4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha hinni lehet a magyar „mély toroknak”, a Buda-Cash közeli informátornak, a brókerháznál 1997, vagyis az ázsiai vírus évében keletkezett az eredeti, akkor 2 milliárdos hiány, és ez növekedett 17 évig, mint a lejtőn guruló hólabda. Nézzük, hogy is lehetett ez, mi minden történt ennyi idő alatt?

Elsőre igen meglepő, hogy egy ilyen dolgot 17 évig lehet folytatni. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy Bernard Madoff ugyanennyi ideig folytatta saját piramisjátékát, melynek a 2008-as válság vetett véget. Próbáljuk meg rekonstruálni az akkori események tükrében, hogy mi is történhetett.

Hatalmas emelkedés

A budapesti tőzsde 1996 januárjától 1997 nyaráig óriásit szárnyalt, az egyedi részvények és a BUX is többszörösükre emelkedtek másfél év alatt. Ez mindenkit a tőzsdére vonzott, és a befektetők, köztük egyes brókercégek saját számlára is, sok részvényt vettek hitelre, és sok határidős BUX ügyletet kötöttek. A spekuláció terepe akkor tehát a hazai börze volt. Nem is lehetett más, mert internet hiányában a devizapiachoz és a külföldi tőzsdékhez való hozzáférés még limitált volt, ráadásul pont a volt kommunista blokk országainak tőzsdéit kapták fel éppen, így nem is lett volna értelme máshol befektetni.

Az ázsiai vírus

1997-re óriási pozíciók épültek ki. Akkor beütött az ázsiai vírus nevű gazdasági jelenség, mely abból adódott, hogy sok ázsiai valuta túlértékeltté vált, a gazdasági egyensúly felbomlott, a kormányok eszelősen ragaszkodtak a rögzített árfolyamokhoz, majd végül feladták azokat. A piacok megijedtek, nem csak Ázsiát adták, hanem Amerikát is, és persze a hirtelen túl sokat emelkedő BÉT-et. A válság aztán az ázsiai valuták leértékelésével elült, az utolsó piaci pánik október végén volt, amikor a Dow Jones közel 10 százalékot zuhant.

Ekkor jött azonban egy furcsaság: a világ elkezdett emelkedni, a BÉT-en viszont november 9-13 között egy iszonyatos zuhanás, jól láthatóan tőkeáttételes pozíció likvidálási hullám söpört végig. Itt sokan elvéreztek, és voltak brókercégek, ahol mínuszok maradtak. Ezeket vagy befizették a tulajdonosok, vagy megszűntek. Feltételezhetjük, hogy a 2 évvel korábban alakult Buda-Cash is ezekben a napokban szerezte az első „lyukat”, és úgy gondolták, hogy ezt a továbbiakban kigazdálkodják.

Orosz válság

A tőzsde magához is tért, újra szárnyalt, de a következő évben, 98-ban beütött egy minket sokkal közelebbről érintő esemény, az orosz válság. Egyes magyar cégek export kitettsége, a földrajzi közelség és a friss történelmi emlékek miatt a budapesti tőzsde különösen nagyot zuhant, az egyik legnagyobbat a világon. És ekkor megtörtént ugyanaz, ami egy évvel korábban: rengeteg lombardhitelre vett részvény, rengeteg határidős long pozíció likvidálása. Itt már tényleg hatalmas bukók keletkeztek, több brókerház akkor rögtön csődbe is ment.

Ha logikusan gondolkozunk, nem kizárt, hogy a Buda-Cash és ügyfelei is megégették magukat ebben, és a hiány tovább hízott. A mostani informátor említ 1999-es ázsiai problémát is, noha akkor ilyesmi nem volt, csak év elején zajlott egy minipánik Brazília gazdasági összeomlása miatt, amely hamar elmúlt. Nem kizárt azonban, hogy a Buda-Cash ekkor már részt vett valamilyen közvetlen külföldi, akár ázsiai ügyletben, nagyjából ugyanis ekkortól kezdett leegyszerűsödni a világ bármely piacán való kereskedés.

Ezredforduló

Az új évezredet már egy feltehetőleg méretesebb, 11 számjegyű, vagyis 10 milliárdos lyukkal kezdték. 2000-ben tetőzött a Nasdaq lufi, utána 3 éves medvepiac következett, ami a BÉT-et sem kímélte, az árfolyamok 3 évig estek. Zajos események, botrányok, nagy bukások nem voltak, de ez volt az időszak, amikor a visszaeső forgalom miatt sok kisebb brókercéget bezártak, vagy eladtak nagyobbaknak. Feltehetően nem lehetett könnyű ekkor a Buda-Cashnek sem erős forgalombővülést hozni, és ezáltal a normál üzletmenet nyereségéből mérsékelni a hiányt. 2004-re mindenesetre az informátor szerint 20 milliárdon állt a hiány. Ez már olyan nagy összeg, hogy egy közepes brókerház számára kezelhetetlen. Innen már valószínűleg semmit sem tehettek volna, ami ezt visszahozza, legalábbis tőkepiaci módszerekkel.

Hogy az ezt követő 10 évben még mi történhetett, arról több információ birtokában egy következő cikkben számolunk be.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG