3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Amerika egy 400 fős tüzérségi egységgel erősíti meg eddig 500 fős szíriai egységét, hogy segítséget nyújtsanak az Iszlám Állam szíriai fővárosának, Rakkának a helyi erők általi körülzárásához, majd felszabadításához. Az iraki Moszul nyugati felének ostroma is jól halad, érik Trump első igazán nagy dobása: az Iszlám Állam véső megsemmisítése.

Az egységek Szíriába küldése az Irakban már bevált mintát követi: a jól felszerelt, jól képzett amerikai erők nem a fronton harcolnak, hanem kiképzik, irányítják, segítik a harcoló erőket, és persze hatékony tüzérségi-, és légitámogatást nyújtanak. Rakkánál a harcokat a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) és a Szíriai Arab Koalíció nevű szervezetek vívják, akik a szíriai ellenzék Amerika-barát részei, és az amerikaiak ugyanúgy szervezik meg belőlük a harcoló koalíciót, mint Irakban a kormányhadseregből, a kurd haderőből és a síita milíciákból.

A feladat

Az SDF részét képezi a szíriai kurdok szervezete, az YPG milícia, amely eddig a legfőbb és legstabilabb partnere volt Amerikának az Iszlám Állam elleni harcban Szíriában. November óta aktívan részt vesz a Rakka bekerítését célzó hadműveletben, és a héten sikerült is elvágniuk a városból kivezető utolsó főbb útvonalat. A harcoló koalíció szóvivője, az amerikai légierő ezredese, John Dorrian a Reutersnek elmondta, hogy a város bekerítése pár héten belül befejeződik, és akkor indulhat a tényleges ostrom.

A most érkezett erők, melyek 155 milliméteres tüzérségi lövegekkel vannak felszerelve, ebben fognak részt venni, de az ezredes szerint már most is nagyon intenzív légi-, és tüzérségi csapások készítik elő a bevonulást. Az egység egy kisebb része Manbidzs városánál fog szolgálatot teljesíteni, ahol inkább békefenntartói szerepet töltenek be: vigyáznak, hogy a török erők ne kerüljenek összetűzésbe az amerikaiak többi szövetségesével, elsősorban a kurdokkal.

Török részvétel

Törökország saját magára nézve veszélyesnek tekinti az YPG-t, és attól félve, hogy a megerősödő kurdok túl nagy szerephez jutnak majd Szíria északi részén, nyomást gyakorol Washingtonra, hogy részt vehessen a Rakka felszabadítását célzó hadműveletben. Dorrian szerint folyamatosan egyeztetnek a törökök bevonásáról mind katonai, mind diplomáciai szinten. Azt állítja, hogy mindig is nyitottak voltak a török részvételre Rakka ostrománál, de ezt megfelelően meg kell szervezni, amivel vélhetően arra utal, hogy problémákat vethet fel a kurdok és törökök egyidejű részvétele.

Moszul

Mindeközben az iraki Moszul elfoglalása jól halad, az iraki terrorellenes szervezet vezetője szerint egy hónapon belül teljesen beveszik a várost. Szinte minden nap elfoglalnak egy újabb negyedet az ostromló erők, és most a moszuli múzeumnál folyik a harc, ahol 2015-ben a dzsihádisták lefilmezték, ahogy barbár módon összetörik a szobrokat. Az iraki erők egyúttal a 60 km-re nyugatra fekvő Tal Afar városába vezető útvonalat is elvágták, így a védők teljesen beszorultak az általuk még tartott városrészekbe.

A város így rövidesen felszabadul, az Iszlám Állam iraki uralmának vége. Rakka elfoglalásával fő szíriai bázisuk is megszűnik, a vidéki területeket már nem lesz nehéz tőlük visszaszerezni. Ez lesz Donald Trump első komoly katonai sikere (hacsak közben rajta nem üt Észak-Koreán), noha a hadjáratot még Obama szervezte és indította meg. A dzsihádisták állama tehát megszűnik, de terrorszervezetként még sok kellemetlenséget okozhatnak, amit az is mutat, hogy szerdán bombát robbantottak Tikrit városa mellett egy esküvőn, 20 ember halálát okozva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG