4p
Egy-két éve a világ attól kezdett élni, hogy a kínai gazdasági növekedés lelassul, és nem lesz, aki húzza a világgazdaságot. Nos, eleve túlzott volt az aggodalom, mivel van még pár nagy növekvő, köztük a kínaival megegyező népességgel rendelkező India, de most már látszik, hogy Kína továbbra is jól húz, csak az államnak egy kicsit a zsebébe kellett nyúlnia.

Se több, se kevesebb

Az állami költekezéshez vagy emelkedő költségvetési bevételek kellenek, vagy növekszik a hiány, és jön az eladósodás. Kínát az utóbbi veszély kezdte fenyegetni, ezért most már szigorúan vigyázni fognak a hiány mértékére: nem akarják, hogy meghaladja a GDP 3 százalékát. Ez alá sem akarnak egyelőre menni, hisz tavaly a gazdaság bővülésének csökkenését nem kis részben állami beruházásokkal állították meg, és most már szeretnék, ha a magánberuházások is felpörögnének, nem kis részben a PPP (public-private partnership, azaz az állami és a magánszektor együttműködése) révén.

Szépen növekedtek

Az előzetes számítások szerint a tavalyi deficit 3,8 százalék lett, bár ez elvileg szépíthető azáltal, hogy a szabályok szerint a stabilitási alapokban felhalmozott pénz felhasználása beszámítható a költségvetési adatokba, és így kihozható a 3 százalék. A kínai gazdaság végül 6,7 százalékkal nőtt tavaly az állami beruházásoknak és az erős banki hitelezésnek köszönhetően. Ez ugyan 26 év alatt a legalacsonyabb adat, de Kína már viszonylag magas szinten van, így egész mást jelent ez a szám, mint egy alacsonyabb bázis esetében, például Indiában. A jelenlegi világgazdasági körülmények és Kína elért fejlettsége mellett a 6,7 százalék igen szép eredmény.

Még sokáig bővülnek, de az égig nem lehet nőni

A Reuters által megkérdezett források szerint az idei évre 6,5 százalék a várható növekedés, ami még mindig kedvező, hisz ezzel az ország gazdasága sokkal gyorsabban bővül, mint a fejlett gazdaságok. Így ha az ütem nem csökken le nagyon a továbbiakban, Kína óhatatlanul a legnagyobb gazdaság lesz, megelőzve Amerikát. Miután a lakosságszám négyszeres, ezért ekkor az egy főre jutó kínai GDP még mindig csak a negyede lesz az amerikainak, igaz, ha vásárlóerő-paritáson számolunk, inkább a harmada, esetleg 40 százaléka. Egy idő után pedig óhatatlanul le fog lassulni a növekedés, hisz az nehezen elképzelhető, hogy az 1,4 milliárdos Kína életszínvonala belátható időn belül utolérje, netán meg is haladja Amerikáét.

Kerülik a lufit

A kormány továbbra is támogatja a magánbefektetések bővülését, de a tavalyi példák alapján szeretnék elkerülni, hogy a tőkebeáramlás ingatlanbuborékhoz vagy tőzsdei lufikhoz vezessen, vagy hogy életképtelen cégeket próbáljanak belőle lábon tartani. A tőzsdétől már nem kell félni, ott a lufi kipukkadt, a piac egy méretes esés után stabilizálódott. Ugyanakkor a bankok hitelezésére is szeretnének odafigyelni, nehogy túl nagyra hízzon az összes adósság.

Gátat szabni az eladósodásnak

Az UBS elemzői szerint Kína teljes adósságállományának a GDP-hez mért aránya két éven belül meghaladhatja a 300 százalékot, miközben 254 százalék volt 2015-ben és 277 százalék tavaly. Ennek persze jelentős része magán, vagyis banki adósság, az állam adóssága tavalyelőtt 62, tavaly 68 százalék volt, míg a vállalati adósság 153, illetve 164 százalékot tett ki az elmúlt két évben. A növekedés ütemét mindenesetre szeretnék erősen korlátozni, ezért szigorúbb monetáris politikát alkalmaznak: a központi bank megemelte a bankok középtávra elhelyezett pénzeire nyújtott kamatot.

A bankok tavaly 12,65 ezermilliárd jüan hitelt nyújtottak (durván kétezer milliárd dollár, forintban kifejezhetetlen szám, le kéne vágnunk két nullát, vagy bevezetni az eurót, a szerk.). Ennek 39 százaléka volt ingatlanra felvett hitel, ami jól fel is hajtotta az ingatlanpiaci árakat, bár az utóbbi hónapokban mintha valamelyest konszolidálódna a piac. Idén a hiteligény elsősorban az infrastrukturális beruházásoknál fog ahol a PPP konstrukciók egyre nagyobb szerepet kapnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG