Hirdetés
Hirdetés

Megint ömlik az olaj, éves mélypontjára tapadt a forint

Eidenpenz József, 2017. április 19., 18:48

Nem minden tőzsdeindexnek sikerült emelkednie, de inkább szerényen pozitív volt a hangulat a részvénypiacokon. Sok gyorsjelentés érkezett, most inkább a jók domináltak. Egy készletadat nyomán nagyot esett az olaj, a brit részvényeknek ma sem tett jót az új választás. A BUX stabilan pluszban volt, a forint viszont elég gyengécske.

Enyhén pozitív hangulatban voltak ma az európai és amerikai indexek, korrigálták kissé a korábbi esést. A német DAX 0,2, a francia CAC 0,4 százalékkal emelkedett, a brit FTSE 100 pedig – nyilván a parlament által is elfogadott előrehozott választások miatt – 0,5 százalékkal esett. Az USA-ban hat óra körül az S&P 500 index 0,1, a Nasdaq 0,5 százalékos pluszban volt, a Dow Jones ipari átlag – főleg a jelentése miatt öt százalékos mínuszban levő IBM miatt – 0,3 százalékkal süllyedt.

Hirdetés

A tőzsdéket főleg a politika és a gyorsjelentések befolyásolhatták. Európában erős a félelem a hétvégi franciaországi elnökválasztás előtt. Az USA-ban a Morgan Stanley kedvező jelentést közölt, nem úgy, mint egy nappal korábban a Goldman Sachs. (Erről az Equilor és az Erste Befektetési is írtak.)

Bankok, autók, repülők

A bankszektor az óceán mindkét partján jól szerepelt. Az autóipari részvények is emelkedtek a közzétett eladási adatok tükrében, és a légitársaságok is a Lufthansa jelentése után. Ma este még közzéteszik a Fed „Bézs Könyvét” is, ami újra felkavarhatja a piacokat.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX egész nap stabilan pluszban volt, kis kilengésekkel, majd végül fél százalékos pluszban zárt. A vezető részvény itt is a bankpapír volt, az OTP egy százalékkal 8141 forintra ment fel. A Mol 0,4 százalékkal drágult 21 090-re, a Richter és a Telekom 0,2-0,2 százalékkal 6885-re, illetve 487-re.

Irányt váltott a font

A forint ma is próbálkozott erősödéssel, 312,70 körül volt az árfolyam alja, de estére megint visszament 313,70-re, a kedd esti szintre. Ez egyben pár fillér híján az év legmagasabb euró/forint árfolyamát takarja, aminek lehetséges okairól itt írtunk. A devizapiacok ma már csendesebbek voltak, mint tegnap, a dollár kissé erősödve korrigálta a hétfői esését, a font korábbi drágulását most némi gyengüléssel korrigálta, állítólag a magas short állomány miatt azonban még mehet fel (amint a Concorde Értékpapír is írta).

További árfolyamok>>>>>>>
További árfolyamok>>>>>>>

Furcsán gyenge a korona

A cseh korona az árfolyamküszöb eltörlése ellenére napok óta gyengül, már majdnem ott van, ahol a küszöb volt (26,88 eurónként). Korábban vélhetően nagyon sokan spekuláltak a korona erősödésére, óriási összegekért koronát vettek, amit most nincs kinek eladni. De lehet, hogy a jegybank is besegít. Ha sok spekulatív vételt számolnak fel egyszerre, akár komolyabb, bár vélhetően csak átmeneti koronagyengülés is jöhet.

Esik az olaj, az arany

A kőolaj árfolyama lefelé indult, majd az esés gyorsult, miután az amerikai készletekről közzétette heti jelentését az EIA. A felhalmozott olaj mennyisége a várnál jóval kevésbé csökkent, ráadásul a benzinkészletek még emelkedtek is a várt csökkenés helyett. Este hat körül már 1,7 százalékos volt a mínusz, ezzel a WTI 51,60, a Brent 54,0 dollár körül járt.

Az arany elég nagyot esett, 0,9 százalékot, talán azzal összefüggésben, hogy az amerikai államkötvények hozamai komolyabban felfelé vették az irányt. Érezhetően megnőtt a kockázatvállalási kedv, csökkentek a félelmek, ez látszott például a VIX volatilitás-index esésén is.

Plotinus és Duna House

Itthon a Plotinus közgyűlést tartott, ahol a tőzsdei kivezetésről is döntöttek volna, ám ehhez a napirendi ponthoz nem volt meg a szükséges részvételi arány.

A KBC Equitas szerint nem tud formába lendülni a Duna House részvénye, pedig lassan fél év telik el a tőzsdei bevezetés óta. Az éves számok sem tudták eloszlatni a céggel kapcsolatos kételyeket. „Továbbra sem drágák a részvények, de a bizalomhoz szükség lenne további számokra a lengyel terjeszkedésről, vagy legalább a csökkenő trend megtörésére az árfolyam kapcsán” – írják.

A cég azonban nem tartja drágának a részvényeket, és korábbi 4 135 forintos fair értékbecslésükön sem változtatnak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Majdnem 50 százalékkal növeli osztalékát a Richter

Majdnem 50 százalékkal növeli osztalékát a Richter

Ma tartotta éves közgyűlését a Richter, 106 forintot fizetnek részvényenként az előző évi 72 forint után. A papír ma az OTP-vel együtt esett, a Mol emelkedett. A Konzum és az Opimus esetében ma véget ért az őrület: az égben nyitottak, de jól megtömték a vevőket napközben. Amerikai ma is emelkedik, a forint gyengült.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?