Hirdetés
Hirdetés

Megdőlt a BUX rekordja – ez már a „Trump mégis a hivatalában marad”-rali?

2017. május 19., 19:15

Sokat enyhültek a félelmek az amerikai politikai botránnyal kapcsolatban és pénteken is szépen emelkedtek a tőzsdék, a hetet mégis mínuszban zárták. A BUX ma is felülteljesítő volt és újabb rekordot döntött, a legnagyobb mértékben a Telekom emelkedett. Ismét 309 alatt az euró.

Ez egy olyan Trump-rali, amely annak szól, hogy az elnök mégis a hivatalában marad – írja a MarketWatch. A hét során volt, hogy csak a megkérdezettek 53 százaléka gondolta úgy, az elnök legalább 2018 végéig elnök marad, mostanra ez újra 60 százalékra emelkedett.

Bloomberg viszont inkább ellenkező véleményt, egy Jim Chanos nevű híres befektetőt idéz, aki szerint a piacok éppen abban reménykednek, hogy Trumpot Michael Pence alelnök váltja fel. Emlékeztetett arra is, hogy a gazdaság és a tőzsde inkább a demokrata kormányok alatt szokott jól teljesíteni.

Hirdetés

Telekomozik a Telekom

Akárhogy is, a szerdai nagy zuhanás után a piacok már második napja emelkedtek pénteken, és igencsak zöldbe borultak a tőzsdék. Pedig pénteken ritkábbak az erős ármozgások. A német, francia, brit indexek 0,4, 0,7 és 0,5 százalékkal emelkedtek, a vezető amerikai indexek még jobban, 0,8-0,9 százalékkal száguldottak.

Itthon a BUX index is szépen, az európai átlag feletti mértékben emelkedett, 0,9 százalékkal, ez persze új történelmi rekordot is jelent 34 836 ponton. A legnagyobb emelkedést most a Telekom érte el, a papír 2,2 százalékkal 464-re emelkedett. A cég egyébként sorozatban jelenti be, hogy vásárolja saját részvényét, és a mai száguldást csütörtökön jókora esés előzte meg.

Az OPEC fűti az olajat

A Richter is száguldott, másfél százalékkal 7083 forintra ment fel, nincs messze nemrég beállított történelmi rekordjától. A társaság jó hírt közölt egyik gyógyszerének európai forgalmazásáról. Az OTP 1,8 százalékkal 8905 forintra ment fel, a Mol viszont 0,7 százalékkal 22 330-ra süllyedt.

A forint erős volt, 90 fillérrel 308,90-ig esett az euró ára. A nemzetközi porondon a dollár újra gyengült, ami jót tett a nyersanyagoknak. Az arany fél, az ezüst másfél százalékos pluszban is volt, az olaj pedig két százalékos emelkedést produkált. Ezzel a WTI is visszajött 50 dollár fölé, 50,30-ra, a Brent pedig 53,50. Az olajat azonban főleg a jövő heti OPEC-ülés előtti várakozások fűtik.

Kapkodják csak a fejüket

A Reuters híre a jó amerikai vállalati híreknek tulajdonítja az USA-részvénypiac emelkedését. Gyorsjelentések és felminősítések drágították az Autodesk, a Deere & Co, a Caterpillar és a Wal-Mart részvényét.

A brazil dráma is enyhült, a Bovespa indexe 2,5 százalékkal ment fel, amihez a reál 2,4 százalékos erősödése járult.

Trump elnökségébe kerülhet a botrány a KBC Equitas szerint. „Csak kapkodjuk a fejünket az egyre tovább fokozódó botrány kapcsán, amely Donald Trump körül kavarog az elmúlt napokban. Ahhoz hogy tisztában lássunk, összeszedtük a legfontosabb fejleményeket” – írják.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi csak a menekülteket látjuk - pedig a háttérben kőkemény üzlet állhat

Mi csak a menekülteket látjuk - pedig a háttérben kőkemény üzlet állhat

Már több mint 400 ezer rohingyát üldöztek el hazájukból, Mianmarból - a törésvonal a vallások között látszik, de a háttérben komoly üzleti érdekek, olajlelőhelyek is állnak. Az ügy érdekessége, hogy az ország civil vezetője egy olyan ember, akit Nobel-békedíjjal tüntettek ki - nem csoda, hogy a Nyugat hallgat. Külpolitikai szakértőnket, Káncz Csabát kérdeztük a háttérről.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?