Hirdetés
Hirdetés

Nem esik tovább a forint, többet érhet a Mol, zuhantak az európai részvények

Eidenpenz József, 2017. április 18., 18:43

Európában a francia választások közeledte, a brit előrehozott választások lehetősége, Amerikában néhány nem túl jó gyorsjelentés rontotta el a hangulatot. Az atomháborúval fenyegetőző Észak-Korea sem éppen a jókedvet erősítette. Itthon a BUX kissé esett, a forint valamelyest magához tért, de éves mélypontja közelében van.

Nagyon rossz napjuk volt a tőzsdéknek ma, főleg Európában. A brit index 2,5 százalékkal zuhant, aminek oka az lehetett, hogy a miniszterelnök előrehozott választásokat helyezett kilátásba. De a francia CAC is 1,7 százalékkal esett, a vasárnap esedékes elnökválasztáshoz közeledve. A német DAX csak egy százalékkal lett alacsonyabb, főleg a Volkswagen négy százalék feletti erősödése miatt, amit a jó gyorsjelentés okozott.

Hirdetés

Nyilván nem javította a hangulatot, hogy Észak-Korea atomcsapással fenyegette meg az USA-t. Amerikában a befektetők nem örültek a Netflix, a Johnson & Johnson jelentésének sem, de igazán nagyot a Goldman Sachs zuhant, 4,7 százalékot. Az S&P 500 index 0,5, a Nasdaq 0,4, a Dow Jones ipari átlag 0,7 százalékos mínuszban volt este hat körül. A dollár fél százalékkal gyengült a főbb devizákkal szemben.

A BUX index pluszban kezdett, de lefelé csorgott majdnem egész nap, és mínusz egy százalékon érte el mélypontját délután. A kereskedés végén magához tért, és csak 0,3 százalékos eséssel zárt. A Mol két százalék feletti mínuszból jött vissza, és végül 0,5 százalékkal 21 000 forintra süllyedt. Az OTP 0,3 százalékkal 8058-ra esett, a Telekom 1,2 százalékkal 487-re. A Richter kissé erősödött, 0,2 százalékkal 6870-re.

Hektikus volt a forint

Szokatlanul hektikus volt a forint, reggel az euróval szembeni árfolyama idei mélypontján volt, 313,80-nál, azután nagyot erősödött, 312,40-ig ment. Este ismét magasabban, 313,50-nél láthattuk. (A forintról bővebben itt írtunk.)

A török líra a népszavazás utáni, ünnepi hétfőn még nagyot erősödött, most már csak szerényebben. A tőkepiacok szempontjából Erdogan elnök győzelmét pozitívnak ítélik, a bizonytalanság, politikai kockázat csökkenése miatt, ám a győzelem nem igazán meggyőző mértékű, ráadásul a csalás és megfélemlítés árnyéka vetül rá. Nem véletlen, hogy Európából alig valaki gratulált Erdogannak.

Kötvényekbe menekülnek

A cseh korona, amely elől nemrég hárították el az erősödést akadályozó árfolyamküszöböt, érdekes módon 0,5 százalékkal gyengült, 26,75 euró/koronára. Az angol font 1,6 százalékkal erősödött az euróhoz és 1,0 százalékkal a dollárhoz képest.

Az olajnál az amerikai kitermelés növekedésétől való félelmet emlegették a sajtóban, mint okot, amiért ismét egy százalék körüli mínuszban van, a WTI 52,30, a Brent 54,80. Az arany drágult, az ezüst viszont olcsóbb lett. Erősen csökkentek az amerikai és német államkötvények hozamai, ami óvatosságra, ijedtségre, kockázatkerülésre utaló jel.

Többet érhet a Mol

Jóval többet is érhet még a Mol a KBC Equitas szerint, azt tartják „jelenleg az egyik legígéretesebb magyar nagypapírnak”. Árfolyamát az elmúlt hónapokban a CEZ eladásai miatti kockázat fékezte, közben a régiós szektortársak 15-40 százalékos árfolyam-emelkedéseket könyveltek el. Így a Mol nemcsak készpénztermelése alapján mondható alulértékeltnek (22 740 forintos a reális érték adódik ez alapján), hanem a szektortársakkal való összehasonlítás alapján is. Az INA lehetséges eladása pedig egy igen értékes opció, ami a 25-27 ezer forintos tartományba is emelheti a Mol reális értékét.

Mindenki az adórendszer reformjára vár, de a Kongresszus leragadt az Obamacare-nél – írtuk ma Donald Trump elnök politikájáról. Az Equilor Befektetési hírlevele szerint nem érkeznek fontos makrohírek a húsvét utáni rövid héten Magyarországról, ezért a kereskedést várhatóan a nemzetközi események határozzák meg.

60 dollár feletti olajár?

Az Erste Befektetési azt írta, az olajár alakulásában fontos szerepe lehet a Citi elemzésének, aki csatlakozott más házak, például a Goldman véleményéhez, amely szerint az olaj 60 dollár fölé emelkedhet az év végére. Az emelkedés fő oka, hogy a kereslet erősödésével és a kínálat alacsonyan tartásával elkezdődött a globális készletek süllyedése. Az OPEC pedig várhatóan fél évre meghosszabbítja a termelés befagyasztását, ami az év végére akár pár száz millió hordóval is csökkentheti a globális készletek nagyságát.

A Magyar Telekom május 23-tól fizeti a részvényenkénti 25 forintos osztalékot. Osztalékszelvénnyel május 10-én forog utoljára a papír – írta szintén azt Erste.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A pénztártól való távozás után – te mersz reklamálni a boltban?

A pénztártól való távozás után – te mersz reklamálni a boltban?

Bár egy friss felmérés szerint valamivel jobb lett a magyarok fogyasztói tudatossága, nemcsak a vásárlók, de a kereskedők se tudják mindig, hogy mi a teendő a reklámació során. A szabályozás évek óta nem változott, mégis kevesen vannak, akik tudják, meddig élhetnek jogaikkal. Az élelmiszerekkel, ruhákkal és cipőkkel van a legtöbb baj.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?