4p
A keleti nyitás kereskedelmi oldala komoly bukás, nem véletlenül nem hallunk róla mostanában. A keleti oligarchák viszont sokra és magasra vitték nálunk. A miniszterelnök szerint a szaúdi oligarcha Pharaon nemzetbiztonsági átvilágítása rendben volt, de akkor felmerül a kérdés, hogy milyen hatékony volt a több ezer offshore letelepedési kötvény vásárlóinak ellenőrzése?

A keleti nyitásról mostanában mintha kevesebbet hallanánk, talán azért, mert a korábban nagy csinnadrattával beharangozott kormányzati stratégia mély kátyúba került. Pedig ez az a stratégia, amely felkeltette euró-atlanti szövetségeseink politikai bizalmatlanságát, miközben a despotikus irányítású államokkal összességében csökkent a kereskedelmi forgalmunk az elmúlt években. Oroszország recesszióban van, Azerbajdzsán a Valutaalap hitelére szorult, a kazah valutának az értéke megfeleződött, Szaúd-Arábiában pedig most vezették be az ottani Bokros-csomagot. Törökországban ezalatt a deviza rekordmélységbe süllyedt, hogy az ottani rendkívüli állapotról és az ezzel párosuló jogfosztottságról már ne is beszéljünk.

Azeri-magyar, két jóbarát

Igazi ékköve a keleti nyitásának Azerbajdzsán, amelyet még Orbán Viktor nevezett mintaállamnak 2014 novemberében a magyar parlament épületében, a stratégiai szerződés aláírásakor. Mint köztudott, az azeri baltás gyilkost a kormányfő személyes döntésének eredményeképpen 2012-ben hazánk kiadta Bakunak, akit ott rögtön szabadon is engedtek. Sajnos a kétoldalú gazdasági kapcsolatok Budapest és Baku között ezen megdöbbentő gesztus ellenére sem indultak virágzásnak.

A bakui magyar kereskedőház tulajdonosa ugyanis Töröcskei István lett. Az a Töröcskei, aki az általa vezetett és csődbe vitt – részben állami tulajdonú – Széchenyi Bank irányítása során olyan cégeknek adott hiteleket, melyekben szintén ő volt a vezető. A kormányzat pedig újra kiírta a bakui kereskedőház vezetésére a pályázatot és egy ismeretlen hátterű cégnek, az Ibrahim Ismailov Llc.-nek adta oda.

A Keleti Nyitás stratégia egy másik kiemelt állomásaként 2016 januárjában Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével ötventagú üzleti delegáció érkezett háromnapos látogatásra Mongóliába. A látogatás alatt az Eximbank 25 millió dolláros hitelkeretet nyitott egy mongol biokombinát felújításához. Milyen kár, hogy idén a dollárhoz képest a mongol tugrik a világ legrosszabbul teljesítő devizája.

Pharaon, a telekszomszéd

Eközben pedig hazánkban tisztázatlan hátterű szaúdi, jordán és török milliárdosok kezdtek üzletelésbe, nem ritkán a hazai nagypolitika vezetőivel. Ami még a nemzetközi diplomáciát is megmozgatta, az Ghaith Pharaon esete, akinek kapcsán a múlt héten Eric Watnik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének diplomatája elismerte, hogy csalás, zsarolás és felbujtás miatt is keresi az FBI a szaúdi származású üzletembert. Az Orbán család telekszomszédja és egyben üzleti partnerével kapcsolatban az idő előrehaladtával a megválaszolatlan kérdések csak szaporodnak.

Oknyomozó újságírók szerint Pharaon épp ugyanazon a napon járt idén nyáron a spliti kikötőben, mint Mészáros Lőrinc. Pharaonnal kapcsolatban Orbán Viktor is megszólalt a parlamentben. Sokak megdöbbenésére kijelentette, hogy "a szóban forgó úr" letelepedésének nemzetbiztonsági kockázatát megvizsgálta a magyar hatóság, és nem talált ilyet. De ha a miniszterelnök szerint a nemzetközileg körözött Pharaon nemzetbiztonsági átvilágítása rendben volt, akkor felmerül a kérdés, hogy milyen hatékony volt a több ezer offshore letelepedési kötvény vásárlók ellenőrzése?

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mindenesetre azt mondta a Parlamentben a napokban: a nemzetbiztonsági bizottság kihelyezett ülésén a képviselők részletes tájékoztatást kaptak arról, hogy az érintett szaúdi állampolgár hogyan jutott be Magyarországra és itt milyen tevékenységet végzett. Szerinte tisztázódott, hogy a férfi törvényesen lépett be Magyarországra és itt törvényesen tartózkodott. Eközben a mai napig nem érkezett olyan információ az FBI-tól, amelyik alkalmassá tenné "az érintett személy" minden kétséget kizáró azonosítását – mondta Lázár.

Eközben kiderült az is, hogy az egyik Pharaon cégnek közös részvénytársasága van a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőházzal, ráadásul az állami résztulajdonú Mol is bevásárolta magát Pharaon pakisztáni olajvállalatába. Ne felejtsük, itt annak az országnak egyik oligarchájáról beszélünk, amely a WikiLeaks múlt héten kiszivárogtatott dokumentuma szerint pénzügyileg támogatja az Iszlám Államot. Summa summárum, a keleti nyitás kereskedelmi romjain a jelek szerint mintha mára már csak az oligarchák virágoznának.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG