Hirdetés
Hirdetés

Megkaptuk az új BUX-rekordot, jelentése előtt száguldott a Mol

Eidenpenz József, 2017. augusztus 03., 18:58

A BUX index új csúcsa 36 416 pont, az indexet a Mol húzta, de az OTP is erősen közelít a tízezerhez. Vegyes a kép a tőzsdéken, a német és amerikai indexek süllyedtek, a britek emelkedtek, gyengülő font mellett. A Tesláért valósággal megőrülnek. A Magyar Telekom jelentésének vegyes a fogadtatása, hajnalban jelent a Mol.

(Fotó: Budapesti Értéktőzsde)
(Fotó: Budapesti Értéktőzsde)

A Tesla tegnap éjszaka tette közzé jelentését, és miután a vártnál kisebb veszteséget ért el, már a zárás utáni tőzsdén kívüli kereskedelemben száguldani kezdett. Ma majdnem hét százalékos pluszban van, 348 dollár körül. A többi amerikai részvénynél azért nem annyira optimista a kép, az S&P 500 és a Nasdaq indexek 0,2 százalékos mínuszban vannak, a Dow Jones ipari átlag stagnál este hat után.

Európában az átlagos indexemelkedés pozitív, de ezen belül a németeknél süllyedt kissé a DAX. A franciáknál 0,5, a briteknél 0,9 százalékos az emelkedés, az EuroStoxx 50 csak 0,2 százalékos emelkedéssel zárt. A németek bejelentették, hogy keresik egy akkumulátor-gyártó gigagyár helyét, ami a Tesla konkurense lehet, de ez egyelőre a Tesla-híveket nem zavarja.

Hirdetés

Itt az új budapesti rekord

Itthon a BUX index megdöntötte korábbi rekordját, az új csúcs záróáron 36 416,07 pont. Leginkább a Mol emelkedett, 1,6 százalékkal 22 660-ra. Az OTP 1,1 százalékkal 9800-ra, a Richter 0,6 százalékkal 6640-re ment fel. A Magyar Telekom gyorsjelentése másnapján csak egy forinttal, 467-re drágult. Hajnalban érkezik a Mol jelentése.

Volt még Zwack gyorsjelentés is, a részvény kissé süllyedt. A forint gyengült, majdnem egy forinttal 304,10-re erősödött az euró. Mészárosék környékén ma béke volt, alig változtak az árfolyamok, pedig forgalom most is volt.

Profitabilitás nyomás alatt

Az Erste reggeli kommentárjának címe az volt, hogy „Gyakorlatilag a vártnak megfelelő eredmény az Mtel-től”. Az Equilor blogja azt írta, vegyes eredményeket tett közzé a telekomcég. A bevételek meghaladták a várakozásokat és az ezekre vonatkozó 2017-es célt 20 milliárd forinttal emelte meg a társaság. „Enyhe felülteljesítést láttunk a nettó eredmény soron, de a telekom-vállalat profitabilitása továbbra is nyomás alatt maradt” – írta Kiss Mónika.

Hozott is, meg nem is a Magyar Telekom – írta a KBC Equitas, felemás számokat produkált. „Bár a bevételek a vártnál jóval erősebbek lettek, ebből az eredménysorokon semmi nem látható, a vártnál is rosszabb lett a profitabilitás” – írják. Semlegesnek értékelik a jelentést, 500 forintos céláruk és a 435 forintos stop-loss változatlan.

Jön a fontos adat holnap

Az amerikai gyáripari megrendelések kissé jobbak lettek a vártnál és nyolc hónapos magasságba kúsztak, a munkanélküli kérelmek száma is alacsonyabb a becsléseknél. Az ISM szolgáltatási indexe viszont sokkal rosszabb. A piacok nagyon várják a holnapi statisztikát a mezőgazdaságon kívüli amerikai dolgozókról (non-farming payroll), ami a Fed által is élénken figyelt mutató és a kamatemelésről, mérlegleépítésről hordozhat fontos infromációt.

A DAX-ot a nagy tömegben érkező gyorsjelentések húzták le, főleg a ProSieben, a Beiersdorf és a Siemens.

Úttörő a cseh jegybank

A Bank of England változatlanul hagyta a kamatlábakat, két tag szavazott az emelés mellett. A növekedési előrejelzést viszont visszavágták. A font erre rendesen esett. A cseh jegybank sok év után kamatot emelt, a korona kissé erősödött, eléggé odatapad a 26 koronához az euró. (Devizapiaci összefoglalónkat itt olvashatják.)

Az árupiacok viszonylag csendesek, az olaj kissé esik, a nemesfémek valamelyest emelkedni tudnak a szerényen gyengülő dollár mellett.

Olvassák el ezt is: Bebizonyítjuk: a Trump-rali csak mítosz

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

A készpénz után a második legnépszerűbb nászajándék az utalvány, értéke akár 50-100 ezer forint is lehet, ha közeli rokonok, családtagok adják. A műszaki cikkek mindig a kívánságlista elejére kerülnek. Esküvők tekintetében még mindig a legkedveltebb időszak a nyár, az ajándékkártyák értékesítésében ezek a hónapok a műszaki áruházláncok számára is kimagaslóak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?