Hirdetés
Hirdetés

Megint az ázsiai részvények lesznek a nagy befektetési sztori?

Eidenpenz József, 2016. szeptember 23., 13:18

Az ázsiai gazdaságok növekedési kilátásai továbbra is nagyon jók, és jó lehetőségeket rejtenek a részvénypiacaik. Kínában sem olyan rossz a helyzet, mint korábban gondolták, de igazán vonzó India lehet. Kedvezőek az osztalékhozamok, alacsonyak a P/E-ráták. Lehet, hogy megint Ázsiában várható részvénypiaci fellendülés?

Jók az ázsiai részvénypiaci kilátások Medha Samant, a Fidelity International ázsiai részvényekre szakosodott befektetési igazgatója szerint. A legtöbb országban politikai stabilitás van, erős vezetők irányítanak. Egészségesek a vállalati mérlegek. Abból is látszik az ázsiai gazdaságok ereje, hogy mennyi rengeteg kínai turistát látok a szállodában Budapesten – mondta a szakértő a Fidelity előadásán.

Hirdetés

Ázsia mellett szóló érv az is, hogy a globális befektetési alapok majdnem 40 százalékkal csökkentették az ázsiai (Japán nélkül) kitettségüket az utóbbi években. Így bőven lehet tér az allokáció növelésére, azaz tőkéjük ázsiai részvényekre fordítására. Jók az értékeltségek is, a fejlett piaci részvények jelenleg sokkal magasabb P/E-vel forognak, mint az ázsiaiak. Sok helyütt zajlik privatizáció, a magántőke szerepe nő.

Jól működnek a vállalatok

Az országok fizetési mérlegei többlet mutatnak, még Indiában is. A kínai jüan masszív, egyszeri hirtelen leértékelésétől sokan tartottak korábban, de mára inkább az bizonyosodott be, hogy egy lassú, irányított leértékelési folyamat valószínű.

A vállalatok Capex/GDP aránya nagyot esett az utóbbi években, sok volt a kihasználatlan kapacitás. Most azonban a vállalati nyereségek ciklikus emelkedése várható az előrejelzések szerint. Egyre több társaság eredménye múlja felül a várakozásokat, illetve egyre kevesebb a várakozástól elmaradó gyorsjelentés, ezt mutatják a statisztikai adatok. Az osztalékhozamok emelkednek, jelenleg átlagosan évi 3 százalék felett vannak, de egyes cégeknél meghaladják az évi hat százalékot is. MSAFXJ$ (DY)

Nagyot esett a várakozásoktól elmaradó vállalati jelentések aránya.
Nagyot esett a várakozásoktól elmaradó vállalati jelentések aránya.

Szenvednek a jövőért

Kína mai szenvedése egy jobb jövőért” – írta az igazgató az egyik ábra címeként. A legtöbb kormányzat Ázsiában könnyít a monetáris kondíciókon. A kínai kormányzat reformokat folytat, a növekedést proaktív módon igyekszik serkenteni. A kínai felesleges ingatlanok állománya csökken, a többletet lassan felszívja a piac.

Jelenleg Kínában nem várnak általános, rendszerszintű bankválságot, a bankok nagy problémákkal küzdenek ugyan, de kedvező irányba rendezik át hitelezési struktúrájukat, mérlegeiket. A kínai vállalatok hatalmas, sok milliárd dolláros akvizíciókat hajtanak végre külföldön, mint a Nexen Energy (17,4 milliárd dollár), Pirelli (7,1 milliárd), Nanyang Commercial Bank (8,8 milliárd), Las Bambas Copper (7,0 milliárd).

Több száz milliós piac

A kínai vállalatok sokszor technológiai akvizíciókat hajtanak végre, amelyek a vevő pozícióját komolyan erősítik a belföldi és külföldi piacon egyaránt. Látszik, hogy a termelés az értékesebb, minőségibb áruk felé tolódik el. A kínai középosztály 417 millió főt száml, ebben a szektorban igen nagyok a vállalatok lehetőségei – mondta az előadó.

Igaz, hogy Kínából tőkekiáramlást lehetett megfigyelni (FDI), Indiába viszont több tízmilliárdos tőkebeáramlás indult meg az utóbbi években. Az indiai központi költségvetés hiánya és a fizetésimérleg-hiány egyaránt évről évre csökkent. Az indiai vállalatok között nagyon jó minőségűek is vannak, az országban az igazgató szerint érdemes felülről lefelé menő részvénykiválasztást folytatni (top to bottom, a makroszinttől a mikroszint felé).

Tőkeáramlás Indiában és Kínában.
Tőkeáramlás Indiában és Kínában.

Sok falusi ember kezd vásárolni

Indiában él a Föld legnagyobb falusi népessége (850 millió fő), ahol komoly változások figyelhetők meg. A lakosság modernizálódik, többet fogyaszt, új műszaki cikkeket vásárol – mondta el az országot jól ismerő szakember. A vidéki lakosság helyzetét állami programokkal is igyekeznek javítani. Az ázsiai országok növekedésének egyik legnagyobb mozgatórugója továbbra is a demográfia, illetve ennek nyomán a fogyasztás élénkülése.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A pénztártól való távozás után – te mersz reklamálni a boltban?

A pénztártól való távozás után – te mersz reklamálni a boltban?

Bár egy friss felmérés szerint valamivel jobb lett a magyarok fogyasztói tudatossága, nemcsak a vásárlók, de a kereskedők se tudják mindig, hogy mi a teendő a reklámació során. A szabályozás évek óta nem változott, mégis kevesen vannak, akik tudják, meddig élhetnek jogaikkal. Az élelmiszerekkel, ruhákkal és cipőkkel van a legtöbb baj.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?