Hirdetés
Hirdetés

Megvan, mi miatt estek ma a tőzsdék és miért a svájci frank

Eidenpenz József, 2017. július 28., 18:55

Az Amazon várakozásoktól elmaradó eredményének tulajdonítják ma a tőzsdék esését, de az amerikai gazdaság sem remekelt a legutóbbi adatok szerint. A dollár megint zuhan, ennek Európában nem örülnek. Ma is nagyot esett a svájci frank, amely ismét kedvelt spekulációs célponttá válhat. A jó eredmények ellenére esett a Richter.

(Fotó: Sxc.hu)
(Fotó: Sxc.hu)

Az Atlanti-óceán mindkét partján pirosba borultak a tőzsdeindexek, a rossz hangulatot főleg az Amazon várakozásoktól jóval elmaradó nyereségével magyarázzák. (Mintegy 1,4 dollár helyett 40 cent.) A részvény 2,6 százalékos mínuszban tartott este hat körül, de esett például az Apple vagy a Snap is, a Facebook viszont szépen emelkedett.

Egyébként is iszonyatos mennyiségű gyorsjelentés érkezett a héten a főbb tőzsdéken, a befektetőknek, elemzőknek bőven van mit megemészteni. Így a Nasdaq indexe összességében 0,2 százalékkal esett, az S&P 500 szintén, míg a Dow Jones ipari átlag nulla körül áll Amerikában.

Hirdetés

Az Adidas volt a védő

Európában a német DAX 0,4, a francia CAC 1,1, a brit FTSE 100 1,0 százalékos mínuszban végzett, csak a lengyel és görög indexeknek futotta pluszra. A német indexet az Adidas mentette meg a nagyobb eséstől, a sportszergyártó nyereség-előrejelzését duplázta meg, ennek köszönhetően kilenc százalékkal száguldott.

A BUX index 0,2 százalékos esése ilyen körülmények között nem is olyan rossz. A Richter megint túlszárnyalta az elemzői várakozásokat a legfontosabb eredménysorokon. Ráadásul megkapta az európai forgalmazási engedélyt a Reagila készítményre. Az egész éves várakozásokat is javította a társaság. (Részletesebben itt írtunk erről.)

Mészárosék ma csak szolidan

A papír ennek ellenére 1,4 százalékkal esett 6660-ra, van az úgy, hogy sok minden beépül már az árfolyamba, és a hírre inkább eladnak a befektetők. Az OTP ára negyed százalékkal 9500-ra süllyedt, a Telekomé 0,6 százalékkal 467-re. A Mol 0,7 százalékkal 22 100-ra emelkedett.

A Konzum Befektetési Alapkezelő pár hónap alatt az egyik legnagyobb alapkezelővé vált. Most egy ingatlanalap kezelését vették át, egyebek mellett az egyik bank központja is az övék lett – írtuk ma. A Konzum Nyrt. ma az Opimussal együtt szerény mértékben emelkedett.

A frankgyengülés oka

A forint erősödött, 304,60-ra esett az euró, ahol utoljára tegnap délután járt, az előtt pedig októberben. A dollár megint nagyot esett, 1,1750 volt belőle egy euró ára. Így az euró meg sokat erősödött, ez is oka lehetett az európai részvények esésének. Az euró/svájci frank árfolyam ma is felment vagy egy százalékkal, 1,1380-ra, a nagy 2015 eleji svájcifrank-botrány óta nem látott szintre. (Akkor adták fel az 1,20 frankos küszöböt.)

Az Investing.com kommentárja szerint ez fundamentális okoknak köszönhető, a piac elkezdte észrevenni, hogy a központi bankok politikáinak különbözősége milyen komoly. Az EKB várhatóan nemsokára felhagy majd a mennyiségi könnyítés politikájával, a sávjci SNB viszont nem. A német államkötvények hozama emelkedik, a svájci kötvényeké nem. A frank volatilitásának visszatértével ismét kedvelt spekulációs célponttá válhat – véli a szerző.

Fel fog menni az olaj?

Az olaj ma is száguld, vélhetően még a jó heti amerikai készletadat hatására, de más hírek is támogathatják. A Goldman Sachs például az Oilprice.com szerint azt mondja, hogy a legutóbbi adatok alapján már 2018-ra stabilizálódhat az olajpiac. A Barclay´s pedig azt állítja, hogy ha Venezuela ellen az USA szankciókat vezet be, akkor annak hatására az olaj ára 7 dollárral emelkedhet. (Erről a problémakörről itt írtunk.)

Az amerikai GDP-adat elmaradt kissé a várttól, de ez nem okozott nagy árfolyammozgásokat. A Brent típusú olaj így majdnem két százalékkal 52,50 dollárra, a WTI 1,4 százalékkal 49,70-re emelkedett. Az aranynak is jó időszaka van, például a dollárgyengülés hagyományosan jó neki, ma is 0,8 százalékos pluszban van.

Az utóbbi időben sokat mérséklődtek az Apple eredményére vonatkozó várakozások, így részvénytársaság ezeket könnyen elérheti keddi gyorsjelentésével – derül ki a KBC Equitas elemzéséből. Az árfolyam csúcsközelben van, könnyen át is lépheti azt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

A készpénz után a második legnépszerűbb nászajándék az utalvány, értéke akár 50-100 ezer forint is lehet, ha közeli rokonok, családtagok adják. A műszaki cikkek mindig a kívánságlista elejére kerülnek. Esküvők tekintetében még mindig a legkedveltebb időszak a nyár, az ajándékkártyák értékesítésében ezek a hónapok a műszaki áruházláncok számára is kimagaslóak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?