5p
Szakmai fórumot szervezett a Budapesti Értéktőzsde.
Egy kereskedő figyeli a zuhanó tőzsdei árfolyamokat a tajvani tőzsdén, miután kiderült: Nagy-Britanniában győztek a brexit-pártiak a népszavazáson. Fotó: EPA / David Chang

A tőzsde egyebek mellett a befektetői kapcsolattartással kapcsolatos legfontosabb kérdéseket járta körül neves szakemberek segítségével. Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója nyitóelőadásában elmondta, hogy a tőzsdéhez érkező befektetői visszajelzések alapján a befektetői kapcsolattartás, más néven Investor Relations (IR) minősége az egyik legfontosabb tényező abból a szempontból, hogy milyen információk jutnak el az adott cégről a piacra, és annak alapján milyen döntéseket hoznak a befektetők. Ebből a szempontból szerinte nem az a lényeg, hogy a tőzsdei kibocsátó milyen méretű és rendelkezik-e önálló IR szakemberrel, hanem az, hogy a befektetők milyen gyorsan és minőségű információhoz jutnak, amikor döntéseiket előkészítik.

Hasonlóan vélekedik Cselovszki Róbert, a BÉT egyik legnagyobb forgalmú szolgáltatójának, az Erste Befektetési Zrt.-nek az elnök-vezérigazgatója is, aki előadásában kiemelte, hogy sok példa van arra, elsősorban a kisebb vállalatoknál a BÉT-en, hogy az IR funkciót a pénzügyi területért felelős személy, vagy akár az első számú vezető tölti be. Ebből a szempontból az egyik legfontosabb tényező, hogy az IR-os mindig legyen elérhető, és valóban fontos információt tudjon adni a megkeresésekre.

Az előadást követő panelbeszélgetésen a befektetői oldal képviseletében Cselovszki Róberten kívül Honics István, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója és Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője fejtette ki, hogy munkájuk során számukra milyen szempontok fontosak, amikor az IR szerepét, minőségét értékelik. Elhangzott, hogy az egyik legfontosabb feltétel, hogy az IR-nak közvetlen kapcsolata legyen a felsővezetéssel, nagyon alaposan ismerje a céget, kellően megszűrje a rendelkezésre álló adathalmazt, és valóban csak a legszükségesebb infókat adja ki, természetesen a tőzsdei kommunikáció szabályait alapul véve. Mivel sok esetben egy tőzsdei cég befektetői kapcsolattartójával beszél először egy befektető, ezért nem árt, ha az adott személy némi sales vénával is rendelkezik, de semmiképpen sem félénk, hanem nyitott a külvilággal, a piaccal kapcsolatban, és amennyire csak lehet proaktív. „A befektetőket le kell nyűgözni” – emelte ki az Erste Befektetési Zrt. elsőszámú vezetője, hozzátéve, hogy azt viszont mindig szem előtt kell tartani: az IR-os által elmondott üzenet legyen összhangban a számokkal.

A szakmai fórum második felében Bartha Zsuzsannának, az Ernst&Young Kft. partnerének előadásából a jelenlévő tőzsdei cégek vezetői, befektetői kapcsolattartói megtudhatták, hogy milyen egy ideális éves beszámoló, valamint melyek azok a kérdések, amelyekre különösen figyelni érdemes az összeállításakor.

Az IR fórum talán legérdekesebb perceit az hozta, amikor egy három évtizedes, és egy alig pár hónapos tőzsdei múlttal rendelkező befektetői kapcsolattartó osztotta meg tapasztalatait a közönség soraiban ülő érdeklődővel. László Linda, a Magyar Telekom és Pataki Sándor, az OTP befektetői kapcsolatokért felelős vezetője egyenként évente 2-300 befektetői találkozón, 3-6 befektetési konferencián és 3-4 road show-n vesz részt, így komoly tapasztalatokkal rendelkeznek a befektetők információigényéről. Tapasztalataik szerint nem csak számukra feszített a munka, hanem a befektetők-elemzők számára is, akik ráadásul sokszor nem csak egy céget, hanem akár egész iparágakat követnek. Éppen ezért ma már az a jellemző, hogy az érdeklődőket a nagy rendezvényeken kívül elsősorban telefonon, e-mailben szolgálják ki, ami azt is jelenti, hogy egyre nagyobb hangsúly helyeződik az információ minőségére. Karakó Tamás, az ANY Nyrt. befektetési kapcsolatért is felelős gazdasági vezérigazgató-helyettese kiemelte: munkájuk során az egyik kulcsszempont a csapatmunka, hiszen ahhoz, hogy a befektetők hiteles, pontos képet alkothassanak a potenciális befektetési célpontról, nincs idejük egy cégtől több személlyel is egyeztetni. Így számukra az IR-os jelenti a kaput a cég menedzsmentjéhez is: azaz, amit az IR-os mond, képvisel, az maga a cég is a befektető szemében.

Tóth Zoltán, a BÉT-re pár hónapja lépett Duna House Nyrt. IR-ért is felelős pénzügyi igazgatója az eddigi tapasztalataival kapcsolatban kiemelte, hogy ők abból a szempontból speciális helyzetben vannak, hogy részvényeseik között nagyjából fele-fele arányban vannak a magán- és intézményi befektetők. Így számukra a klasszikus IR kommunikáción kívül, amikor elsősorban a hivatalos jelentésekre épül a kommunikáció, a sajtókommunikációra, így a közleményekre is nagy hangsúlyt kell fektetni, mivel a kisbefektetőkhöz sokszor a sajtón keresztül lehet a leggyorsabban az adott információt, bejelentést eljuttatni.

A panelbeszélgetés mind a négy IR szakértője egyetértett abban, hogy minden befektetői kérdésre válaszolni kell, mindegyiket komolyan kell venni, függetlenül attól, hogy az érdeklődő által kezelt vagyon kisebb vagy óriási.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17340 17315 17400 -0,43% 17335 17340 226 777 750 HUF 2024-04-24 11:06:27
MOL 2988 2948 2996 +1,63% 2976 2988 385 647 034 HUF 2024-04-24 11:06:27
MTELEKOM 940 936 942 0,00% 938 940 80 442 072 HUF 2024-04-24 11:05:22
RICHTER 8945 8925 9035 -0,17% 8940 8945 249 689 340 HUF 2024-04-24 11:07:52
OPUS 402 396 403 +0,50% 400 402 17 650 233 HUF 2024-04-24 10:47:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem volt hétfői hangulat a tőzsde parkettjén
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 17:25
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 80,46 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Két fontos hírt vár a forint a héten, mindenütt esnek a Teslák árai
Eidenpenz József | 2024. április 22. 12:33
A részvénypiac egy pocsék hét után éledezik kissé Európában és Magyarországon is. A forint reggel biztatóan beerősödött, de azután gyengült. Csúcson a réz, de olcsóbb az olaj, a gáz, az arany, és pozitív jelek láthatók a kriptopiacon is. Mindenütt esnek a Teslák árai. Rosszaknak látszanak Magyarországon a növekedési kilátások.
Részvény / Deviza / Áru Legszívesebben visszafeküdne aludni, ha meglátja, mennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 07:35
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a baj a csokoládéval
Buksza blog | 2024. április 21. 16:01
A csokoládégyártók tapasztalatai szerint jelentősen csökkent a kereslet a termékük iránt annak nyomán, hogy több tényező, főként a kakaó irtózatos drágulása felfelé hajtja a csoki árát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG