4p
Nagy dolgokról döntenek a mai amerikai-japán csúcstalálkozón. Több százezer új munkahely létesítését ígérik, cserébe biztonságpolitikai szolidaritást várnak és a jen árfolyamának elfogadását. Az amerikai védelmi miniszter egy hete Tokióban zárt ajtók mögött nagyon kemény vonalat ígért Pekinggel szemben.

Abe Sinzó japán miniszterelnök volt az első külföldi vezető, akit Trump fogadott megválasztása után. Pár hónap telt el azóta és a japánok már tudják, Trump tényleg kivonul a csendes-óceáni kereskedelmi megállapodásból (TPP). A japánok azt is felismerték már, hogy a Fehér Ház új urát új amerikai munkahelyek létrehozásával lehet megpuhítani.

Jobs, jobs, jobs

Ezért hát ma Abe egy átfogó befektetési tervet („Amerikai-Japán Növekedési és Foglalkoztatási Kezdeményezés”) fog az elnök asztalára rakni, amely akár 700 000 új munkahely létesítéséhez járulhat hozzá. Közöttük gyorsvasút-hálózat kiépítésével, amelyet a japán nyugdíjalapból – a világ legnagyobbjából - finanszíroznának. A hírek szerint a Toyota – amelynek vezetője múlt héten találkozott Abéval – a csúcstalálkozóhoz időzítve ma jelent be amerikai befektetéseket. A japán elektronikai óriás, a Sharp is bejelentheti egy 7 milliárd dolláros gyár építését Amerikában. A Nissan viszont nem hajbókol és az eredeti terveknek megfelelően folytatja az Infiniti modell gyárának építését Mexikóban.

A japán delegáció mindent megtesz annak érdekében, hogy Trumppal újra megerősítést nyerjen a Tokió és Washington közötti különleges politikai, gazdasági és biztonsági kapcsolatrendszer. Ki fogják hangsúlyozni, hogy a japán vállalatok eddig 400 milliárd dollárt ruháztak be Amerikában és 1,7 millió amerikait foglalkoztatnak.

A pénzpiacok lélegzetvisszafojtva figyelik, hogy Trump megismétli-e a japán jen alulértékeltségére vonatkozó kritikáját. Tokió itt nem akar engedni, mert az Abenomics néven emlegetett gazdaságpolitika egyik oszlopa éppen a hiper-megengedő monetáris politika. Ennek a deformált gazdaságpolitikának az egyik elképesztő eredménye, hogy a japán jegybank napjainkra már 40 százalékát birtokolja a japán államkötvény-állománynak.

Kemény amerikai fellépés jöhet

James Mattis védelmi miniszter Japánban, 2017. februárjában. EPA/Frank Robichon

A japánok számára kulcsfontosságú, hogy a legmagasabb amerikai szinten kerüljön kimondásra, miszerint a Kelet-kínai tengeri szigetvitában Washington Tokió mellett áll. Abe a várakozások szerint nagyobb regionális védelmi szerepet vállalhat föl. A hadikiadások komoly emelését viszont nem, mert az óriási japán államadósságra tekintettel ez a hazai közvéleménynél ez rossz fogadtatásra találna.

Mint egy hete beszámoltunk róla, James Mattis amerikai védelmi miniszter első külföldi útja Szöulba és Tokióba vezetett. A kiszivárgott információk szerint Mattis a zárt ajtók mögött nagyon kemény hangot ütött meg Kína regionális terjeszkedésével kapcsolatban. Mattis arról biztosította japán tárgyalófeleit, hogy az Obama-kormányzatnál agresszívebben fog fellépni a kínaiak által egyoldalúan einstandolt mesterséges szigetek ügyében. Ennek keretében az amerikai haditengerészet növelni fogja a járőrözés gyakoriságát, amellyel 12 tengeri mérföldön belül hajóznak el a vitatott szigetektől. Mivel Peking az utóbbi hónapokban föld-levegő rakétákat telepített a mesterséges szigetekre, ezért a Pentagon is megkezdte a tervezést több tüzérségi eszköz térségbe telepítéséről.

Mi több, Mattis nemcsak a tengereken ígért keményebb fellépést. Szerinte a mai Kína a Ming-dinasztia 14. és 17. századi terjeszkedő politikáját követi, amikor is a birodalom vazallus államokat hozott létre a szomszédságában. Ez a hozzáállás a modern világban elfogadhatatlan Mattis szerint és ígérete szerint Washington be fogja tartatni Pekinggel a nemzetközi játékszabályokat.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG