Hirdetés
Hirdetés

Meredeken erősödött az euró, limittel esett az egyik Mészáros-cég

Eidenpenz József, 2017. március 10., 18:44

Az amerikai foglalkoztatási adat valamivel jobb lett a vártnál, de nagy meglepetést sem okozott, így maradt az enyhén pozitív hangulat a legtöbb tőzsdén. Kivéve Németországban, ahol az euró erősödése okozott némi rosszkedvet. Az euróhoz képest a forint is gyengült, a BUX index pedig alulteljesített, mint a négy nagy cégünk részvénye esett.

Hirdetés

Alapvetően jó volt a hangulat a tőzsdéken pénteken, de akadtak kivételek. Mint például a magyar BUX index, amely Európa tőzsdeindexei közül egyedüliként produkált jelentősebb esést, 0,8 százalékot. Ráadásul ez általános volt, mint a négy nagyobb részvényünk lefelé mozdult el. Leginkább az OTP, amely másfél százalékkal 8540 forintra esett. A Mol 0,8 százalékkal 20 595-re, a Richter és a Magyar Telekom pedig 0,2-0,2 százalékkal süllyedt, 6535, illetve 501 forintra.

Húsz százalékkal, a lehetséges maximális limittel 132 forintra esett a Konzum, az egyik Mészáros Lőrinc-cég, miután bejelentették rá a felvásárlási ajánlatot, ami csak 86,6 forint. Az Opimus, a másik haveri célpont egész nap fel volt függesztve, vélhetően ott is ajánlat érkezik, talán már ma este. A kisebb papírok közül 5,5 százalékkal ment fel az FHB, lehet, hogy az lesz a következő célpont?

Dollárerősödés, forintgyengülés

Amerikában ma foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat tettek közzé, amelyek jobbak lettek ugyan a vártnál, de nem kiugróan. Ezzel majdnem teljesen biztossá vált, hogy a Fed jövő héten emelni fogja a kamatokat, sőt sokan már a júniusi emelést is majdnem biztosra veszik. Azt azonban nem várják, hogy az előrejelzett három alkalomnál sűrűbb lesz az idén a kamatemelési gyakoriság. „Se túl hideg, se túl meleg” – mondták a fontos adatokról.

Ennek nyomán a dollár elég szépen gyengülni kezdett, feltehetően a korábban dollárerősödésre számító befektetők inkább zárják pozícióikat. A dollárindex (DXY) fél százalékos mínuszban volt, az euró pedig 0,9 százalékkal feljebb, 1,0670 dolláron. A forint erősen gyengült, 1,2 forinttal feljebb, 312,90 forinton volt este az euró árfolyama.

A német bankoknak jól ment

Európában a BUX-on kívül még a prágai és a frankfurti vezető indexek is csökkentek, de azok csak minimális mértékben. A DAX esésére jó magyarázat lehet az euró erősödése, ami nem jó a német exportőröknek, erre utal az is, hogy az index a nap nagy részében magasan, 12 000 pont felett járt, és csak délután esett vissza, a dollárral együtt.

A nyertesek közé tartozott a javuló kamatkilátások miatt a Commerzbank és a Deutsche Bank, a vesztesek közé a BMW, amelynek eladási statisztikáit olvashatták ma a befektetők. A francia és brit indexek 0,3-0,3 százalékkal emelkedtek.

Harmadik napja szakad az olaj

Az amerikai tőzsdék is jó hangulatban vannak, hat óra körül az S&P 500 0,2, a Nasdaq 0,3, a Dow Jones nem egészen 0,1 százalékos pluszban volt. A volatilitás továbbra is nagyon alacsony. Hétfőtől két hétig egy órával korábban nyitnak majd a magyar idő szerint az amerikai tőzsdék, mert az USA-ban előbb van a nyári időszámítás kezdete.

A kőolaj az előző két nap kiadós, a magas amerikai olajkészlet-adatok által kiváltott zuhanása után kezdetben fél-egy százalékos pluszban volt, estére azonban 0,8-0,9 százalékos mínuszba süllyedt. A WTI így 48,90, a Bent 51,70 dollár, pedig a gyengülő dollár elvileg jó a nyersanyagoknak. Ma este a működő amerikai olajkutak számának közzététele esedékes. Az arany és az ezüst is enyhe mínuszban vannak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Külföldről rendelnél? Itt van minden, mire kell figyelned!

Külföldről rendelnél? Itt van minden, mire kell figyelned!

Jó, ha tisztában vagyunk, milyen határidővel és milyen költségekkel jár, ha külföldről rendelünk. Nem árt elfelejteni azt sem, mely termékek behozatala tilos az országba, melyek a vám-és áfamentes áruk? Milyen összegig nem kell fizetnünk vámot? Összeszedtünk minden hasznos tudnivalót.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 27
  Fogyasztói bizalmi index
  IFO üzleti hangulatindex
  március 28
  MNB kamatdöntés
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  Conference Board fogyasztói bizalmi index
  Richmondi Fed feldolgozóipari index
  március 29
  KSH: munkanélküliségi ráta
  Függőben lévő lakásértékesítések (év/év)
  március 30
  KSH: Kiskereskedelem (január)
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  Fogyasztói árindex (év/év, végleges)
  GDP (negyedév/negyedév, végleges)
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  március 31
  KSH: termelői árindex (év/év)
  KSH: a kormányzati szektor egyenlege
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Munkanélküliségi ráta
  Fogyasztói árindex (év/év)

Szavazás

Önt zavarja a vörös csillag a Heineken sörök csomagolásán?