Hirdetés
Hirdetés

Megvan, mi miatt estek ma a tőzsdék és miért a svájci frank

Eidenpenz József, 2017. július 28., 18:55

Az Amazon várakozásoktól elmaradó eredményének tulajdonítják ma a tőzsdék esését, de az amerikai gazdaság sem remekelt a legutóbbi adatok szerint. A dollár megint zuhan, ennek Európában nem örülnek. Ma is nagyot esett a svájci frank, amely ismét kedvelt spekulációs célponttá válhat. A jó eredmények ellenére esett a Richter.

(Fotó: Sxc.hu)
(Fotó: Sxc.hu)

Az Atlanti-óceán mindkét partján pirosba borultak a tőzsdeindexek, a rossz hangulatot főleg az Amazon várakozásoktól jóval elmaradó nyereségével magyarázzák. (Mintegy 1,4 dollár helyett 40 cent.) A részvény 2,6 százalékos mínuszban tartott este hat körül, de esett például az Apple vagy a Snap is, a Facebook viszont szépen emelkedett.

Egyébként is iszonyatos mennyiségű gyorsjelentés érkezett a héten a főbb tőzsdéken, a befektetőknek, elemzőknek bőven van mit megemészteni. Így a Nasdaq indexe összességében 0,2 százalékkal esett, az S&P 500 szintén, míg a Dow Jones ipari átlag nulla körül áll Amerikában.

Hirdetés

Az Adidas volt a védő

Európában a német DAX 0,4, a francia CAC 1,1, a brit FTSE 100 1,0 százalékos mínuszban végzett, csak a lengyel és görög indexeknek futotta pluszra. A német indexet az Adidas mentette meg a nagyobb eséstől, a sportszergyártó nyereség-előrejelzését duplázta meg, ennek köszönhetően kilenc százalékkal száguldott.

A BUX index 0,2 százalékos esése ilyen körülmények között nem is olyan rossz. A Richter megint túlszárnyalta az elemzői várakozásokat a legfontosabb eredménysorokon. Ráadásul megkapta az európai forgalmazási engedélyt a Reagila készítményre. Az egész éves várakozásokat is javította a társaság. (Részletesebben itt írtunk erről.)

Mészárosék ma csak szolidan

A papír ennek ellenére 1,4 százalékkal esett 6660-ra, van az úgy, hogy sok minden beépül már az árfolyamba, és a hírre inkább eladnak a befektetők. Az OTP ára negyed százalékkal 9500-ra süllyedt, a Telekomé 0,6 százalékkal 467-re. A Mol 0,7 százalékkal 22 100-ra emelkedett.

A Konzum Befektetési Alapkezelő pár hónap alatt az egyik legnagyobb alapkezelővé vált. Most egy ingatlanalap kezelését vették át, egyebek mellett az egyik bank központja is az övék lett – írtuk ma. A Konzum Nyrt. ma az Opimussal együtt szerény mértékben emelkedett.

A frankgyengülés oka

A forint erősödött, 304,60-ra esett az euró, ahol utoljára tegnap délután járt, az előtt pedig októberben. A dollár megint nagyot esett, 1,1750 volt belőle egy euró ára. Így az euró meg sokat erősödött, ez is oka lehetett az európai részvények esésének. Az euró/svájci frank árfolyam ma is felment vagy egy százalékkal, 1,1380-ra, a nagy 2015 eleji svájcifrank-botrány óta nem látott szintre. (Akkor adták fel az 1,20 frankos küszöböt.)

Az Investing.com kommentárja szerint ez fundamentális okoknak köszönhető, a piac elkezdte észrevenni, hogy a központi bankok politikáinak különbözősége milyen komoly. Az EKB várhatóan nemsokára felhagy majd a mennyiségi könnyítés politikájával, a sávjci SNB viszont nem. A német államkötvények hozama emelkedik, a svájci kötvényeké nem. A frank volatilitásának visszatértével ismét kedvelt spekulációs célponttá válhat – véli a szerző.

Fel fog menni az olaj?

Az olaj ma is száguld, vélhetően még a jó heti amerikai készletadat hatására, de más hírek is támogathatják. A Goldman Sachs például az Oilprice.com szerint azt mondja, hogy a legutóbbi adatok alapján már 2018-ra stabilizálódhat az olajpiac. A Barclay´s pedig azt állítja, hogy ha Venezuela ellen az USA szankciókat vezet be, akkor annak hatására az olaj ára 7 dollárral emelkedhet. (Erről a problémakörről itt írtunk.)

Az amerikai GDP-adat elmaradt kissé a várttól, de ez nem okozott nagy árfolyammozgásokat. A Brent típusú olaj így majdnem két százalékkal 52,50 dollárra, a WTI 1,4 százalékkal 49,70-re emelkedett. Az aranynak is jó időszaka van, például a dollárgyengülés hagyományosan jó neki, ma is 0,8 százalékos pluszban van.

Az utóbbi időben sokat mérséklődtek az Apple eredményére vonatkozó várakozások, így részvénytársaság ezeket könnyen elérheti keddi gyorsjelentésével – derül ki a KBC Equitas elemzéséből. Az árfolyam csúcsközelben van, könnyen át is lépheti azt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Ugyan a magyar időjárás is tud extrém dolgokat produkálni, de a meteorológiai világrekordokhoz képest sehol sem vagyunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat összegyűjtötte minden idők legdurvább időjárási szélsőségeit, legújabb videónkban ezekből válogattunk.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?