Hirdetés
Hirdetés

Megártott a török lírának a fenyegetőzés, gyenge a dollár

Fellegi Tamás, 2018. január 16., 10:30

A tegnapi amerikai ünnepnap után ma újra emelkedésnek indultak az ázsiai és európai tőzsdék, a BUX is feljebb van fél százalékkal. Újabb kispapír tartja lázban a BÉT-et: frissen szabadult az elkülönített kategóriából, nagyokat liftezik az ára. A Mol és az OTP szépen emelkednek, húzzák fel a BUX-ot

Tegnap, miközben Amerika Martin Luther King napját ünnepelte, a török elnök kirohanást intézett egy vasárnapi amerikai terv miatt, és ez megviselte a lírát: míg egy euróért tegnap reggel 4,58 lírát kellett adni, ma már 4,68-at. Legjobb formájában, eurónként 4,48-on egy hete állt a török fizetőeszköz azt követően, hogy hosszú zuhanás után decemberben szép erősödés indult benne.

Euró/török líra
Euró/török líra

Az euró továbbra is igen erős a dollárhoz képest: 1,224 az árfolyam, és a svájci frankhoz képest is 1,18 fölött van a közös európai fizetőeszköz, három éves csúcson. A forint napok óta stabil: eurónként 308,50-309 az árfolyam.

Hirdetés

Az ázsiai tőzsdék többsége ma emelkedik: a hongkongi index 1,8, a japán Nikkei 1 százalékot erősödött. Az európai piacok a reggeli erős nyitáshoz képest kissé visszaestek, de a francia és a német index pluszban van.

A BUX fél százalékot emelkedik 39 775 forintig, ezt jórészt a Mol 0,8 százalékos és az OTP fél százalékos erősödése hozza össze 3040 illetve 10 920 forintig. Visszakerült az elkülönítésből a normál kereskedésbe a SET: tegnapig napközbeni aukciókkal lehetett rá kereskedni, mától viszont folyamatosan. A papír nagy utat járt be: felszaladt 360 forintig, majd visszaesett 270 forintig.

Estek a kriptodevizák: a bitcoin 11, az ethereum 15, a ripple 22 százalékkal, és a kisebbek között is sok a 20-30 százalékos gyengülés. A bitcoin 12 ezer dollár alá esett, ami december eleje óta a legalacsonyabb ár, igaz, a tavalyi évfolyamán a sokszorosára emelkedett.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

15 évvel az amerikai neokonzervatívok beavatkozása után Irak egy bukott állam, miközben Irán regionális középhatalommá emelkedett föl. Az amerikai külügyminisztérium most Európában próbálja aláásni az iráni atomalkut. De a Pentagon napjainkra már komoly ellenszenvvel viseltetik a neokonzervatívok rezsimváltó projektjei irányába.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)