivatalos: kezdődik a politikai őrület - mától minden a győzelemről szól

Hivatalos: kezdődik a politikai őrület - mától minden a győzelemről szól

Megkezdődik hivatalosan is az országgyűlési képviselő-választási kampány időszaka a mai nappal. Persze a kampány választástól választásig folyamatosan tart már, az elkövetkezendő néhány hétben hatalmas dózisban kapjuk majd a pártok politikai üzeneteit.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Az infláció megeszi a kamatot – érdemes még takarékoskodni?

    2018. február 15., 14:28
    Az infláció megeszi a kamatot – érdemes még takarékoskodni?

    Az infláció tavaly átlagosan 2,4 százalékos volt, az egy éves állampapír azonban már régen csak két százalékot fizet. Az inflációkövető kötvények kamata sokkal jobb, ám egyre lejjebb veszik a kamatprémiumot, és legalább három évre kell befektetni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)