Hirdetés
Hirdetés

Mániákusan vásároltak az emberek a Fekete Pénteken, mégis sötét az ég a tőzsdéken

Eidenpenz József, 2017. november 27., 18:48

Nagyon sok bevételt hozott a Fekete Péntek, de a kiskereskedelmi részvények emelkedését felülírta a nyersanyagcégek rossz teljesítménye. Kínában és Koreában döcögtek a tőzsdék, a nap végére elromlott az európai hangulat és az amerikai indexek is szerény mínuszban. Esés volt Budapesten is, száguld a bitcoin.

Az amerikai nagy bevásárlások napja, a Fekete Péntek jó eladási számokat hozott, ötmilliárd dollárra becsülik a bevételt, ami 176 százalékos növekedés egyetlen év alatt. Így jókat várnak a mai internetes cyber-hétfőtől is. A kiskereskedelmi cégek részvényei erre emelkedtek, a nap elején új rekordokra repítve az USA részvényindexeit.

Ám a nyersanyag-vállalatok, energiacégek esése ezt felülírta, így este hat körül már szerény mínuszban járnak az amerikai mutatók. A hét egyik nagy eseménye az OPEC ülése lesz, talán ezzel összefüggésben azonban ma esik az olaj ára, a WTI 1,8 százalékkal, a Brenté 0,9 százalékkal a januári határidőkre.

Hirdetés

Az ázsiai, főleg kínai, koreai részvények nagyot estek reggel, a fémek, nyersanyagpiaci cégek árfolyamai a kínai kilátások romlása miatt is süllyedtek. A hatalmas ázsiai országban a növekedés lassulásától és a szabályozói környezet romlásától, szigorításoktól tartanak.

Tízezer felett ritka a levegő

Európában azonban ennek ellenére délelőtt szépen emelkedtek a részvényindexek, délutánra romlott el a hangulat. Végül a vezető indexek fél százalékos mínuszt hoztak össze.

Így nem meglepő, hogy a BUX is esett, 0,7 százalékkal, miközben a román és a cseh részvények is veszítettek értékükből. Ugyanakkor Lengyelországban emelkedés volt. Az OTP 2,0 százalékkal zuhant 10 170-ig, a Mol 1,2 százalékkal esett. A Richter 1,0, a Telekom 0,4 százalékkal emelkedni tudott. Az Opus hat százalékkal ment fel.

Elnökök, ha telefonálnak

A forint folytatta fokozatos erősödését, a csütörtök reggel még 313 körül járó árfolyam ma már csak 311 környékén ingadozott, 310,60-as minimummal. Az esti 311,10-es árfolyam kilencven fillérrel alacsonyabb a péntekihez képest. Az euró egy darabig szépen erősödött, majd a jó amerikai lakáseladási adatok után magához tért a dollár, végül alig volt változás.

A török líra, amely múlt héten újabb és újabb történelmi mélységekbe zuhant, ma 1,5 százalékkal erősödött. Ebben szerepe lehetett annak, hogy pénteken Donald Trump és Erdogan elnökök hosszas telefonbeszélgetést folytattak.

Adócsomag a láthatáron

Állítólag Trump megígérte a törököknek, hogy felhagynak a kurd fegyveresek támogatásával, és amerikai-török fegyverszállításokról is szó esett köztük. Az utóbbi időben az amerikai-török kapcsolatok is mélypontra süllyedtek, egy iráni-török pénzmosási, aranycsempészési ügy miatt.

A héten valamikor, egyes források szerint talán már kedden, mások szerint inkább csütörtökön az amerikai Szenátus megint tárgyal az adóreformról. Ha döntés születik, az így vagy úgy, de alaposan felforgathatja a piacokat.

A tízezret ostromolja a bitcoin

A német Allianz-csoport felvásárolná az Euler-Hermes francia-német multit, erre a vevő részvénye kissé esett, a felvásárolandóé viszont 20 százalékkal lőtt ki. A bitcoin, amelynél a kereskedés sohasem áll le, megint hozta formáját, vasárnap reggel áttörte a 9000 dolláros határt, ma reggel pedig 9730 dollár körül járt.

Már megvolt az OPEC-rali?

Az Equilor blogjának véleménye szerint az OPEC kitermelés-csökkentési megállapodásának meghosszabbítását a piac már beárazta. Az amerikai olajtermelők pedig 3-4 hónapos késéssel reagálnak az olajár változásaira, így jövő év elején aktivizálódhatnak az utóbbi hetek magas olajárainak hatására. Újabb olajrali csak akkor várható, ha 9 hónapnál hosszabb időre hosszabbítanák meg az OPEC-programot, vagy integrálnák bele Nigériát vagy Líbiát is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?