6p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Az infláció emelkedése nagyon valószínű, bár vannak ellene ható tényezők is. Ez magasabb kamatszintet okozhat, ami viszont jó lehet a bankoknak. Ezért áll viszonylag magasan az OTP is. Válságok után megnő az innovációk sebessége, most is ezt látjuk, a technológiai szektor részvényei kedvezőek lehetnek – mondja az Almundi szakértője.

Mit tehetnek a befektetők, ha megszűnik az infláció-mentes növekedés? Nagyon ritkán van olyan a történelemben, hogy a magas növekedés mellett ilyen mérsékelt az infláció – mondta Kocsi János, az Almundi (volt Pioneer) Alapkezelő részvényportfólió-menedzsere. Szerinte a növekedéssel a közeljövőben nem lesz probléma, nem látszanak a túlhevültség jelei a világgazdaságban, a konjunktúra fenntartható.

A növekedés egészségesnek látszik az egész világon. Ezt az is jelzi, hogy nincs túlzott beruházási vagy felvásárlási, részvény-kibocsátási aktivitás a cégvilágban. A fundamentumokkal így jó eséllyel nem lesz probléma a részvénypiacon.

Az infláció szintje jelenleg nem aggasztó az USA-ban, de a jövőben tovább emelkedhet. Emellett szóló érv a feszes munkaerőpiac, a jelentős világgazdasági növekedés és az árupiac esetleges drágulása. (Az árupiacon évekig trendszerűen, ciklikusan csökkentek az árak, de tavaly már több termék, mint az olaj ára magához tért – a szerk.)

Sok öreg, kisebb pénzromlás

Az inflációt leszorítja az automatizálás, robotizálás. A társadalom öregedése is erre mutat, a nagy mértékű fogyasztás inkább a fiatalokra jellemző. Az internetes vásárlás is leszorítja az árakat, hiszen mindent főleg ott veszünk, ahol a legolcsóbb. Összességében azonban arra kell készülni, hogy az infláció visszatér.

Miért probléma a tőkepiacokon, ha jön az infláció? Sok országban a vártnál gyorsabban kellene akkor kamatot emelni, és így sok szektornak hirtelen megnőnek az adósságterhei. Ahogy 2007 körül az amerikai lakáshiteles szektornál kezdődve történt. De jó esély van arra is, hogy a jegybankok tanultak a korábbi hibákból.

Kiléptek a csatornából

A hosszú távú ábrákon szépen látszik, hogy az államkötvény-hozamok az USA-ban (de más országokban is) a nyolcvanas évek óta csökkenő trendben mozogtak. Az elmúlt hetekben ez a csökkenés megfordulni látszott, a kötvényhozam kilépett a süllyedő csatornából. Ez válthatta ki a részvénypiacok megroggyanását az utóbbi hetekben.

A magasabb kötvényhozam miatt átárazhatják a többi befektetést is, “nagyobb lesz a diszkonttényező”. (Vagyis a többi befektetéstől is magasabb hozamot várnak majd el. A többi befektetés, legyen az részvény, ingatlan, vállalati kötvény hozamát ugyanis világszerte az állampapírokéhoz mérik – a szerk.)

Bankok és high tech

Az Almundi Alapkezelő emelkedő hozamkörnyezetben jónak tartja a bankrészvények vásárlását, de például a technológiai forradalomban érintett vállalatok papírjait is. A kötvénypiacon inflációkövető, változó kamatozású papírokat javasolnak, vagy például rövidebb futamidejű, magasabb hozamú vállalati kötvényeket.

Vannak egyedi sztorik is, mint az orosz vagy brazil kötvénypiac. Az ingatlanfejlesztésekben, az árupiacon is látnak lehetőségeket.

Kondratyjev és a robotok

Kocsi János emlékeztetett azokra az elméletekre (Kondratyjev-ciklus), amelyek szerint nagyobb válságok után komoly technológiai innovációs hullám szokott megindulni. Ennek látszik számos jele, az önvezető autóktól, robotikától fintech pénzügyi innovációkig vagy a blokklánc-technológiáig. (Aminek csak egy kis része a kriptodevizák területe – a szerk.)

Felforgató (disruptive) technológiák során dolgoznak, amelyek egész ágazatokat alakíthatnak át teljesen. Jó választásnak tartják azon országok, mint Japán vagy Dél-Korea részvénypiacát is, amelyek ezen technológiák fejlesztésében, a technológiában élen járnak.

Kína is okosodik

A félig kapitalista, félig tervutasításos Kína is hatalmas összegeket költ a kutatásra, fejlesztésre, oktatásra, és próbál az exportorientált gazdaságról átállni a magas technikai színvonalú tevékenységekre. Kínában egyébként az infláció és az alapkamat is viszonylag alacsony szinten van, így a szakértő szerint egyelőre nincs okunk aggódni az adósságszint miatt. Eközben a hong kongi Hang Seng index egyre nagyobb diszkonttal forog a világ többi részéhez képest.

Indiai reformsikerek

Indiában nő a népesség és komoly strukturális reformokat hajtanak végre. Keményen fellépnek a feketegazdaság, az adóelkerülés ellen, modernizálják, digitalizálják az államigazgatást. Így az indiai részvényindexekre is jelentős felhajtó erők hatnak, amelyek ráadásul nem is fognak egyhamar megszűnni.

A kormányfő népszerűsége ennek ellenére magas maradt, ügyesen lavírozik. Az indiai részvénypiac viszont a legdrágábbak közé tartozik.

Előre a schröderi úton

Franciaországban a CAC-40 emelkedése is jelzi, hogy vannak jelentős változások. Az új miniszterelnök a német példákat igyekszik lemásolni, Schröder 2005-ös reformjai nyomán, például a munkaerő-piac és a tőkepiac liberalizálásával. A német gazdasági sikereket a schröderi reformoknak tulajdonítják. A francia elnök kezdő lépései jól sikerültek, amit a tőkepiac is díjaz.

Érdekes sztori Argentína, ahol meredeken emelkedik a tőzsdeindex. Az ország valamikor a világ egyik legerősebb gazdasága volt, majd a huszadik században csúnyán lemaradt. Az ottani elnök is a franciákhoz hasonló reformokkal kísérletezik, és úgy tudja ezeket véghez vinni, hogy nem veszít lényegesen a népszerűségéből.

A cseh és román kamat már nő

Régiónkban Csehországban és Romániában már emelik az alapkamatot nálunk még nem, de ez bele is fér a hazai inflációs célba és a körülötte levő egy százalékpontos tűréshatárba. Strukturális reformok a régióban nem történnek, de régiónk jelentősen profitál az európai ciklikus fellendülésből. A részvénypiaca olcsó.

Az infláció emelkedése miatt a régiós bankszektor érdekes lehet, különösen Romániában és Csehországban. A CETOP régiós index olcsó a világ többi régiójához vagy Európa többi részéhez képest. De az OTP is alighanem azért úszta meg minimális eséssel az utóbbi heteket, mert a magasabb kamatok miatt kamatmarzsa jobb lehet, ráadásul számos érdekeltsége van a régióban.

Még sohasem fordult elő, hogy az S&P 500-as indexet legalább 12 évig tartva, mínuszban lett volna a befektető. Az esetek 45 százalékában pedig legalább meg lehetett négyszerezni a pénzt 12 év alatt. Ez is mutatja, hogy a részvénybefektetésekben érdemes gondolkodni – mondta el Kocsi János.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16895 16710 16945 +0,66% 0 0 8 213 882 770 HUF 2024-03-18 17:06:50
MOL 2972 2912 2976 +1,50% 0 0 1 609 766 630 HUF 2024-03-18 17:05:25
MTELEKOM 898 888 900 +0,56% 0 0 369 490 884 HUF 2024-03-18 17:05:23
RICHTER 9295 9295 9420 -0,21% 0 0 3 045 374 650 HUF 2024-03-18 17:05:12
OPUS 398 391 398 +1,79% 0 0 88 894 259 HUF 2024-03-18 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A Dunának megy, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:33
Átmenetinek bizonyult a forint magához térése, hétfőn már megint lefelé vette az irányt az árfolyama, az euróval szemben például majdnem 2 egységet veszített.
Részvény / Deviza / Áru Meghatódva nyugtázhatta Csányi Sándor és Hernádi Zsolt e történéseket
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:39
A Mol részvényei 1,5, az OTP Bankéi 0,66 százalékos erősödéssel járult hozzá a Budapesti Értéktőzsde indexének 0,71 százalékos emelkedéséhez.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, földgáz? Merre tovább, forint?
Eidenpenz József | 2024. március 18. 12:07
Újra a kamatokra, a jegybankokra figyelnek a befektetők, először az USA-ban, majd Magyarországon is lesz ülés. Az Eurózónában júniusban jöhet a csökkentés, ami segítheti az európai tőzsdéket. A bitcoin tíz százalékos korrekciója megállni látszik, tízmilliárd dollárt ér a Binace Labs. Ezért drágulnak az energiahordozók.
Részvény / Deviza / Áru Itt van, hogyan kezdte a forint a hetet - mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 07:32
Így teljesít hétfő reggel a forint.
Részvény / Deviza / Áru Garantáltan jókedve lesz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 07:53
Az uniós pénz szombat reggel csaknem 3 forinttal állt alacsonyabb szinten, mint egy nappal korábban.
Részvény / Deviza / Áru Lehet ok az ünneplésre, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2024. március 15. 08:11
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Idegtépő kötéltáncot járt a forint a szakadék felett
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 18:41
A 400-as szintet szerencsére ma sem kóstolta meg, de azért nem dőlünk hátra.
Részvény / Deviza / Áru Rejtélyes ok miatt zuhant a Richter
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 18:11
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 612,3 pontos, 0,93 százalékos csökkenéssel, 64 988,33 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát a forint, sok Tesla készülhet Európában
Eidenpenz József | 2024. március 14. 12:18
A tőzsdék fel-le mozgása tovább tart, ma az optimisták vannak túlsúlyban. Az euró/forint eltávolodott a 400-as határtól, az olaj pedig viszonylag drága. A Richter a biotechnológia felé fordul, a Mol komoly osztalékokat fizethet. Szárnyalnak a magyar kötvényalapok, sikeres volt az Ethereum újabb reformja.
Részvény / Deviza / Áru Reggel elindult a forint, a dollár és az euró - eddig jutott
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 08:01
Vegyesen alakult, de kevéssé változott a forint árfolyama csütörtök reggelre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG