Hirdetés
Hirdetés

Már 311 felett jár az euró, szépen húz a Mol, tartalmas hét jön

2017. április 10., 19:09

Az európai indexek estek, közöttük a BUX is, az amerikai társaik viszont emelkedni tudtak hétfőn. Csonka, de tartalmas hét jön számos eseménnyel. A forint már 311,50 körül is volt, a lengyel złoty is hasonlóan gyengécske. Az olaj drágul a politikai feszültségek miatt, a nemesfémek viszont visszaestek.

A kínai és az amerikai vezetők múlt heti tanácskozása pozitív hangulatban végződött, ez jó hatással volt a tőzsdékre, számos más politikai feszültség viszont biztosan nem. Ilyen lehet a múlt heti szíriai gáztámadás és az arra adott amerikai válasz, egy amerikai hadihajó áthelyezése Korea közelébe, vagy a svédországi, egyiptomi merényletek. A gazdaságról jövő adatok viszont megint csak kedvezőek. A héten megkezdődik a G20-találkozó, vészesen közeledik a franciaországi választás és a török népszavazás.

Hirdetés

Esett a forint és a zloty

Mindennek az eredményeként Európában mínuszban voltak a tőzsdék, és a pozitív amerikai hangulat sem tudta ebből felhozni őket. A DAX 0,2, a CAC 0,5 százalékkal esett, a brit index lényegében nem változott. Az USA-ban a Dow Jones, a Nasdaq és az S&P 500 egyaránt 0,2 százalék körüli pluszban van.

Itthon a BUX index 0,4 százalékkal süllyedt, főleg az OTP húzta le, amely 1,9 százalékkal 8219-re esett. A Mol viszont folytatta menetelését, 0,8 százalékkal 20 910-re emelkedett. A Richter 0,2 százalékkal 6660-ra esett, a Telekom 0,4 százalékkal 491-re emelkedett.

A forint jó nagyot gyengült, 311,50 is volt az euró nap közben, este 311,30 volt az ára. Ez is 1,2 forintos emelkedés péntek óta. Hasonlóan gyenge a lengyel złoty is, míg a román lej kissé erősödött, a török líra inkább stagnált. Megállni látszik a cseh korona erősödése.

Olaj fel, jönnek a bankok

Az olaj a nemzetközi feszültségek miatt emelkedhetett, egy százalék körüli pluszban van 52,90, illetve 55,80 dolláron. Az olajtársaságok az USA-ban emiatt a húzópapírok voltak ma. Ugyanakkor néhány brit nyersanyagcég csúnyán visszaesett egy elemzői ajánlás miatt. Esnek a nemesfémek, főleg a platina és a palládium, ez utóbbiak majdnem két százalékkal. A réz is jelentős mínuszban van, 1,6 százalékkal.

A KBC Equitas szerint ismét indul a gyorsjelentési szezon az USA-ban, olyan nevek teszik közzé számaikat a héten, mint a Wells Fargo, a Citigroup, vagy éppen a JP Morgan. A főbb tőzsdéken négy napos lesz a kereskedési hét, Nagypéntek szinte mindenütt ünnepnap, már nálunk is. OTP, és a Mol is ezen a héten tartja közgyűlését (12-én és 13-án), kedden záráskor pedig a FTSE átsúlyozás lehet izgalmas.

Kaptak egy pontot a törökök

Bár a hitelminősítők az utóbbi időben csúnyán bántak Törökországgal, sorban leminősítették az adósságait, most egy jó hír segített a török eszközöknek. A Moody's fefelé módosította az ország gazdasági növekedésére adott előrejelzését. A török részvényindex több mint három százalékkal emelkedett, a líra legalább nem esett tovább.

„Csonka, de tartalmas hét jön” - írta az Equilor blogja. A várható eseményeket két blogbejegyzésben foglalták össze (itt és itt), közzéteszik például az MNB legutóbbi jegyzőkönyvét, lesz inflációs adat. Külföldön is jön jó pár makroadat.

A Tesla egy elemzői ajánlás miatt ismét három százalék körüli pluszban van.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Olaszország örvényben: az eurónak és a NATO-nak is búcsút intenek?

Olaszország örvényben: az eurónak és a NATO-nak is búcsút intenek?

Leminősítés, megroppant bankrendszer és a politikai centrum megrendülése. Olaszország örvénybe került és legnépszerűbb politikai pártja valóban radikális gazdasági és külpolitikai kurzusváltást javasol. Hogyan érintené ez az ország NATO-tagságát?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?