4p
Ha ilyen barátaink vannak, minek nekünk ellenség? – kérdezheti a kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló FHB a tízmilliárdos nagyságrendű veszteségek láttán. A forintosításhoz köthető veszteséget még az adóból sem lehet levonni. De az alacsony kamatok sem tettek jót.
Kép forrása: MTVA - Simó Endre

Az FHB-csoport 3,804 milliárd forint konszolidált adózott veszteséget könyvelt el 2015 első negyedévében a tavalyi első negyedévi 1,145 milliárd forint nyereség után - derül ki az FHB Jelzálogbank Nyrt. tőzsdei gyorsjelentéséből. A kedvezőtlen eredményt elsősorban az elszámolási törvény végrehajtásának, illetve a pénzügyi műveleteknek a - kamat- és árfolyamszintek alakulása miatt jelentkező - kedvezőtlen hatása határozták meg – írja az MTI.

A bankcsoport első negyedévi IFRS szerinti konszolidált adózás előtti eredménye banki különadó, illetve rendkívüli tételek nélkül 465 millió forint. Az első negyedéves elszámolások kapcsán 26,5 milliárd forint ráfordítása keletkezett a bankcsoportnak, amelyet ellensúlyozott a 2014-ben képzett céltartalékok arányos feloldása, valamint az elszámolások bevételeket növelő hatásai.

Adózni márpedig kell – ezúttal a veszteség után is

Mivel az elszámolás kapcsán felmerülő ráfordítások nem adóalap-csökkentő tételek, jelentős, 2,7 milliárd forintos nyereségadót kellett elszámolni. Ezek mellett a banki különadó 706 millió forintos összege, a 311 millió forint hitelintézeti járadék, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték nem áthárított része terhelte az eredményt.

A törvényből eredő elszámolásokkal kapcsolatos adóhatások számszerűsítése folyamatosan történik, ami esetenként jelentős módosításokat is eredményezhet a 2015-ös adóráfordításokban - jegyzi meg a jelentés.

Csökkentek a bevételek is

Az első negyedévben realizált 5,2 milliárd forint nettó kamatbevétel 1,4 százalékkal marad el a tavalyi első negyedévitől, negyedéves szinten pedig 6,6 százalékkal csökkent.  A nettó díj- és jutalékbevételek összege a tranzakciósilleték-bevételektől megtisztítva, negyedéves viszonylatban 8,7 százalékkal mérséklődtek, míg éves viszonylatban 34,1 százalékkal emelkedtek.

A pénzügyi műveletek vesztesége 1,409 milliárd forint volt, amely az egy évvel korábbinál 2,519 milliárd forinttal, az előző negyedévinél 362 millió forinttal kedvezőtlenebb.

A költségek viszont emelkedtek

A működési költségek 4,4 milliárd forintot tettek ki az első negyedévben, 15,2 százalékkal haladják meg az egy évvel korábbit. A társult vállalkozások 190,7 millió forinttal járultak hozzá az eredményhez, ami főként a Magyar Takarék Befektetési Zrt. és befektetéseinek a bankcsoportra jutó 145,5 millió forintos eredményéből származik.

A saját hitelek állománya egy év alatt 8,8, az előző negyedévhez képest 6,7 százalékkal csökkent. A hitelezési veszteségekre képzett értékvesztés 28,7 milliárd forintot tett ki, 2014. december 31-hez képest 25,8 százalékkal mérséklődött.

A könyvelésnek hála kevesebb a rossz hitel

A problémás hitelek állománya az előző negyedévihez képest 22,1 százalékkal, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 23,8 százalékkal csökkent. Ez nagyobbrészt az IFRS standardok következménye, amelyek szerint a forintosított hiteleket valós értéken kell beállítani az IFRS beszámolóba.

Ez az elszámolás mind a 90 napon túl nem teljesítő (NPL) állomány, mind a kapcsolódó értékvesztés állomány tekintetében jelentős, 4,8 milliárd forintos csökkenést eredményezett. Az NPL arány így az előző negyedév végi 20,2-ről 16,9 százalékra csökkent, a problémás portfólió fedezettsége pedig 50,9 százalék.

Szépen nőttek a betétek

Az első negyedévben 16,88 milliárd forintnyi forrást vont be a bank névértéken, ebből a jelzáloglevél 15,88 milliárd forint, a fedezetlen kötvény pedig 1 milliárd forint volt. A betétállomány március 31-én 346,8 milliárd forintot tett ki, éves szinten 42,2 százalékkal, negyedéves szinten 16,1 százalékkal nőtt az állomány.

Az FHB Bankcsoport tőkemegfelelési mutatója március 31-én tíz százalék volt, szemben a december végi 13,9 százalékkal. Az elsődleges alapvető tőkeelemek figyelembevételével számított CET1 mutató március végén 7,8 százalék volt, míg 2014. december 31-én 13,4 százalék.

A részvény pénteken enyhén emelkedett a tőzsdén a gyorsjelentés esti közzététele előtt. Az utóbbi napokban nagyjából az egész magyar részvénypiaccal együtt lefelé csorgott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG