4p
Érdekes kérdés is terítékre kerül az Európai Unió 27 tagjának hétvégi találkozóján, ahol alapvetően az Egyesült Királyság kilépésével kapcsolatos tárgyalási stratégiát vitatják meg. A kérdés úgy szól, hogy ha Észak-Írország kilépne az Egyesült Királyságból és csatlakozna Írországhoz, automatikusan az EU része lenne-e?

A kérdés normális körülmények között fel sem vetődne, de Nagy-Britannia kilépése miatt felkorbácsolódtak az érzelmek, és akinek bármilyen területi sérelme van a kilépő országgal szemben, az most jelentkezik. Ezt tették a spanyolok Gibraltár ügyében, és most Írország szeretne garanciát arra, hogy ha újra egyesülne az ország, akkor automatikusan az EU része lehessen, már csak azért is, mert elvileg nincs olyan lehetőség, hogy egy ország egyik része az EU része, a másik nem.

Az NDK példa

Hivatkozási alap is van: annak idején, amikor a német egyesülés felmerült, rögtön garantálták, hogy az NDK területek automatikusan az EU, akkor még Európai Közösség részévé válnak, amint belépnek a Német Szövetségi Köztársaságba. Ez akkor teljesen logikusnak is tűnt, máshogy nem is lehetett volna, és nem is aggasztott senkit, mert nyilvánvaló volt, hogy Németország állja a keleti rész felzárkóztatásának számláját, és onnan munkát vállalni is saját országuk gazdag nyugati felébe indulnak a polgárok, nem más tagországba.

Csatlakozási jog

Írország esetében ugyan nem fenyegetett eddig az egyesülés veszélye, de Írország mindentől függetlenül biztosítékot akar, hisz 1922-es függetlenné válása óta célja az országegyesítés, bár a gyakorlatban ezzel évtizedekig nem foglalkozott. Az ír felvetés mindazonáltal nem pusztán provokatív: az ún. nagypénteki egyezmény a The Guardian szerint tartalmazza azt a klauzulát, hogy ha Észak-Írországban a többség csatlakozni akar Írországhoz, akkor ez megtörténhet.

Még nem reális

Az Egyesült Királyság meggondolatlan kiléptetése az Unióból két nép esetében is megzavarta az eddigi kényes egyensúlyt. A skótok és az észak-írek egyaránt az Európai Unióban maradás mellett voksoltak, és így az akaratuk elleni kiléptetés óhatatlanul felkorbácsolta a nemzeti érzelmeket. Skócia esetében ez a függetlenséget, Észak-Írországban az Írországgal való egyesülést jelentené, bár Észak Írországban egyelőre nem fenyeget a veszély, mivel eddig brit párti többség volt. A demográfiai folyamatok ezt idővel megváltoztathatják: a katolikus íreknél magasabb a születésszám.

Skócia és Moldova

A kérdés nemcsak Írország szempontjából érdekes, hanem Skóciáéból is, amely ha független állammá válna, azt várná, hogy automatikusan tagja lehessen az EU-nak, vagy legalábbis formaság legyen az újbóli belépés, miután eddig is tag volt, még ha egy másik ország részeként is. Ennél is érdekesebb azonban Moldova helyzete, ahol ugyan most épp nincs napirenden, de időről-időre felmerül a Romániához való csatlakozás. Moldova ráadásul egy igen szegény, bár nem népes ország, és Románia, bár gyorsan fejlődik, nem tudná könnyedén gazdaságilag integrálni az országrészt, biztos, hogy kellene az EU támogatása.

Moldova egységes fejedelemség volt 1812-ig, amikor a Prut folyón túli részét Oroszország magához csatolta. Ekkor még értelemszerűen tisztán román lakosságú volt a terület, és csak lassan kezdődött el az oroszok betelepülése. A független Moldova 1859-ben a másik román fejedelemséggel, Havasalfölddel megalapította Romániát, amihez 1918 után csatlakozott a széteső Orosz Birodalomból kiszabadult Moldova is. A második világháború után azonban újra el lett szakítva és a Szovjetunióhoz került, és ezt követően olyan erős volt a betelepülés a Szovjetunió más részeiből, hogy az 1991-ben függetlenné vált ország már vegyes lakosságú volt, így nem is csatlakozott automatikusan Romániához. A kérdés persze az idők során újra és újra felmerülhet, ha mégis egyesülés lesz, a mostani példa alapján nem lehet majd más a kimenetel, mint az automatikus EU tagság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Így változnak az üzemanyagárak szerdán, feltéve, ha addig nem vezetik be újra az árstopot
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:17
A gázolaj nagykereskedelmi ára szerdán jelentősen csökken, a benziné nem változik. A kormány a héten dönthet a fogyasztói árak megfékezésének kérdésében.
Makro / Külgazdaság Rámennek a kriptóra Matolcsy Györgyék is
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:45
A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon. Magyarországon immár nagyjából 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye van Magyar Péternek? Ma délután Medgyessy Pétertől ezt is megkérdezheti a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 09:46
Ehhez elég csak egy ingyenes regiszráció a ma 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság A német kormány becsapja Európát
Káncz Csaba | 2024. április 21. 10:44
Berlin és Peking újbóli összebarátkozásának szélesebb körű geopolitikai következményei vannak. Miközben a világban a biztonságpolitikai eszkaláció időszakát éljük, a német kormánynak ki kellene néznie a vállalati lobbik buborékjából. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG