Hirdetés
Hirdetés

Óriási olajáresés lett az oroszok miatt, hírbe hozták az OTP-t

Eidenpenz József, 2017. július 05., 19:02

Miután Oroszország nem lelkesedne a további kitermelés-csökkentésért, hatalmasat esett az olaj ára, főleg ez húzta vissza a tőzsdéket is. A forint elveszítette azt, amit tegnap megnyert, nagyot menetelt viszont az OTP.

A tegnapi amerikai szünnap még ma is éreztette a hatását, eléggé gyér volt a forgalom a tőzsdéken, de korántsem volt eseménytelen nap. Az olaj például hatalmasat esett, miután megjelent a hír, hogy Oroszország nem lelkesedne egy további kitermelés-csökkentésért, amit az OPEC-től egyébként vártak. A két főbb olajfajta 3-4 százalékos eséssel 45,3 és 48,0 dollárra ért (WTI és Brent).

Ez persze az olajrészvényekre is hatással volt, főleg ezek húzták vissza a tőzsdeindexeket, de nem kizárólag. A német DAX például, amelyben nincs igazán szerepe az olajnak, egész nap alacsony szinten szenvedett, a vesztesek között autógyárak (BMW, Deaimler) és más cégek (Telekom, RWE) egyaránt voltak.

Hirdetés

Hírbe hozták az OTP-t

Végül az EuroStoxx 50 index ezreléknél is kisebb mértékben változott, a német DAX, francia CAC és a brit FTSE egyaránt 0,1 százalékkal ment fel. Az olasz és spanyol tőzsde teljesített eléggé rosszul, főleg a bankok és az olajcégek miatt. Ma este a Fed legutóbbi ülésének aktáit teszik közzé.

Itthon a BUX index megint nagyon felülteljesítő volt, az index 1,2 százalékkal emelkedett, főleg az OTP miatt. A bankot a Banca Romaneasca eladása kapcsán emlegették ma, mint lehetséges vevőt, talán ez lehetett az ok. Egyébként ma az európai bankok részvényeinek ára nagy átlagban alig változott, az olasz bankoké esett, a német pénzintézeteké inkább stagnált.

Végül az OTP 3,1 százalékkal 9375 forintra szárnyalt, a Mol is másfél százalékkal 21 060 forintra emelkedett. A Richter 1,4 százalékkal 6850 forintra ment fel, a Telekom pedig három forinttal 467-re (ez 0,6 százalék). A forint kissé gyengült, a 308,80-as euró mintegy 80 fillérrel magasabb az előző napinál. A dollár ezúttal alig mozdult.

A Konzumtól a Duna House-ig

A Konzum és az Opimus ma is hatalmas, összesen mintegy 3,3 milliárdos forgalmával tűnt ki, egyébként a részvények ára kissé esett. (Kedden még mindkettő a megengedett maximális mértékben, „limittel” emelkedett.) A két papír így 1355 és 175 forinton vonult le a parkettről.

Erős negyedévet zárt hitelközvetítésben a Duna House, ami jó hír, mivel az alaptevékenység üzemi eredménye nagyrészt ebből a szegmensből származik – írta a KBC Equitas. A részvény ennek ellenére 3700-ról 3600-ra esett. „A fentiek megerősítenek minket korábbi véleményünkben, és továbbra is felértékelődést várunk a részvénytől. Fair értékbecslésünkön és nyitott ötletünkön most nem változtatunk, a célszintet 4 500 forintnál, a veszteségvágó megbízás szintjét 3 300 forintnál hagyjuk” – írják.

Gyorsjelentések jönnek

Lufi, vagy nem lufi? – ezt boncolgatja az Equilor blogja a technológiai részvények kapcsán. Más szektorokra is kitérnek, a végkövetkeztetés pedig az, hogy „érdemes lehet megvárni a júliusban induló második negyedéves gyorsjelentési szezont – addigra nem csak a legfrissebb bevétel- és profit számokat ismerjük meg, de valószínűleg a rövidtávú korrekció is véget ér.”

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ilyen még sosem volt a Balatonon - Siófok valamit elrontott

Ilyen még sosem volt a Balatonon - Siófok valamit elrontott

Sosem látott figyelem irányult a Balatonra ezen a nyáron. Sikeres volt az év az üdülőrégió számára, ahol tovább nőtt a vendégforgalom, és bővült a fejlesztések, programok száma is. Egyre több magyar család engedheti meg magának, hogy a Balatonnál nyaraljon.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?