Hirdetés
Hirdetés

Megdőlt a BUX rekordja – ez már a „Trump mégis a hivatalában marad”-rali?

2017. május 19., 19:15

Sokat enyhültek a félelmek az amerikai politikai botránnyal kapcsolatban és pénteken is szépen emelkedtek a tőzsdék, a hetet mégis mínuszban zárták. A BUX ma is felülteljesítő volt és újabb rekordot döntött, a legnagyobb mértékben a Telekom emelkedett. Ismét 309 alatt az euró.

Ez egy olyan Trump-rali, amely annak szól, hogy az elnök mégis a hivatalában marad – írja a MarketWatch. A hét során volt, hogy csak a megkérdezettek 53 százaléka gondolta úgy, az elnök legalább 2018 végéig elnök marad, mostanra ez újra 60 százalékra emelkedett.

Bloomberg viszont inkább ellenkező véleményt, egy Jim Chanos nevű híres befektetőt idéz, aki szerint a piacok éppen abban reménykednek, hogy Trumpot Michael Pence alelnök váltja fel. Emlékeztetett arra is, hogy a gazdaság és a tőzsde inkább a demokrata kormányok alatt szokott jól teljesíteni.

Hirdetés

Telekomozik a Telekom

Akárhogy is, a szerdai nagy zuhanás után a piacok már második napja emelkedtek pénteken, és igencsak zöldbe borultak a tőzsdék. Pedig pénteken ritkábbak az erős ármozgások. A német, francia, brit indexek 0,4, 0,7 és 0,5 százalékkal emelkedtek, a vezető amerikai indexek még jobban, 0,8-0,9 százalékkal száguldottak.

Itthon a BUX index is szépen, az európai átlag feletti mértékben emelkedett, 0,9 százalékkal, ez persze új történelmi rekordot is jelent 34 836 ponton. A legnagyobb emelkedést most a Telekom érte el, a papír 2,2 százalékkal 464-re emelkedett. A cég egyébként sorozatban jelenti be, hogy vásárolja saját részvényét, és a mai száguldást csütörtökön jókora esés előzte meg.

Az OPEC fűti az olajat

A Richter is száguldott, másfél százalékkal 7083 forintra ment fel, nincs messze nemrég beállított történelmi rekordjától. A társaság jó hírt közölt egyik gyógyszerének európai forgalmazásáról. Az OTP 1,8 százalékkal 8905 forintra ment fel, a Mol viszont 0,7 százalékkal 22 330-ra süllyedt.

A forint erős volt, 90 fillérrel 308,90-ig esett az euró ára. A nemzetközi porondon a dollár újra gyengült, ami jót tett a nyersanyagoknak. Az arany fél, az ezüst másfél százalékos pluszban is volt, az olaj pedig két százalékos emelkedést produkált. Ezzel a WTI is visszajött 50 dollár fölé, 50,30-ra, a Brent pedig 53,50. Az olajat azonban főleg a jövő heti OPEC-ülés előtti várakozások fűtik.

Kapkodják csak a fejüket

A Reuters híre a jó amerikai vállalati híreknek tulajdonítja az USA-részvénypiac emelkedését. Gyorsjelentések és felminősítések drágították az Autodesk, a Deere & Co, a Caterpillar és a Wal-Mart részvényét.

A brazil dráma is enyhült, a Bovespa indexe 2,5 százalékkal ment fel, amihez a reál 2,4 százalékos erősödése járult.

Trump elnökségébe kerülhet a botrány a KBC Equitas szerint. „Csak kapkodjuk a fejünket az egyre tovább fokozódó botrány kapcsán, amely Donald Trump körül kavarog az elmúlt napokban. Ahhoz hogy tisztában lássunk, összeszedtük a legfontosabb fejleményeket” – írják.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Meglepődnél, ha tudnád, mire használja a mobilját a párod

Meglepődnél, ha tudnád, mire használja a mobilját a párod

Egy friss felmérés szerint hatékonyabban használják ki az okostelefonjaikat a nők, mint a férfiak, előrébb járnak a mobilfizetés, a navigáció és egy sor más, a nyaralás alatt fontos alkalmazás használatában. A két nem telefonhasználat terén sem csak ezekben különbözik egymástól.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Szavazás

Ön szerint jó dolog, hogy Magyarország rendezi a vizes vb-t?