Hirdetés
Hirdetés

Megkezdte az újabb beetetést a Tesla - megint telefonálni kell a benzin miatt?

Gáspár András, 2017. november 17., 17:46
Cimkék
forint
, tőzsde
, deviza
, olaj
, Tesla

A Tesla komolyabb eredmény helyett újra reményt adott a befektetőknek, akik hajlandóak is erre némi pénzt áldozni. Európában csendes volt a kereskedés, nálunk a Mol és az Altera voltak a sztárok a tőzsdén. A forint úgy döntött, hosszú hétvégét tart és átaludta a pénteket, az olaj viszont komolyabbat drágult, a végén még fel kell emelnie valakinek a telefont.

Elon Musk és a Tesla Roadster. Fotó: Tesla
Elon Musk és a Tesla Roadster. Fotó: Tesla

A Tesla megint megkezdte a beetetést

Lassan véget ér a vállalati gyorsjelentési szezon, a mai napra komolyabb jelentőségű makroadatot sem találnak a befektetők, így az amerikai tőzsdei kereskedést a Trump-adminisztráció régóta késlekedő adócsökkentési csomagja befolyásolja, aminek elfogadása felé az amerikai képviselőház tegnap komoly lépéseket tett. Csütörtökön szépen emelkedtek is az amerikai tőzsdeindexek, a Nasdaq még csúcsra is ért, ma viszont inkább lefelé vitorláznak a nyitás utáni órákban. A technológiai szektor és a bankrészvények csordogálnak lefelé, nagy hír nincs, a csúcsdöntés utáni kis korrekció történik a hét utolsó napján.

A Tesla viszont megint elkezdte megetetni a befektetőket: a legutóbbi gyorsjelentés nem lett túl fényes, és kiderült, hogy a zászlóshajónak szánt Model 3 gyártása körül megoldhatatlannak tűnő gondok vannak, az örökké veszteséges társaság befektetői elkezdtek kitárazni, komolyabb mélyrepülésbe küldve a részvényárfolyamot. Elon Musk ezért ma azt adta a részvényeseknek, amit mindig is árult: reményt. Bemutatta a társaság elektromos, szinte teljesen önvezető kamionját és egy új személyautó-modellt, a Roadstert. Mindkettő szuperjól néz ki, de csak évek múlva indulhat meg a tömeggyártásuk - a befektetők ennek ellenére már ma felrántották a részvény árát, a nyitásban közel 2 százalékot erősödött, aztán a nyereség szép lassan leolvadt a papírról.

Hirdetés

Nagyot ment a Mol és az Altera

Európában nem voltak komoly mozgások, néhány gyengébb vállalati jelentés inkább lefelé húzta az indexeket. Budapest ma jobban teljesített, a BUX 0,7 százalékot emelkedett köszönhetően annak, hogy a vezető részvények többsége emelkedni tudott. A Richter lógott csak ki a sorból, a gyógyszerpapír délután bicsaklott meg és került mínuszba. A Mol viszont nagyot ment, majdnem 2,5 százalékot erősödött.

A kis papírok közül drágult a (már nem is annyira kicsi) Opus és a Konzum is, de leginkább az Alterát érdemes kiemelni: a vagyonkezelő tegnap jelentette be, hogy új nagytulajdonosa van, 10 százalék fölé került a svájci székhelyű Lehn Consulting AG (az Appenin korábbi nagytulajdonosa), akik nagy tervekkel érkeztek, új stratégiát dolgoznak ki, a likviditás növelése érdekében tizedelik a névértéket. A befektetőknek tetszik az ötlet, 7 százalékos emelkedésben is járt a részvény, igaz, ennek jó fele elolvadt a kereskedés végére.

Nézd meg, hogyan zártak részvényeid >>
Nézd meg, hogyan zártak részvényeid >>

A tőzsdei forgalom egyébként délután élénkült meg és került végül 9 milliárd forint fölé.

A jen erősödik, a forint átaludta a napot

A devizapiacon nem voltak nagy mozgások: a dollár kissé gyengült az euróval szemben, a japán jen erősödött komolyabbat az euró és a dollár ellenében is.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

A forint átaludta a napot, az euró jegyzése szűk sávban mozgott, valamivel 312 forint alatt maradt a közös pénz árfolyama.

Tállai András készülhet a telefonálásra

Drágult viszont az olaj, napon belül 1,5 százalékkal emelkedett a Brent és a WTI jegyzése is, de Tállai Andrásnak talán még nem kell újra felemelnie a telefont: ha az egész hetet nézzük, közel 1 százalékos csökkenést mutat a jegyzés.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Vitatott alkalmazással állt elő a Facebook

Vitatott alkalmazással állt elő a Facebook

A gyerekek mostantól szülői felügyelettel használhatják a cég új chat-programját. A fiataloknak készült program éles kritikákat váltott ki, a Facebook azonban szakértőkkel egyeztetve próbálja garantálni a fiatalok biztonságát. Az utóbbi időben rengeteget tettek a szélsőséges tartalmak és a hamis hírek kiszűréséért, legújabb programjuk pedig az öngyilkosságot fontolgatóknak is segítségére lehet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?