4p
Mario Draghi tegnap újra egy kis pénzt adott a görög bankoknak, hogy valamit fizethessenek a lakosságnak. Ez jogilag is problémás, ugyanakkor kérdés, mi lesz ezek után a bankok betéteseivel, mikor látnak komolyabb pénzt, esetleg elbuknak-e valamennyit végleg. Na és a részvényesek?
Fotó: MTI/AP/Pétrosz Karadjiász

A görög bankokból a Sziriza kormányzásának kezdete óta több 10 milliárd eurót vitt el a betétesek szemfülesebb része, persze az EKB terhére. Bölcsek voltak, mert látták, mit művel az új kormányuk, és hogy ez milyen veszélyekkel jár. Be is igazolódtak félelmeik: Ciprasz addig feszítette a húrt, amíg a bankokat be kellett zárni.

Jogi zűr

Most újranyithatnak majd a bankok, és persze megint csak az EKB által csöpögtetett pénzzel gazdálkodhatnak, hacsak a görögök vissza nem viszik pénzüket a bankokba. De vajon ezek után akad-e olyan épeszű ember, aki visszateszi pénzét az oroszlán szájába? Gyanítjuk, hogy nincs, ellenben rengeteg lehet még, aki elvinné, amit 3 hétig elzártak tőle.

Így egyúttal két probléma vetődik fel. Az egyik, hogy az EKB olyan bankoknak hitelez, melyek már nem tekinthetők fizetőképesnek, hisz hetek óta zárva vannak, és ha kinyitnak, akkor is csak igen limitált szolgáltatást fognak nyújtani. Ezzel az Európai Központi Bank egyértelműen szabályt sért, teszi ezt azért, mert rövidtávon jobbat nem tud kitalálni. Nem akarják ugyanis, hogy miközben mentőcsomagról tárgyalnak, a görög polgárok egy fillért se vehessenek fel elméletileg létező pénzükből.

Ki fizessen?

Ez igen ártalmas az eurózóna szempontjából, miután azt jelenti, hogy a jegybank működése nem hibátlan, a szabályok áthághatók, politikai szempontok felülírják őket. Lesz azonban a közeljövőben egy még nagyobb gond: a görög bankokat fel kell tőkésíteni, hogy ismét működőképesek legyenek. Kérdés, hogy ez hogy fog lezajlani, és mi történik a betétesekkel és a bankok részvényeseivel?

A betétesek már rövidtávon is meg vannak rövidítve, hisz tényleges megtakarításukból csak limitáltan vehetnek fel, de legalább elméletben megvan a számlapénzük. Követelésük megmarad, és ha rendeződnek a dolgok, hozzájuthatnak pénzükhöz előbb vagy utóbb. Addig is ők a bankok legnagyobb hitelezői. Komolyabb bajban akkor vannak, ha ciprusi mintára nekik is részt kell venniük a bankmentésben, vagyis ha betéteiket egy bizonyos összeg fölött egyszerűen elveszik.

A ciprusi példa

Cipruson azt a megoldást találták ki, hogy a 100 ezer euró fölötti betéteket nyelik le. Ez ott azért tűnt politikailag valamennyire elfogadható megoldásnak, mert az ilyen nagy betétesek döntő része külföldi volt, a ciprióták rendszerint jóval kisebb összeggel rendelkeztek. Ez a megoldás az ötletelések szintjén Görögországban is felvetődött, de itt ez nem tűnik járható útnak. 100 ezer euró fölötti megtakarítása itt ugyanis ugyancsak keveseknek van, viszont épeszű külföldi már régesrég nem tartott ott pénzt, így gyakorlatilag nem lenne mit elvenni.

Ha tehát érdemi pénzt akarnak begyűjteni, jóval kisebb összeghatárban kell gondolkozni. A legnehezebb napokban fel is röppentek olyan pletykák, hogy ez 8 ezer euró lenne. Ezzel két gond van: egyrészt ez már tényleg nagy tömegeket érinthet, a megtakarítók széles körének kifosztását eredményezi, másrészt Európa-szerte 100 ezer euró a banki betétbiztosítás határa, így kissé fura lenne az ez alatti összegeket elszedni.

A részvényesek

További kérdés, hogy ha a betétesek beszállnak a költségekbe, akkor mi lesz a részvényesekkel? A Wall Street Journal szerint egy, az év elején érvénybe lépett szabály, a BRRD szerint a bankok feltőkésítése érintheti a részvényeseket és a kötvényeseket is. Amennyiben a bank betéteseitől is elvesznek valamennyit, akkor a befektetők is buknak, mert a szabályozás szerint a betétesekre csak akkor kerülhet sor, ha a részvényesek és a kötvényesek már a kasszához járultak, vagyis ha megtörtént pl. a részvények erőteljes felhígítása tőkeemelés révén.

A szabály ugyanakkor úgy szól, hogy mindez akkor érvényes, ha adófizetői pénz nélkül történik a bankmentés. A mostani tervek szerint 25 milliárd eurót fordítanak a bankmentésre, melyet első körben egyértelműen az európai adófizetők állnak, ugyanakkor a tervek szerint ezt a görög privatizációból befolyó pénzekből visszafizetik.

Bezsákoltak

Az előző mentőprogramokat a részvényesek egy része megúszta, sőt a rövid távú felpattanásban kereshettek is rajta, ha időben kiszálltak. Kérdés, hogy most is megmarad-e ez a lehetőség? Az elmúlt hónapokban mindenesetre több befektetési alap is bevásárolt a görög bankokba arra számítva, hogy a csőd közeli állapotban olcsón vehetnek, aztán a kimentés után zsebükben a nyerővel távozhatnak. Persze elsősorban arra számítottak, hogy a görög kormány még időben egyezséget köt a hitelezőkkel, és nem kerül sor a tőkekorlátozásokra.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17415 17065 17440 +2,11% 0 0 5 891 478 025 HUF 2024-04-23 17:11:28
MOL 2940 2940 2990 -1,34% 0 0 1 908 682 268 HUF 2024-04-23 17:13:27
MTELEKOM 940 935 944 +0,21% 0 0 600 409 757 HUF 2024-04-23 17:06:51
RICHTER 8960 8635 9025 +3,58% 0 0 2 291 045 060 HUF 2024-04-23 17:14:46
OPUS 400 395 404 0,00% 0 0 79 143 984 HUF 2024-04-23 17:07:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem volt hétfői hangulat a tőzsde parkettjén
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 17:25
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 80,46 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Két fontos hírt vár a forint a héten, mindenütt esnek a Teslák árai
Eidenpenz József | 2024. április 22. 12:33
A részvénypiac egy pocsék hét után éledezik kissé Európában és Magyarországon is. A forint reggel biztatóan beerősödött, de azután gyengült. Csúcson a réz, de olcsóbb az olaj, a gáz, az arany, és pozitív jelek láthatók a kriptopiacon is. Mindenütt esnek a Teslák árai. Rosszaknak látszanak Magyarországon a növekedési kilátások.
Részvény / Deviza / Áru Legszívesebben visszafeküdne aludni, ha meglátja, mennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 07:35
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a baj a csokoládéval
Buksza blog | 2024. április 21. 16:01
A csokoládégyártók tapasztalatai szerint jelentősen csökkent a kereslet a termékük iránt annak nyomán, hogy több tényező, főként a kakaó irtózatos drágulása felfelé hajtja a csoki árát.
Részvény / Deviza / Áru Pénzeső: váratlanul nagy osztalék juthat egyes részvényeseknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:24
Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG