Hirdetés
Hirdetés

Nem lesz osztalékbajnok az OTP-ből? Jó jelentésre esik a részvény

2017. november 10., 13:28

Ma reggel kellemes gyorsjelentést tett közzé az OTP Bank, az elemzői fogadtatások jók, a részvény mégis esik. A vélemények inkább abban térnek el, hogy a várnál jobb-e az eredmény, vagy csak a megszokott módon erős. A bank több osztalékot is fizethetne, de várhatóan inkább akvizíciókra fordítja a pénzt.

Hirdetés

Négy elemzőből négy szerint a vártnál jobb vagy legalábbis erős lett az OTP gyorsjelentése, a menedzsment szokásos sajtótájékoztatóján sem hangzott el semmi különösebben borúlátó dolog, a részvény ma mégis esik a tőzsdén. Igaz, az általános tőzsdei klíma pocsék, átlagosan mínusz fél százalék közelében vannak az indexek Európában. Dél körül 10 320 forinton, 1,2 százalékos mínuszban járt az OTP, miközben az európai bankrészvények Stoxx 600 Banks indexe 0,3 százalékos pluszban járt.

Az Erste Befektetési reggeli kommentárja szerint „jelentősen megverte az eredményvárakozásokat az OTP a ma közzétett gyorsjelentésben közölt nettó profittal, amely 79, 3 milliárd forint lett, s így 14 százalékkal bővült év per év alapon”. A piac által várt 69,9 milliárd forintnál jobb eredmény fő oka a mindössze 4,3 milliárd forintra rúgó céltartalék-képzés (a piac 13,7 milliárd forintra számított).

Osztalékhozam: 2,1 százalék

A hitelállomány bővült, a nettó kamatmarzs a korábbi 4,82 százalékról tovább csökkent 4,62 százalékra. „Egy szó mint száz, a csökkenő marzsokat kompenzálta a hitelállomány növekedése, amelyet a jutalékbevételek dinamikus növekedése is mutat” – írják. A bank további akvizíciókban gondolkozik, az osztalékot is emelni tervezi.

Az elemzők jelenleg 221 forintos osztalékot várnak az idei év eredményei után, amely 15 százalékos bővülés a tavalyi 192,5 forinttal szemben” – írja a nagy brókercégek egyike. Ez mintegy 2,1 százalékos osztalékhozamnak felel meg, ami a mai hozamsivatagban jónak mondható.

További osztalékremények?

Az Erste nemrég még 12 200 forintos célárral vételre ajánlotta az OTP-t. (Egyéb célárairól, a Richter és a Telekom kilátásairól lásd ma reggeli cikkünket itt.) A jelentés hatására azt remélik, hogy „fordulhat a mozgóátlagról”, ismét felfelé indulhat.

Az OTP eredménysoron felülmúlta, bevételi oldalon pedig hozta a kifeszített piaci várakozásokat, elsősorban az alacsonyabb kockázati költségeknek, a magasabb működési eredménynek és a Splitska banka akvizíciójának is köszönhetően. Minden bevételi soron javulást láttunk – írta az Equilor blogja. Miközben az eredmény alapvetően a várt feletti, a legfontosabb trendek változatlanok. A brókercég reggel még reménykedett abban, hogy esetleg az osztalékot jobban megemelik, mint az említett 15 százalék, de a sajtótájékoztatón erre már semmi nem utalt.

Inkább akvizíciókra

Nem lehet panasz az OTP-re, erős számokat közölt a bank a KBC Equitas szerint is, de szerintük összességében a várakozásoknak megfelelő a jelentés. „A bank működési eredmény szintjén a várttól hajszálnyival elmaradó teljesítményt ért el, a jóval alacsonyabb céltartalékolásnak hála azonban a nettó profit várakozásokat sikerült szemmel látható módon megverni. A banknál zajló folyamatok továbbra is pozitívak, a gyorsjelentés szövegezése szerint azonban az ebből származó pénzt sokkal inkább továbbra is akvizíciókra szánják majd, mintsem az osztalék jelentősebb megemelésére” – foglalják össze.

Csak 9000 közelében vegyük?

A brókercég még szeptember végén azt írta, érdemes még kivárni az OTP-be való újbóli beszállással, vételi lehetőséget 9000-9200 forintnál érdemes keresni. Az árfolyam azonban azóta nem volt olyan alacsonyan, ekkoriban volt egy kisebb alj 9650 forint körül.

A Random Capital hírlevele szerint „brutálisat jelentett” az OTP, valamint „annyira szépek a számok”. Mivel 210 milliárd forint feletti az első 9 havi nettó profit, várhatóan bőven meg fogja verni a bank az elemzői 247 milliárd forintot és a Random által várt 255 milliárdot éves szinten. „Ráadásul nem csak az alacsony céltartalékolás, hanem további bevételnövekedés is jellemzi az OTP Bankot” – tették hozzá.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

Októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma minden más ország polgárainál jobban, majdnem 4200 fővel csökkent, ez azonban a szezonalitás miatt nem túl meglepő. Egy év leforgása alatt így is a magyarok száma nőtt a legjobban, bár a románok és az Ázsiából származók – sokan köztük menekültek – is nagyon igyekeznek. Még nem tudni, a formálódó koalíció mit lép a külföldiekkel kapcsolatban.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?