Hirdetés
Hirdetés

Kilőtt az FHB, zuhan az olaj, mi jöhet hétfőn választás után a tőzsdéken?

Eidenpenz József, 2017. április 21., 18:24

A vasárnapi francia választások előtt a francia tőzsde gyengélkedett, de Európában azért voltak pozitív teljesítményű indexek is. Az amerikai indexek szerény mínuszban vannak. A magyar papírok összességében stagnáltak, de a kisgömböc felhajtotta az FHB árát. A forint tovább gyengélkedik, ma is volt 314 felett az euró.

(régi FHB-reklám)
(régi FHB-reklám)

A vasárnapi francia elnökválasztás előtt természetes, hogy kivárásos jellegű volt a részvénypiaci hangulat, ráadásul péntekenként amúgy is ritkábbak a nagyobb mozgások. A francia CAC 40 index 0,3 százalékkal esett, miközben a német DAX 0,2 százalékkal felfelé ment, a brit mutató pedig alig változott. Az amerikai indexek minimális, 0,1 százalék körüli esést értek el.

Itthon a BUX felfelé ment a nap elején, leesett valamikor délben, majd végül megállapodott középen, minimális, pár pontos pluszban. A Mol fél százalékkal ment lejjebb 21 250 forintra, az OTP egyetlen forinttal feljebb 8266-ra. A Richter 0,6 százalékkal emelkedett 6910-re, a Telekom esett 487-re, egy forinttal, ami két ezrelék.

Hirdetés

Hullámvasúton a forint

A Mészáros Lőrinc-féle birodalom visszavágott, és a Konzum Nyrt. 6,85 százalékos részesedést vásárolt az FHB-ben, erre a bankrészvény is 6,8 százalékkal ment fel, 566 forintra.

Kalandos volt a forint útja, délelőtt erős volt, azután meggyengült, az euró megint felment 314,20-ig. Este azután eléggé gyorsan lezúgott, 312,90-re. Ezzel végül erősödni tudott. A złoty, a román lej és a cseh korona is gyengült nap közben, majd erősebb lett este, így nemzetközi esemény állhat az esti váltás hátterében. Vélhetően Stanley Fischer Fed-alelnök nyilatkozata, aki magabiztosan arról nyilatkozott, nem át semmi okot arra, miért ne lehetne az idén még két kamatemelés az USA-ban.

Nagyon esik az olaj

Kitört a forint a háromszög alakzatból, továbbá több technikai indikátor is a gyengülés irányába mutat. Jelenleg 314 forint körül alakul az árfolyam az euróval szemben, most főleg a 315-ös szintet lehet figyelni” - írta a KBC Equitas pár órával korábban.

Az olaj már az amerikai olajkutak számának nemsokára esedékes közzététele előtt zuhanni kezdett, már két százalék feletti a mínusz, a WTI beesett az 50 dolláros határ alá 49,60-ra, a Brent pedig 51,90.

A Borussia Dortmund futballcsapat elleni merényletről kiderült, hogy nem iszlamisták, hanem orosz-német kettős állampolgár volt, és nem fanatikus, hanem fosztogatni vágyott. A klub tőzsdén levő részvényeinek eséséből akart ugyanis hasznot húzni. (Szergej robbantott a Dortmund buszánál, és a tőzsdén spekulált rá)

Vegyesek a gyorsjelentések

A gyorsjelentések továbbra is sűrűn érkeznek. Európában jól teljesített az acélipar, miután egy nappal korábban csúnyán elbántak a részvényekkel a befektetők az USA protekcionizmusának veszélye miatt. Most a svéd SSAB jó kilátásokról beszámoló jelentése miatt ment fel az egész szektor, az SSAB részvényei pedig 7-8 százalékkal drágultak.

Jelentett az USA-ban a General Electric, de majdnem két százalékos mínuszban van. A Mattel játékgyár jelentése teljesen kiábrándító volt, a részvény 11 százalékos mínuszban van. A Honeywell viszont jó jelentése nyomán emelkedik.

Mi lesz hétfőn? Ideges a piac

Úgy tűnik, vasárnap Macron elnökjelöltnek vannak a legjobb esélyei. „Ha minden a papírforma szerint történik, akkor a piacok örülhetnek, de valószínűleg nagy mozgást nem hoz, viszont Le Pen vagy Melenchon élre törése esetén aggodalom alakulhat ki a piacokon” - foglalta össze az Erste Befektetési a hétfői kilátásokat.

Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája szerint túl magas a bizonytalanok aránya Franciaországban, a négy legerősebb jelölt szavazati aránya pedig statisztikailag nem tér el egymástól érdemben, emiatt is valójában igencsak idegesek a piacok. Ez az opciós piacok volatilitásán is látszik, ami helyenként a Brexitnél látott szintet is meghaladja.

Az Equilor blogjának cikke szerint az igazi izgalmat az jelenti majd vasárnap, hogy az első két jelölt mindegyike lehet a bezárkózó politikát előnyben részesítő politikus. Marine Le Pen és Jean-Luc Mélenchon esetleges továbbjutása azonnal komoly hatással lenne a gazdaságra.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Tovább tart a bitcoin-mánia, megint átlépett egy éles határt az árfolyam

Tovább tart a bitcoin-mánia, megint átlépett egy éles határt az árfolyam

Már meghaladja egyes kisebb országok, mint Magyarország tőzsdei kapitalizációját is a bitcoin nevű számítógépes pénz összértéke, és a mániának egyelőre nincsen vége. A vételi érdeklődés annak is szólhat, hogy talán végre megoldanak egy problémát, ami lassítja a fizetési forgalmat. De a többi hasonló fizetőeszközt még jobban veszik.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • május 15
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Ipari termelés (év/év) - április
  RWE - 2017 Q1
  Gépipari rendelésállomány (év/év) - április
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index - május
  NAHB házár index - május
  május 16
  GDP előzetes (nyers, év/év) - 2017 Q1
  GDP (igazított, év/év) - 2017 Q1
  Megkezdett lakásépítések - április
  Kiadott építési engedélyek (ezer/hó) - április
  Kiadott építési engedélyek - (hó/hó) - április
  Home Depot - 2018 Q1
  Ipari termelés (év/év)
  ZEW index - május
  ZEW index - május
  {{European_Union}} GDP - 2017 Q1
  Fogyasztói árindex (év/év) - április
  május 17
  Fogyasztói árindex (végleges) - április
  Ipari termelés (év/év, hó/hó) - március
  Raiffeisen - 2017 Q1
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - április
  ILO munkanélküliségi ráta - március
  Átlagbérek változása (3 hónap) - március
  Cisco Systems - 2017 Q3
  május 18
  Alibaba - 2017 Q4
  Wal-Mart Stores - 2018 Q1
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - április
  Bloomberg gazdasági várakozások - május
  Bloomberg fogyasztói elégedettség - május
  Philadelphiai Fed index - május
  Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - május
  Autodesk - 2018 Q1
  május 19
  Átlagos bruttó béremelkedés (év/év) - március
  Termelői árindex (év/év) - április
  Euróövezet folyó fizetési mérleg (milliárd euró) - március
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - május

Szavazás

Idén hová megy nyaralni?