Hirdetés
Hirdetés

Megérkezett az elektromos autók korszaka? – ez mindent megváltoztat

2017. július 31., 10:56

Európa legnagyobb bankja a várakozások felett teljesített, a részvénytőzsdéken kellemes a hangulat. A Bloomberg kipróbálta a Tesla 3-as modellt, és mellbevágó eredményekre jutott. Az OTP remekel, a forint erős szintről gyengült egy picit. Trump gyengíti a dollárt?

A Tesla brooklyni bemutatóterme. 
Forrás: EPA/Andrew Gombert
A Tesla brooklyni bemutatóterme. Forrás: EPA/Andrew Gombert

Szolidan pozitív a hangulat ma délelőtt a világ tőzsdéin, az eurózónás EuroStoxx 50 index 0,3 százalékos pluszban van, az amerikai S&P 500 index határidős kereskedése is 0,1 százalékos pluszt mutat. A kínai Shanghai Composite 0,6, a Hong Kongban mért Hang Seng 1,1 százalékkal emelkedett, a japán Nikkei viszont kissé süllyedt. Az euró/dollár mostanában sokat emelkedett, ma enyhén süllyed, 1,1724 a legutóbbi érték.

A HSBC, amelyet a CNBC Európa legnagyobb bankjának nevez, a vártnál jobb eredményekről számolt be, és részvény-visszavásárlási programot is bejelentett. A brit részvény 2,8 százalékos pluszban van. A font árfolyama eközben alig változott.

Hirdetés

Elvitték egy körre

Egy másik újdonság a Tesla Modell 3 hétvégi bemutatása, a részvény a német piacra is be van vezetve, itt 1,8 százalékos emelkedést mutat. A Bloomberg.com, amely egyébként ritkán szokott ilyen markáns véleményt nyilvánítani, ezzel a címmel ír a cégről: „A Tesla 3-as modelljét vezetni mindent megváltoztat”.

Elvittük egy körre, és ezek után kevés a kétségünk, hogy az elektromos autók korszaka megérkezett” – írják még. A tesztelő szerint Elon Musk végre szállított egy olyan autót, amely a mindennapi használó számára is vonzó, bár 35 ezer dollárért (mintegy 7,4 millió forint) még mindig nem mindenki számára elérhető. A járműre állítólag félmillió darabnyi megrendelés érkezett.

Stabilan erős a forintunk

Itthon a BUX index is egész nap pluszban van, nemrég még bele is húzott kicsit kevéssel tíz után. Főleg az OTP, amely 0,7 százalékkal 9570-re emelkedett. A Richter 0,6 százalékkal 6697-re ment fel, a Telekom 0,2 százalékkal 466-ra süllyedt. Olajtársaságunk részvénye is kissé süllyedt, 22 080 forintos ára azonban csak egy ezrelékes mínuszt takar.

Az Orbán Viktor baráti körébe tartozó részvények (Konzum, Opimus, BIF) árfolyamai ezúttal alig változtak, és a forgalmuk is szerényebb, mint szokott lenni. A forint árnyalatnyit gyengült, legutóbb 304,90 volt egy euró bankközi árfolyama.

Trump, a dollárgyengítő

Az olaj kissé ma reggel is emelkedni tudott, majd süllyedni kezdett, jelenleg 0,2 százalékos mínuszban van (WTI 49,60, Brent 52,15). Az arany és az ezüst enyhe mínuszban vannak.

A hétvégén több cikk is megjelent arról, hogy bár Trump törvénymódosítási kezdeményezései rendszerint elbuknak és a tőzsdék által annyira várt adóreform is várat magára, egy dolgot azért elért, ha esetleg akaratlanul is. Állandó politikai csatározásai és kudarcai is hozzájárultak ahhoz, hogy a dollár sokat gyengüljön, ami alapvetően jó az amerikai exportőröknek. (Bár a külföldön nyereséget termelő, külföldi leányvállalatokkal rendelkező, ott termeltető amerikai holdingoknak, konszerneknek viszont ez nem feltétlenül előnyös.)

(A dízelautók jövőjéről ma itt írtunk.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

A készpénz után a második legnépszerűbb nászajándék az utalvány, értéke akár 50-100 ezer forint is lehet, ha közeli rokonok, családtagok adják. A műszaki cikkek mindig a kívánságlista elejére kerülnek. Esküvők tekintetében még mindig a legkedveltebb időszak a nyár, az ajándékkártyák értékesítésében ezek a hónapok a műszaki áruházláncok számára is kimagaslóak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?