Hirdetés
Hirdetés

Már 311 felett jár az euró, szépen húz a Mol, tartalmas hét jön

2017. április 10., 19:09

Az európai indexek estek, közöttük a BUX is, az amerikai társaik viszont emelkedni tudtak hétfőn. Csonka, de tartalmas hét jön számos eseménnyel. A forint már 311,50 körül is volt, a lengyel złoty is hasonlóan gyengécske. Az olaj drágul a politikai feszültségek miatt, a nemesfémek viszont visszaestek.

A kínai és az amerikai vezetők múlt heti tanácskozása pozitív hangulatban végződött, ez jó hatással volt a tőzsdékre, számos más politikai feszültség viszont biztosan nem. Ilyen lehet a múlt heti szíriai gáztámadás és az arra adott amerikai válasz, egy amerikai hadihajó áthelyezése Korea közelébe, vagy a svédországi, egyiptomi merényletek. A gazdaságról jövő adatok viszont megint csak kedvezőek. A héten megkezdődik a G20-találkozó, vészesen közeledik a franciaországi választás és a török népszavazás.

Hirdetés

Esett a forint és a zloty

Mindennek az eredményeként Európában mínuszban voltak a tőzsdék, és a pozitív amerikai hangulat sem tudta ebből felhozni őket. A DAX 0,2, a CAC 0,5 százalékkal esett, a brit index lényegében nem változott. Az USA-ban a Dow Jones, a Nasdaq és az S&P 500 egyaránt 0,2 százalék körüli pluszban van.

Itthon a BUX index 0,4 százalékkal süllyedt, főleg az OTP húzta le, amely 1,9 százalékkal 8219-re esett. A Mol viszont folytatta menetelését, 0,8 százalékkal 20 910-re emelkedett. A Richter 0,2 százalékkal 6660-ra esett, a Telekom 0,4 százalékkal 491-re emelkedett.

A forint jó nagyot gyengült, 311,50 is volt az euró nap közben, este 311,30 volt az ára. Ez is 1,2 forintos emelkedés péntek óta. Hasonlóan gyenge a lengyel złoty is, míg a román lej kissé erősödött, a török líra inkább stagnált. Megállni látszik a cseh korona erősödése.

Olaj fel, jönnek a bankok

Az olaj a nemzetközi feszültségek miatt emelkedhetett, egy százalék körüli pluszban van 52,90, illetve 55,80 dolláron. Az olajtársaságok az USA-ban emiatt a húzópapírok voltak ma. Ugyanakkor néhány brit nyersanyagcég csúnyán visszaesett egy elemzői ajánlás miatt. Esnek a nemesfémek, főleg a platina és a palládium, ez utóbbiak majdnem két százalékkal. A réz is jelentős mínuszban van, 1,6 százalékkal.

A KBC Equitas szerint ismét indul a gyorsjelentési szezon az USA-ban, olyan nevek teszik közzé számaikat a héten, mint a Wells Fargo, a Citigroup, vagy éppen a JP Morgan. A főbb tőzsdéken négy napos lesz a kereskedési hét, Nagypéntek szinte mindenütt ünnepnap, már nálunk is. OTP, és a Mol is ezen a héten tartja közgyűlését (12-én és 13-án), kedden záráskor pedig a FTSE átsúlyozás lehet izgalmas.

Kaptak egy pontot a törökök

Bár a hitelminősítők az utóbbi időben csúnyán bántak Törökországgal, sorban leminősítették az adósságait, most egy jó hír segített a török eszközöknek. A Moody's fefelé módosította az ország gazdasági növekedésére adott előrejelzését. A török részvényindex több mint három százalékkal emelkedett, a líra legalább nem esett tovább.

„Csonka, de tartalmas hét jön” - írta az Equilor blogja. A várható eseményeket két blogbejegyzésben foglalták össze (itt és itt), közzéteszik például az MNB legutóbbi jegyzőkönyvét, lesz inflációs adat. Külföldön is jön jó pár makroadat.

A Tesla egy elemzői ajánlás miatt ismét három százalék körüli pluszban van.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyenge a forint, zuhan a török líra, erős az euró

Gyenge a forint, zuhan a török líra, erős az euró

Továbbra is gyengélkedik az amúgy is mélyen alulértékelt forint, a török líra szabadesésben. A dollár esett az euróhoz képest. Amerika ma hálát ad, de előtte még azért csúcsra küldték a Nasdaqot. Gyengül a Mol, aztán napközben ki tudja mi lesz belőle, újabban mindig felpattan.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?