Hirdetés
Hirdetés

Mekkorát kaszál most egy ingatlanforgalmazó? Ez is kiderült

2017. november 28., 07:47

Az ingatlanbefektetés helyett az ingatlanfejlesztésre koncentrálnak, így az árbevétel alacsonyabb a tavalyinál, de a profit 122 százalékkal nőtt a Duna House-nál.

A Duna House csoport 2017. harmadik negyedévében tovább növelte üzemi teljesítményét, megközelítve a 300 millió forintos EBITDA szintet, működési eredménye (EBIT) pedig elérte a 273 millió forintot, 151%-os emelkedést mutatva az előző év harmadik negyedévéhez képest és 8%-ot emelkedve a megelőző negyedévhez képest.

Az adózott eredmény a megemelkedett hitelállomány és kamatfizetés, valamint egyszeri addicionális adózási tételek miatt 190 millió forintot tett ki, ami 122 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Hirdetés

Ezért csökkent az árbevétel

Az ingatlanforgalmazó társaság árbevétele 1,2 milliárd forint volt a harmadik negyedévben, vagyis 29 százalékkal elmarad a tavalyi azonos időszaktól. A csökkenés gyakorlatilag kizárólag az ingatlanbefektetések szegmensben megfigyelhető jelentős árbevételcsökkenés következménye: a tavalyinál 846 millió forinttal, 96 százalékkal alacsonyabb árbevételt mutatott ki a társaság a 3. negyedévben. A társaság ezt azzal magyarázza: a befektetési célú ingatlanportfólió 2016. második negyedévétől kezdődően megvalósult leépítése áll a háttérben - a vezetőség fókuszában az ingatlanbefektetés helyett már az ingatlanfejlesztés áll.

A harmadik negyedévében egyébként új csúcsot döntött a Duna House hálózati jutalék-bevétele, 2,3 milliárd forintot elérve 11,7%-kal volt magasabb a tavalyi év hasonló időszakához képest és 2,3%-kal haladta meg a megelőző negyedévet.

Meglesz a tervezett eredmény

A vezetőség által az év egészére kiadott (MyCity nélkül számított) 850-1000 millió forintos adózotteredmény-előrejelzésből a harmadik negyedév végére már 770 millió forintot elért a cégcsoport. Az első kilenc hónap teljesítménye alapján a vezetőség megerősíti korábbi előrejelzését.

Most jó hitelközvetítőnek lenni

A működési eredmény mintegy 164 millió forinttal magasabb a tavalyi harmadik negyedéves eredménynél. Az alaptevékenység eredményének vonatkozásában az alábbi tételek magyarázzák a teljesítmény javulását:

  • A pénzügyi termék közvetítési szegmens összesen 116 millió forinttal növelte üzemi eredményhez való hozzájárulását 2016. harmadik negyedévéhez képest. A növekedésben közrejátszott a hitel- és lakástakarékpénztári volumenek 26%-os növekedése, valamint a fenntartási jutalékok becslési módszertanának tapasztalati számok alapján történő felülvizsgálata is, amely 66 millió forint egyszeri
    eredményt jelentett a meglévő, korábbi időszakokban szerződött állomány tekintetében.
  • A franchise szegmens árbevétele 21%-kal, bruttó fedezete 36%-kal bővült, ugyanakkor a közvetett költségek elsősorban lengyelországi növekedése csaknem teljesen felhasználta a keletkezett profitelőnyt.
  • A Cégcsoport egyéb szegmensei, elsősorban az alacsony bázis miatt 47 millió forinttal járultak hozzá a konszolidált üzemi eredmény növekedéséhez.
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?