Hirdetés
Hirdetés

Reményteli cégek a magyar tőzsdén: ezt a két papírt is szeretik az elemzők

Eidenpenz József, 2017. október 18., 14:27

A részvényelemzők talán újra felfedezik a kisebb és közepes magyar cégeket is. Az ANY Biztonsági Nyomda továbbra is kedvenc, eddigi növekedése után a jövőben is hasonlót remélnek tőle. Tőzsdei cégeink nyeresége idén szépen nőtt, de a BUX még jobban.

A nagy részvénytársaságokra is egyre kevesebb elemzés készül a részvénypiacon. Korábban kisebb cégeket is figyeltek, a nagyobb pénzügyi csoportok saját elemzőházakat tartottak fenn, ma már a nagyokat is alig követik – mondta el Loncsák András, az az Aegon Alapkezelő részvényüzletág-vezetője a Privátbankár.hu és a Budapesti Értéktőzsde rendezvényén, a BÉT Akadémia - professzionális befektetői fórumon.

Az Aegon Alapkezelő viszont saját elemzői csapatot épít, a régióban mintegy 200 céget követnek. A Mifid-előírás értelmében januártól az alapkezelőknek a külső elemzésekért fizetni kell, ez átalakíthatja a szakmát.

Hirdetés

Bennfentesek vagy istenek?

Amikor valaminek nagyon megindul az árfolyama, mindig keressük az erre vonatkozó híreket, de nem találjuk. Valamivel később viszont mégiscsak megjönnek, ami arra utal, hogy valakik már tudtak valamit. A bennfentes kereskedelem gyanúja ilyenkor felmerül a magyar piacon – mondta el a szakember. Néha úgy tűnik, az istenek játékának vagyunk tanúi, ahol nekünk nem osztottak lapot – tette hozzá egy olyan grafikon előtt, amelyen a Konzum árfolyama messze, nagyságrendileg megverte az összes többi részvényét.

Végre javultak a trendek

A magyar részvények kibocsátóinak eredménye az idén egyébként 26 százalékkal növekedhet. Az utóbbi pár évben a magyar részvénypiac úgy működött, ahogy kell, az eredmények növekedése húzta az árfolyamokat. A jó cégeket azonban már csak drágán lehet megvenni, ami olcsó, az viszont nem működik jól – mondta Loncsák. A BUX index értéke eközben idén már 37 százalékkal ment fel.

Amíg azonban az eredmények növekednek, addig a részvénypiac is tud növekedni. Sok éven keresztül a nyereségekkel kapcsolatos elemzői várakozások mindig süllyedtek a naptári év során. Most viszont, pár éve, így idén is, végre javulás következett be az éven belüli becslésekben is.

Jót tesznek a választások

A magyar cégek egy részénél még vannak szép osztalékok, évi hat százalék körül van az ANY Biztonsági Nyomda, a Zwack, az Émász, az Elmü osztalékhozama, a Magyar Telekomé kicsivel évi öt százalék feletti. Az áramszolgáltatóknál azonban nem világos, mi lesz a jövőben az intézményi befektetők szerepe. Az osztalékbajnok egyértelműen a Nyomda részvénye.

Az ANY Biztonsági Nyomda az alapkezelő egyik olyan befektetése, amelyre mindig jó szívvel gondol vissza – mondta Loncsák. A Nyomda bevétele választási években mindig meglódul, ez várható jövőre is. Nemzetközi összehasonlításban sem számít drágának a részvény a fontosabb értékelési mutatók alapján. Az alapkezelő bízik abban, hogy továbbra is két számjegyű növekedést produkál majd a társaság.

A Lehman Brothers is nyereséges volt

Az Aegon Alapkezelő a régió gazdaságával kapcsolatban is optimista. „Bár ne feledjük, hogy 2008-ban a Lehman Brothers is rekorderedményt tett közzé, majd nem sokkal később csődbe ment”, „egyedi sokkok mindig jöhetnek”, „innét is jöhet recesszió, onnét is” – intett egyben óvatosságra is a szakember.

Az ANY Biztonsági Nyomda üzletága viszonylag válságálló. A Waberer's-nek pedig ilyen jó konjunktúra közepette, most van értelme növekednie – hangzott el.

Szépen bővül a szállítási piac

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. elemzője
Miró József, az Erste Befektetési Zrt. elemzője

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője a szállítmányozási piacról beszélt, egy előrejelzés szerint 2020-ig 20 százalékos növekedés várható az áruszállításban. Az európai szabályozásban voltak kellemetlen változások az elmúlt években, 2015-ben például Németországban, majd később Franciaországban bevezették, hogy minimálbért kell fizetni a sofőröknek. A bérek dinamikusan emelkedtek a Waberer's-nél is.

Május 30-án az Európai Bizottság közzétett egy új szabályozási tervet a pihenőidőkről, fájó pont lehet a szállítmányozó cégeknek, hogy a kabinban alvás helyett megfelelő szállást kéne biztosítani a sofőrök számára. (Ám nyitott kérdés még, ki fogja őrizni a kamiont, nincs eldőlve minden.)

Június óta emelkedő trendben van a dízelolaj marzsa, ami a szállítmányozáshoz köthető, hiszen közben a dízelautókat inkább másra cserélik.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?