Hirdetés
Hirdetés

Péntek 13-án minden szép és jó, sokan tovább gazdagodtak

Eidenpenz József, 2017. október 13., 18:24

A tőzsdéken ma is kellemes volt a hangulat, Európa inkább stagnált ugyan, de a BUX és az amerikai részvények újabb rekordokat döntöttek. A forint is tovább erősödött. Az olaj alaposan felment, attól tartanak, vége az Iránnal kötött megállapodásnak. A bitcoin ismét történelmi rekordot ért pár jó hír miatt.

Egy magát megnevezni nem kívánó tisztségviselő szerint az az Európai Központi Bank az eszközvásárlási programjának jelenlegi havi keretösszegét legalább a felére csökkentené januártól, ez után legalább 2018 szeptember végéig folytatnák a programot – értesült a Bloomberg. Erről állítólag október 26-án állapodhatnak meg a döntéshozók, Mario Draghival az élen.

A hír a csendes péntek 13-i kereskedésben nem okozott nagy felfordulást, lehet, hogy a piac eddig is valami ilyesmire számított, sőt esetleg még erőteljesebb "tapírra" (tapering, a jegybanki könnyítések leépítése, visszafogása). Az európai kötvényhozamok ugyanis ennek nyomán furcsa módon még csökkentek is, az euró pedig alig mozdult. Az is igaz, hogy Mario Draghi EKB-elnök is nyilatkozott, és ő meg az alacsony kamatok hosszú távú megtartásának szükségességéről beszélt.

Hirdetés

A Mol húzott

A német DAX index 0,1 százalékos plusszal, a francia CAC ugyanekkora mínusszal végzett, London esett 0,3 százalékot. A német index ma sem tudott 13 ezer pont felett zárni, pedig már nagyon várják. A választások előtti utolsó napján nagyot, 1,5 százalékot erősödött az osztrák ATX, kissé süllyedt viszont a prágai mutató.

Itthon a BUX újabb történelmi csúcsot állított be 38 895 ponton, ez 0,3 százalékos növekedés. A Mol húzta fel, amely 2,3 százalékkal 3172-re ugrott. Az OTP 0,2 százalékkal esett 10 575-re. A Richter másfél százalékkal 6525-re esett, a Telekom egy forinttal 482-re.

Bankrészvények megint le

Az OTP mindenkori csúcsa 10 970 forint, a mostani árfolyam már nincs ettől messze. Az elmúlt napokban főleg az okozhatta az emelkedést, hogy Csányi Sándor akvizíciós tervekről beszélt - írta a KBC Equitas mai hírlevele.

A tegnapi esés után pedig ma az európai és amerikai bankrészvények újra süllyedtek, igaz, valamivel kisebb mértékben. Ennek az egyik oka a piaci állampapír-hozamok esése lehet, a másik az, hogy a tegnapi két amerikai banki gyorsjelenés, alaposabban vizsgálva, nem volt olyan jó, mint első pillantásra látszott. (Lehet, hogy 55 ezer pontnál sem lesz drága a BUX? A részvények értékeltségéről délután itt írtunk.)

Feltörekvő devizák fel

A forint megint erősödött, este 308,40 az euró, harminc fillérrel olcsóbb a tegnapinál. Ám nap közben 307,90-en is előfordult. Emiatt lehet, hogy az MNB majd ismét aggódni fog, és a bankközi kamatokat tovább próbálja majd leszorítani – hallani a piacon.

Ezúttal általános volt a devizaerősödés régiónkban, erősödött a török líra (0,7 százalékkal), a lengyel złoty (0,4 százalék), a román lej és a cseh korona (0,1-0,1 százalék). Nagyot ment a dél-afrikai rand, de a rubel és a brazil reál is.

Jó amerikai makroadat

A kínai export a várakozásoknál jobban alakult, ez is jó hatással lehetett a részvénypiacokra és az árucikkekre is. Az olaj 1,7 százalékos pluszban van, részben a tegnapi jó készletadat nyomán, de sokat számíthat az is, hogy küszöbön állhat az Iránnal kötött amerikai megállapodás felmondása.

Az USA-ban fogyasztói inflációs adat érkezett, és a várnál sokkal jobbak lettek a kiskereskedelmi eladások, jönnek az újabb gyorsjelentések is. Az indexek újabb rekordszintekre ugrottak, az S&P 500, a Nasdaq és a Dow Jones 0,2-0,3 százalékos pluszban áll. Donald Trump elnök megint az Obamacare-t piszkálja, ez nem tett jót a gyógyszer- és egyéb egészségüggyel kapcsolatos részvényeknek.

Csúcson a bitcoin

A bitcoin új történelmi rekordot ért el 5856 dollárnál, aminek több jó hír lehet a kiváltó oka. Egyrészt Kína állítólag újragondolja a szabályozást, és lazíthat a tilalmon. Másrészt Christine Lagarde (IMF) is azt mondta, itt az ideje komolyan venni. Harmadszor a JPMorgan főnöke is megenyhült vele kapcsolatban.

Gáz lesz? Nem lesz gáz?

Az amerikai földgáz a napokban sokat emelkedett, és az árfolyama ismét elérte a 3 dollárt. A piaci szereplők attól tartanak, hogy a mintegy öt hét múlva kezdődő komolyabb felhasználási (fűtési) szezon előtt nem sikerül eléggé feltölteni a készleteket. Ha nagyon hideg tél lesz, akkor megismétlődhet a 2014-es forgatókönyv, amikor alig maradt gáz a tározókban, és az árfolyam hat dollár fölé is fellőtt.

Az USA most 2014 óta nem látott alacsony gázkészletekkel mehet neki a télnek. Végső soron csak az Anyatermészet tudja, meddig mennek majd a téli szezonban az árak – írta a SeekingAlpha szakírója.

Az autó- és repülőgépipari beszállító brit GKN profitfigyelmeztetése után 8-9 százalékos mínuszba került.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?