4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt hetekben lezajlott befektetési szolgáltató csődök, és a sok ügyfél által értelmetlenül elvesztett rengeteg pénz felveti a kérdést, hogy ilyen esemény miért tud bekövetkezni, és régebben is így volt-e? A jelek szerint a technikai fejlődés gyorsabb volt, mint az ellenőrzési módszerek fejlődése, így alakulhatott ki a helyzet.

Befektetési szolgáltatókhoz, régebbi nevükön brókercégekhez az ügyfelek mindig is azért fordultak, hogy pénzüket befektessék, azaz döntően értékpapírt vásároljanak belőle.

Kézzel fogható

Maga az értékpapír kifejezés onnan adódik, hogy az a bizonyos instrumentum (kötvény, részvény stb.) egy fizikailag létező nyomtatvány volt, egy papír, amely a pénzhez hasonlóan szigorúan meghatározott mennyiségben, bizonyos biztonsági nyomdai elemek felhasználásával készült. Ezt a papírt (és szó szerint papírt) vásárolta meg a befektető: meg is kapta, hazavihette, vagy széfbe tehette. A lényeg, hogy fizikailag birtokolta, nem feltétlenül kellett másra bíznia, így brókere nem tulajdoníthatta el tőle.

Ez nagyon sokáig, a közelmúltig így volt. E sorok szerzője első részvényeit úgy vette, kevéssel a BÉT megnyitása után, hogy bement egy brókercéghez, befizetett némi készpénzt, megbízást adott 3 darab Ibusz részvény megvételére, majd a teljesülés után 3 nappal értük ment, a papírokat hazavitte és otthon őrizgette. A kockázat csak annyi volt, hogy egy betörő viszi el őket.

Tonnányi papír

Kicsit később, a kárpótlási jegy-részvény cserék idejében még ugyanez volt a helyzet. A befektetők némelyike bőröndnyi kárpótlási jeggyel ment részvényt jegyezni, majd az allokáció után szép nagy köteg (és meglehetősen súlyos) részvénnyel távozhatott. Ezeket be lehetett tenni egy megfelelő összegre biztosított széfbe, és legfeljebb csak az atomháborútól lehetett félni.

A mostani probléma tehát fel sem merülhetett. Még ha ott is maradt a brókercégnél az értékpapír, arról sorszám szerinti jegyzőkönyv készült, ráadásul a részvényeket még forgatni is kellett, vagyis a hátoldalára feljegyezték a tulajdonos nevét, aki azt aláírta eladáskor (ez sokszor elmaradt, ez volt az ún. üres forgatmány).

Csak egy jel

Azért teljesen nem volt kijátszhatatlan a rendszer, hisz brókerbotrány akkor is volt (Lupis) de ilyen nagy összegű, soká tartó, sokaknak kárt okozó eset nem jöhetett létre. Így paradox módon azt mondhatjuk, hogy a Buda-Cash ügy nem is tarthatna régebben, hisz 1996-1997-re lett tömeges az értékpapírok dematerializációja, vagyis elektronikus jellé alakítása.

Ekkor az történt, hogy a papírokat, melyek már nem papírok voltak, a Keler kezdte nyilvántartani, csakhogy nem közvetlen tulajdonosuk, hanem brókercégek szerint. Ez az egyik probléma, melynek megoldásáról már az ezredforduló körül szó volt, de akkor elvetették. Most újra tervezik, úgy néz ki, célszerűbb a személyes nyilvántartás.

Megoldás

Persze mindenre ez sem megoldás, hisz a külföldi papírokat nem a Keler tartja nyilván, és hát a számlákon lévő pénzzel is könnyű meglógni. Egy brókercégnél ugyan ritkán tartanak készpénzt, hisz azért viszi oda, hogy befektessék, de most, hogy a kamatok igen alacsonyak lettek, gyakrabban előfordul, hogy amíg egy ügyfél kedvező vételre vár egy adott instrumentumban, addig készpénzt tart, nem bajlódik még pénzpiaci alap vagy diszkont kincstárjegy vételével sem.

Az eszközök tehát elektronikus jelek lettek, úgy a pénz, mint a kötvények, részvények, devizák, sőt devizakereszt ügyletek, short pozíciók, opciók, határidők, és még lehetne sorolni. A szabályozás és ellenőrzés, legalábbis nálunk, jó 15-20 évig adós maradt azzal, hogy ennek a formátumnak az ügyfél számára biztonságos őrzését garantálja. Most ennek megoldását kikényszeríti a botránysorozat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG