5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mi védi a befektetőket a hazai tőkepiacon? Mekkora különbségek vannak az egyes EU-országok szabályozásában, mire kell figyelnünk ilyenkor? Mi a minimálisan szükséges óvatosság, ha brókercéget választunk? – kérdeztük Farkas Pétertől, a Befektető-védelmi Alap ügyvezető igazgatójától a tőzsdei Xetra-rendszer bevezetése kapcsán.

– Mi védi a befektetőket a hazai tőkepiacon?

– A befektetőknek elsősorban saját magukat kell védeniük, ami alatt azt értem, hogy minden befektetőnek meg kell tanulniuk a tőkepiac alapvető működésének legfontosabb szabályait, rendelkezniük kell valamilyen piac- és termékismerettel, meg kell fontolniuk a szakértőktől kapott tanácsokat és tudatában kell lenniük annak, hogy a befektetési döntéseikért végső soron ők maguk felelősek. A felelős befektetői fellépést természetesen nagyon megkönnyíti és biztonságossá teszi a piac szabályozása és a folyamatos, hatékony felügyelet.

A felügyelet szervezetileg októbertől átkerült a Magyar Nemzeti Bankhoz, de ez érdemi törést nem jelent a hatósági munkában. A piaci intézményrendszer bármilyen fejlesztésének, így a tőzsdei kereskedés fejlettebb elszámolásának is van befektető-védelmi vonulata, hiszen biztonságosabb, gyorsabb és valószínűleg olcsóbb is lesz így a rendszer, és technikailag is kisebb lesz az elszámolási kockázat szintje.

A fentieken túl vannak még olyan speciális intézmények, amelyeknek elsődleges feladata a befektetők védelme, ilyen például a Pénzügyi Békéltető Testület, amely korábban a PSZÁF, októbertől az MNB keretein belül működik, és természetesen a Befektető-védelmi Alap fő feladata is befektetők védelme, limitált anyagi kompenzálása.

(Az OBA és a Beva közötti különbségről itt írtunk – a szerk.)

– Miért fontos, hogy csak felügyelt intézmények szolgáltatásait használjuk?

– A befektetőtől elvárható egyik legfontosabb szempont, hogy csak felügyelt, legális szolgáltatók szolgáltatásait vegyék igénybe, hiszen ezzel jelentősen csökkennek a befektetés járulékos kockázatai. Ez nem is annyira könnyű, hiszen számos cég tevékenykedik különféle engedélyekkel vagy csak puszta nyilvántartásba vétellel a piacon, és néha nem könnyű kihámozni (mondjuk a honlapjukról), hogy azok ténylegesen mire is jogosultak. Bizonytalanság esetén feltétlenül ajánlott, hogy a befektető forduljon vagy a felügyeleti hatósághoz, vagy akár más olyan piaci szervezethez (Beva, tőzsde, KELER), akiktől várható korrekt tájékoztatás.

A felügyelt intézmény működése és termékei is szabályozottak, előzetesen megismerhetők, kockázataik felmérhetők, mindenki eldöntheti, hogy az neki való-e. Továbbá az ilyen intézmények esetén vannak bejáratott, speciális jogorvoslati lehetőségek, akik ezekhez nem tudnak hozzáférni, annak marad az általános jogi infrastruktúra – bíróság, felszámolás, végrehajtás –, annak limitált hatékonyságával.

– Van-e különbség a magyar és más európai tőkepiaci szabályozási környezet között a kisbefektetők szempontjából?

– Az Unión belül jelentős az egységesítés, a belső piacon nagyon hasonló szabályok érvényesülnek, de vannak lényeges eltérések is, amik figyelmen kívül hagyása meglepheti a gyanútlan kisbefektetőt. A befektetők kártalanítása területén minden EU-s országban van befektető-védelmi szervezet, amelyik minimálisan 20 000 eurós szintig nyújt védelmet. A tagországok legtöbbjénél ez a védelmi szint, néhány ország azonban (Franciaország, Egyesült Királyság, Svédország) ennél lényegesen magasabb értékig biztosít.

Éppen egy jelenleg Németországban folyamatban lévő és magyar ügyfeleket is érintő ügyben derült ki, hogy a német „beva” csak az euróban fennálló követeléseket védi, de például a svájci frankban fennállókat már nem.  A magyar Beva védelme a svájci valutára is kiterjed, ahogyan az összes EU-s és OECD ország valutájára is. Ez csak egy különbség, de ilyen több is lehet a rendszerek között, amikre érdemes előre figyelni. Fontos kérdés még, hogy az intézményi hasonlatosság minden előnye mellett külföldön kevesen boldogulnának az eljárásban idegen nyelven, amit szintén érdemes előzetesen mérlegelni.

– Felügyeleti, befektető-védelmi szempontból mi a legfontosabb elvárás a piac üzemeltetőjével szemben?

A legfontosabb és legáltalánosabb elvárás: a bizalom. A pénz- és a tőkepiac bizalmi piac, ha ez sérül, akkor semmi sem marad. Minden technikai fejlesztés vagy szabályozási, felügyeleti előre lépés valahol ezt a bizalmat erősíti. Nő a bizalom az áttekinthetőségtől, a transzparenciától, a nyilvánosságtól és a felek együttműködési készségétől.

A Beva is a bizalmat erősíti, kétszeresen is: ha nincs konkrét ügy, akkor a szervezet puszta léte növeli a bizalmat, az a tudat, hogy ha gond adódik, bizonyos kockázatokra van védelem. Ha pedig bekövetkezik egy befagyás, akkor a bizalom abban, hogy az ellopott, sikkasztott pénz (a Beva gyakorlatilag erre nyújt védelmet) megtérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17365 17240 17400 -0,29% 0 0 5 768 638 320 HUF 2024-04-24 17:09:55
MOL 2996 2948 3008 +1,90% 0 0 1 297 941 998 HUF 2024-04-24 17:09:26
MTELEKOM 942 935 942 +0,21% 0 0 561 510 659 HUF 2024-04-24 17:14:14
RICHTER 9100 8925 9100 +1,56% 0 0 1 880 165 955 HUF 2024-04-24 17:07:58
OPUS 396 396 403 -0,88% 0 0 89 629 866 HUF 2024-04-24 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem volt hétfői hangulat a tőzsde parkettjén
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 17:25
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 80,46 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG