4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szerdán országos razzia során a német hatóságok nagy erők bevetésével őrizetbe vették egy szélsőséges csoport két tagját, akik fegyvereket halmoztak fel és terrortámadások elkövetésére készültek. Vesztüket az egyik legnagyobb erősségük, a közösségi média okozhatta. Akárcsak két éve a világ egyik legbutább terrorcsoportjáét, akik rengeteg nyomot hagytak maguk után.

Hat szövetségi tartományban tartott razziát a német ügyészség szerdán 200 rendőr segítségével egy szélsőjobboldali terrorszervezet tagjainál – tudósított a német sajtó, köztük a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ennek során két főt vettek egyelőre őrizetbe a DPA hírügynökség szerint, köztük a csoport 62 éves vezetőjét.

A csoportot összefüggésbe hozzák a Birodalmi Polgárok (Reichsbürger) néven ismert mozgalommal, amely szerint a jelenlegi német állam nem legitim és a Második Világháború előtti Harmadik Birodalom polgárainak tekintik magukat. Az ideológiai zűrzavart jelzi azonban, hogy az egyik őrizetes, aki a csoport vezetője lehet, magát következetesen kelta druidának nevezi.

Lelőtt rendőr itt is, ott is

A kelták még a germán népek előtt éltek Németország területén az ókorban, bő kétezer évvel ezelőtt. A Birodalmi Polgárok tavaly azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy egyikük októberben lelőtt egy rendőrt, amikor fegyvereit le akarták foglalni. (Egy héttel később nagyon hasonló eset történt Magyarországon is – a szerk.) Azóta még erősebben figyelik minden lépésüket.

A razzia során fegyvereket, lőszert, robbanóanyagot foglaltak le, a gyanú szerint menekültek, rendőrök és zsidók ellen akartak merényleteket elkövetni. Thomas de Maizière (CDU) belügyminiszter azt ígérte, csírájában fogja elfojtani a jobboldali terrorizmust. (Amire a németek nemcsak a Második Világháború alatti és előtti nácizmus miatt érzékenyek, hanem a hetvenes-nyolcvanas évek szélsőjobbos /és szélsőbalos/ merényletsorozatai miatt is – a szerk.)

Tízezernek 600 a széle

A „birodalmi polgárok” közé titkosszolgálati becslések szerint mintegy tízezer fő sorolható Németországban, ezek közül 500-600 tekinthető jobboldali szélsőségesnek. „Nem mindenki hivatkozik a Német Birodalomra. Sokszor olyanokkal van dolgunk, akik saját államukat vagy saját önkormányzatukat szeretnék megalapítani” – idézik Hans-Georg Maaßent, a titkosszolgálat (Verfassungsschutz) főnökét. Aki egyébként aggódik ezen csoport fokozódó agresszivitása és a világhálón való egye erősebb szerveződése miatt.

A különösen érintett Baden-Württemberg tartomány belügyminisztere, Thomas Strobl (CDU) utasításba adta az önkormányzatoknak, hogy a „birodalmi polgároknak” ne adjanak ki több fegyverviselési engedélyt, és ha lehet, a meglevőeket is vonják be – tudósított a Stuttgarter Nachrichten.

Merénylet óvoda és rokkantak otthona ellen?

A „kelta druida”, Burghard B. egyébként nem csoda, hogy lebukott, az interneten nem tett lakatot a szájára, gyakran terjesztett antiszemita népirtó fantáziákat – írta a baloldali Junge Welt. A lap szerint hasonlóan az internetes uszítás lett a veszte egy „Oldschool Society” vagy „OSS” nevű neonáci terrorcsoportnak is, amelynek tagjai most Münchenben bíróság előtt állnak.

A Wikipedia szerint a csoportot pirotechnikai anyagok beszerzése után kapcsolták le 2015-ben, és merényleteket terveztek „ismert szalafisták, mecsetek, templomok, óvodák, menekültszállások és rokkantotthonok” ellen. A csoportot a média elnevezte Németország legbutább terrorszervezetének, mert nyíltan kommunikáltak a Facebook-on és rengeteg nyomot hagytak maguk után egy chat-programban is.

Mennyi a szélsőséges összesen?

A Tagesspiegel szerint, amely titkosszolgálatokra hivatkozik, tavaly a német szélsőjobboldalhoz sorolhatók száma 500 fővel több mint 23 ezerre nőtt Németországban. Ez csak a kemény mag, az AfD vagy a Pegida legtöbb tagját nem sorolják ide, egyelőre a „birodalmi polgárok” besorolásán is vitatkoznak. Ebből a 23 ezerből 5800 számít neonácinak, 12 100-at pedig erőszakra hajlamosnak tartanak – ez utóbbiak száma 300 fővel nőtt tavaly.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG