Hirdetés
Hirdetés

Lopakodókban, drónokban lesz a következő sztori? Trump végre győzelmet aratott

2017. december 02., 14:12

Mára virradó éjszaka az amerikai szenátus elfogadta Donald Trump amerikai elnök adócsomagját, amit egy éve vártak a tőzsdei befektetők. A jogszabályt még csiszolni kell, de Karácsonyra véglegessé válhat. Erre a győzelemre nagy szüksége van Trumpnak.

Az amerikai haditengerészet által korábban kiadott fotón a drónokkal felszerelt USS Lassen járőrözik török és dél-koreai támogatással a térségben 2015 májusában. Fotó: EPA/Evan Kenny
Az amerikai haditengerészet által korábban kiadott fotón a drónokkal felszerelt USS Lassen járőrözik török és dél-koreai támogatással 2015 májusában. Fotó: EPA/Evan Kenny

Késő estébe nyúló ülésén az amerikai Szenátus szoros, 51:49 szavazati arányú döntéssel elfogadta a Donald Trump elnök nevéhez fűződő adóreform-csomagot. A Bloomberg megfogalmazása szerint harminc éve nem nyúltak hozzá ennyire az adótörvényekhez, ami főleg a társaságoknak jelent adókönnyítést, de az amerikai magánemberek nagy részének is.

A Képviselőház már korábban elfogadott egy hasonló értelmű törvénymódosítást, amely azonban nem pontosan egyezik meg a jelenlegi javaslattal, így a kettő közötti összhang megteremtésén még dolgozni kell. Az elnök, akinek számos beváltatlan kampányígérete miatt, a jövőre esedékes választások miatt égető szüksége lenne egy ilyen belpolitikai sikerre, Karácsony előtt aláírhatja a végleges jogszabályt.

Hirdetés

Az adócsökkentési csomag fő eleme a társasági adó mérséklése 35-ről 20 százalékra, ami azonban a Szenátus verziójában egy évvel később lépne életbe, mint a Képviselőházéban, azaz 2019-ben. Egyéb különbségek is vannak, például az ingatlanadóban vagy az amerikai cégek külföldön felhalmozott százmilliárdjainak hazahozatalát terhelő adónál.

Nagyot nőhet a hiány

Az adócsomag 1400 milliárd dollárral terhelheti a szövetségi költségvetést tíz év leforgása alatt. Ebbe azonban nincs beleszámolva, hogy gazdasági növekedést is generálhat, ami növeli majd az adóbevételeket.

A tőzsdék lényegében Donald Trump megválasztása óta várnak az adócsökkentésre, az idei amerikai részvénypiaci emelkedést ezért is nevezték “Trump-ralinak”. Ám az idei két számjegyű indexemelkedések után sok szakértő szerint már a piac beárazta az adócsökkentéseket a részvények árába, így további emelkedés emiatt nem túl valószínű.

A védelmi iparágakat vehetik

“Vásárolj a pletykákra, adj el a hírekre” – még az is lehet, hogy már nem marad, aki vásároljon, és éppen a régóta esedékes korrekciót, esést hozza meg az adócsomag.

A Marketwatch felteszi a kérdést, mi lesz ezután a következő Trumpo-sztori a tőzsdéken? Az elnöknek nincsen igazán további törvénykezési menetrendje, az Omabacvare egészségbiztosítási rendszer reformját már kétszer elbukta. Így azt valószínűsítik, hogy a védelmi iparágban jöhetnek sztorik, a Lockheed Martin, a Boeing vagy a Northrop Grumman részvényei mehetnek fel. A hajtóerőt a rakéta-védelmi rendszerek, a drónok, a lopakodó repülőgépek gyártása jelentheti.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?