Hirdetés
Hirdetés

Rekordok dőlnek a tőzsdéken, végre átvitte a BUX a 36 ezer pontot

Eidenpenz József, 2017. július 13., 18:58

Még sohasem zárt a BUX index 36 ezer pont felett, pedig már többször ostromolta. Az új csúcs főleg a Mol megugrásának köszönhető, de az OTP is csak pár forintra van éves csúcsától. A világ nagy tőzsdéin is tartott az emelkedés és dőltek a rekordok, de csak finoman és mértékkel. A forint kissé erősödött, az olaj hullámvasúton, az arany ismét elnehezült.

Janet Yellen Fed-elnök szerdai megnyilatkozása küldte a magasba elsősorban a tőzsdeindexeket csütörtökön is, mivel a vezető meglepően „galamblelkűnek” bizonyult, a túl meredek kamatemelés ellen beszélt. Szavai nyomán az eddigi elképzeléseknél lassabb kamatemelési ütemet becsülnek a piacok.

Hirdetés

Így csütörtökön is dübörögtek a tőzsdék, sokuk rekordszintre érkezett, de az emelkedés már csak szerény volt. Az európai tőzsdék közül a német DAX 0,1, a francia CAC 0,3 százalékkal emelkedett, a brit FTSE 100 pár ponttal csökkent. Az USA tőzsdeindexei hat körül 0,2-0,3 százalékos pluszban voltak. Ma is beszél néhány Fed-vezető, egyébként az induló gyorsjelentési szezon van a figyelem középpontjában.

Mol a középpontban

Még sohasem zárt 36 ezer pont felett a BUX index, bár nemrég egyszer ettől már csak pár pontra állt meg. Most ez is sikerült, 36 143,37 pont az új rekord, 0,8 százalékos emelkedés után. A fő okozója ennek a Mol, amely délben hirtelen nagyot ugrott, nulla közeli szintről plusz 2,3 százalékra. Ezért talán az a hír lehet felelős, mely szerint Brüsszel eljárást indít Horvátországgal szemben az INA-irányításról szóló törvény miatt. Ez pluszjogokkal a horvát kormányt ruházza fel, így nem túl jó a Mol-nak.

A többi részvényünk visszafogottabb volt, az OTP 0,4 százalékkal ment fel 9599-re. Ez már csak pár forinttal van az éves maximumtól. A Richter 0,2 százalékkal 6885-re süllyedt. A saját részvényeit szorgosan vásároló Magyar Telekom 1,1 százalékkal, egy ötössel ment fel 478-ra.

Eresztett a lufi

A Waberers utoljára kibocsátási árán, 5100-on forgott. A Konzum-Opimus lufi épp gázkieresztő szakaszban volt, a két részvény limittel (20, illetve 15 százalékkal) zuhant. A forint a złotyhoz és a cseh koronához hasonlóan kissé tovább erősödött, 20 fillérrel lejjebb, 306,80-on járt az euró.

A német szövetségi hivatal, a Destatis közlése szerint júniusban az éves infláció 1,6 százalék volt, ami ismét lendületet jelent a májusban mért 1,5 százalékos áremelkedéshez képest.

Érdekes a sovány disznó

Az árupiacon az olaj inkább hullámvasutazott, este 1,3 százalékos pluszban, 46,10, illetve 48,40 dolláron járt (WTI és Brent). Kezdetben az aranynak jót tett a fékezett habzású kamatemelési várakozás, de estére mínuszba süllyedt. A sovány disznók határidős piacának rejtelmeiről írtunk délután, mivel az árfolyam szezonális csúcs közelében áll, a határidős árak struktúrája pedig ritka nagy backwardation-t mutat.

Szeptemberben jön a nemulass?

Az EKB szeptember 7-án tart nagy jelentőségű ülést, Mario Draghi EKB-elnök pedig két héttel korábban Jackson Hole-ban, a Fed konferenciáján mond majd beszédet, három év után először – írta a Marketwatch. Az EKB-tól azt várják, hogy szeptemberben irányt mutat a mennyiségi könnyítési programjának kivezetése, kamatpolitikája részleteiről. Várhatóan ez 2018-ban fokozatosan történik majd. (Mások szerint bejelentés inkább csak a szeptember 24-i német választások után valószínű.)

Most a Daimler körül van károsanyag-kibocsátási botrány, a részvény azonban ennek ellenére csak 0,5 százalékos mínuszban van.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Visszafojtott lélegzettel megyünk neki ennek a hétvégének

Visszafojtott lélegzettel megyünk neki ennek a hétvégének

A német választások előtt a DAX index nem ment sehová, a többi európai tőzsdeindex kissé emelkedett. Rosszabb a helyzet Amerikában, sok minden esik. A BUX kissé javult, az euró/forint hiába próbálja áttörni a 310-es szintet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?