Hirdetés
Hirdetés

Mészáros Lőrinc a 40-szeresére növelte a Konzum árfolyamát

Fellegi Tamás, 2017. július 10., 16:30

Februárban 56-57 forinton forgott a Konzum részvénye, ma pedig 2239 forint úgy, hogy menne feljebb is, csak nem engedi a kereskedési limit. Mi történik, és meddig mehet ez így, ér-e a vállalat 40 milliárd forintot, ami most a kapitalizációja, vagy nem számít, mit ér, a közönségnek mindenáron kell, bármennyiért, hisz úgyis csak felfelé megy?

Konzum
Konzum

Az említett 56-57 forint ráadásul már abban a szakaszban volt, amikor Mészáros Lőrinc már régóta gyűjtögette a papírt, hisz pár nap múlva be is jelentette, hogy igen combos részesedést szerzett benne. 2015-ig éveken keresztül 25 forint körül volt az ár, 2016-ban innen került 50 forint környékére, feltételezzük, hogy akkor történet meg a papírok összevásárlása. Az évek óta beszorult részvényesek még örülhettek is, hogy valaki végre elviszi tőlük a papírt a sokéves átlag dupláján. Ha így számolunk, akkor a gyűjtögetés kezdetétől mostanáig közel a 100-szorosára emelkedett a papír.

Boldog-boldogtalan

Ezek olyan számok, amik a befektetőket lenyűgözik, és miután mindig csak azt látják, hogy hiba volt nem venni bármilyen drágán, mert úgyis minden nap csak emelkedik egy jó nagyot, hát beszállnak végül, hisz nincs megállás. Feltehetően ez a folyamat zajlik, és olyan sokan rákaphattak, hogy a milliárdos forgalom nem is meglepő. Ma 1,4 milliárd forint értékben forogtak a papírok, de ha nem akasztaná meg az a fránya limit, valószínűleg jócskán előzné az 2,4 milliárd forint forgalmú OTP-t.

Hirdetés

Miután az Konzum elfogyott, pontosabban az emelkedés lehetősége fogyott el és így leállt a kereskedés, a befektetők rávetették magukat Mészáros Lőrinc másik cégére, az Opimusra. Az 14 százalékkal emelkedik, forgalma 2,2 milliárd forint. Ott sem rosszak a számok: a Buda-Cash összeomlása után a papír 6 forinton is járt, majd felugrott 30 forint környékére: ott folyhatott a nagytulajdonosi gyűjtögetés. Utána szállt el az árfolyam, és azóta is megy, immár 216 forint.

Ajánlat is volt, de hol van az már?

Külön érdekesség, hogy a többségi részesedés után mindkét papírban előírás szerint ajánlatot tett Mészáros Lőrinc és a vele összehangoltan eljáró tulajdonosok: az Opimusra 45, a Konzumra 86 forinton. Az ár azonban följebb volt az ajánlati árnál az ajánlati időszak alatt (az Opimusnál kicsivel, 47-52 forinton, a Konzumnál sokkal, 120-200 forinton). Az ajánlat így sikertelen lett, és a papírok ekkor bokrosodtak meg, azóta az Opimus az ajánlati ár ötszörösére, a Konzum 25-szörösére emelkedett.

Száguldanak a kamioncég után

Hogy meddig mehet egy ilyen őrületes folyamat, azt menet közben sosem lehet tudni, de azt érdemes lehet megnézni, hogy közben mennyi a cégek összértéke, és ez hogyan viszonyul más papírokhoz. Volt már rá példa, hogy egy-egy tőzsdei cég átmenetileg teljesen irreális méretűre nőtt (a Volkswagen pár napig a világ legnagyobb vállalata volt shortzárások miatt), de ezek többnyire hamar véget értek. Esetünkben a helyzet annyival is bonyolultabb, hogy nehezebb felmérni, mi tartozik a cégekhez és mi nem, illetve mi kerülhet oda és mi kerülhet ki belőlük.

Az Opimusnak a BÉT adati szerint összesen 316 millió részvénye van a tőzsdére vezetve, ha ezt megszorozzuk a jelenlegi árral, 68 milliárd forintos cégérték adódik. A Konzum részvényeinek száma 20,8 millió, ez szorozva a mai árral 46,5 milliárd. Érdekességképpen: az 5. legnagyobbként bevezetett Waberer’s kapitalizációja most 90 milliárd forint (valójában 6., az Elműnél 120 milliárd az adat, csak elenyésző a közkézhányad), így az igen érdekes lenne, ha a Mészáros-cégek megelőznék.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Matolcsy szerint ebben követhetjük a lengyel példát

Matolcsy szerint ebben követhetjük a lengyel példát

A BÉT konferenciáján a jegybank elnöke célzott arra, hogy megvizsgálhatják az állami vállalatok egy részének tőzsdére vitelét. A lengyel tőzsdéhez hasonlóan bankokat is lehetne a parkettre vinni. Azután újra elmesélte, hogyan lesz nálunk új aranykor.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?