Hirdetés
Hirdetés

Mit csinál egy futballrészvény, ha megpróbálják meggyilkolni az egész csapatot?

Eidenpenz József, 2017. április 12., 20:27

Rossz volt a hangulat a tőzsdéken, állítólag a világpolitikai feszültségek miatt. Európa végül stagnált, az amerikai részvénypiac határozottabban lefelé vette az irányt. A BUX felülteljesítő volt, 0,7 százalékkal emelkedett, főleg a Richter miatt. Erre két okot is találtunk. A forint lefelé csorog. Jó napja volt viszont a Borussia Dortmund részvényének.

(BVB - SC Freiburg, 2012, Fotó: Wikimedia Commons)
(BVB - SC Freiburg, 2012, Fotó: Wikimedia Commons)

A világpolitikai tényezőket emlegetik a rossz tőzsdei hangulat felelőseként, a szíriai, koreai feszültségeket, a francia választásokat. Sokan azt is gyanítják, hogy Donald Trump külpolitikai és katonai műveletekkel próbálja elterelni a figyelmet a belpolitikai nehézségei elől. Az is kijelentette, hogy megint az egészségügyi reformnak kíván nekiállni, az adócsökkentések előtt, így a tőzsdék által várt gazdaság-élénkítés megint csak távolabb kerül.

Az európai tőzsdék végül csak stagnáltak, a német DAX egy ezrelékkel felfelé ment, a CAC nem változott, a brit index 0,2 százalékkal esett. Az S&P 500, Nasdaq és Dow Jones ipari átlag indexek az USA-ban 0,3-0,4 százalékos mínuszban vannak.

Hirdetés

Nem olcsó már az OTP?

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX bőven túlteljesítette az európai átlagot, egy százalék feletti pluszban is volt, végül 0,7 százalékos emelkedéssel végzett. A húzópapír a Richter volt, amely 2,5 százalékkal 6750 forintra ment fel. A részvénnyel kapcsolatban hír nem jelent meg, de az európai és az amerikai gyógyszer- és biotechnológiai részvényeknek is jó napjuk volt ma. (Az EuroStoxx Health Care index /SXDE/ például 0,7 százalékkal ment fel.)

Az OTP is a középpontban volt a mai közgyűlése miatt, ahol Csányi Sándor is megszólalt. (Tudósításunk itt olvasható.) A részvény ennek ellenére lényegében stagnált, 4 forinttal 8104 forintra emelkedett. Ebben szerepe lehetett annak, hogy az esemény arra is ráirányította a figyelmet, hogy a papír már nem olcsó. De annak is, hogy az európai és amerikai bankrészvények általában jelentősen estek (A Stoxx 600 Banks index 0,5, a Dow Jones Banks index 1,2 százalékkal van lejjebb.)

Nagyon vették a kötvényeket

A Molnál elapadt a korábbi hatalmas forgalom, de még 0,2 százalékkal tovább tudott drágulni 20 905-re. A Telekom 0,2 százalékkal, egyetlen forinttal 489-re süllyedt. A forint folytatta gyengülő szériáját, az euró 312,60-ra emelkedett, ami mintegy hatvan fillérrel magasabb a tegnap estinél. A dollár kissé gyengült, a złoty stagnált.

Az olaj kezdetben emelkedett, részben az OPEC termelés-csökkentésének esetleges meghosszabbítására várva, részben a líbiai termelés csökkenése miatt. Közzétettek egy amerikai adatot, amely szintén kedvezőnek tűnt, ennek ellenére később lefelé indult az ár. Este fél százalék felett járt már a mínusz, a WTI 53,10, a Brent 55,80 dollár. A nemesfémek ma stagnáltak, de nagyot esett az amerikai és német államkötvények, mint menedékeszközök hozama.

Főnixként feltámadó focirészvény

A rossz reklám is reklám, tartják reklámszakemberek, ez látszik beigazolódni a Borussia Dortmund német futballcsapat esetében. Miután a kedd esti mérkőzés előtt a csapat buszánál bomba robbant és megsérült két személy, a részvény szerdán délelőtt mintegy két százalékos mínuszba zuhant 5,49 euróig. Ez után azonban hamar magához tért, és este 2,2 százalékos pluszban zárt, 5,74 eurón. (A tegnap elmaradt mérkőzést egyébként ma 18.45-től játsszák.)

A Dortmund az egyetlen tőzsdén levő német focicsapat, részvényre sokat emelkedett az elmúlt években, 2010 első felében például még egy euró alatt is járt. (Frissítés: Nem tudni, tőzsdén kívüli kereskedésben vagy valamilyen hosszabbítás miatt, de este, a meccs alatt a részvény árfolyama ismét jelentős, 3,4 százalékos mínuszba fordult, utoljára 5,43 eurón láttuk.)

A Blackberry megnyert egy fontos pert a Qualcomm ellen, ennek nyomán a győztes részvénye 16 százalékos pluszban, a vesztesé 3 százalékos mínuszban van.

Ugrált a Daimler

Erősen ingadozott a Daimler részvénye a hírre, miszerint a cég első negyedéves profitja közel duplájára nőtt. A KBC Equitas szerint megugrást a Mercedes modellek iránti erős kereslet hajtotta, 2016 első negyedévéhez képest 16 százalékkal adtak el több autót.

Újabb szolgáltatást másolt le az Instagram a Snapchatről, ezzel egyre inkább lemásolja a Facebook a népszerű közösségi médiacég kedvelt szolgáltatásait, amit komoly kockázatnak tartunk a Snapchat számára – írja a brókercég.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyenge a forint, zuhan a török líra, erős az euró

Gyenge a forint, zuhan a török líra, erős az euró

Továbbra is gyengélkedik az amúgy is mélyen alulértékelt forint, a török líra szabadesésben. A dollár esett az euróhoz képest. Amerika ma hálát ad, de előtte még azért csúcsra küldték a Nasdaqot. Gyengül a Mol, aztán napközben ki tudja mi lesz belőle, újabban mindig felpattan.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?