8p
Az idén is a világ egyik legjobb tőzsdéje volt a hazai, és ez a felülteljesítés még egy darabig fennmaradhat – mondják az Equilor szakértői. A forintárfolyam enyhe gyengülését várják, a piac és az MNB küzdelméből az utóbbi kerülhet ki győztesen. A Brexit nem valószínű, amin talán keresni is lehet.
(Fotó: Eidenpenz József)

A világ ötödik legjobban teljesítő tőzsdéje volt a hazai az idén – hangzott el az Equilor Befektetési Zrt. sajtóreggelijén. Miért pont mostanában érkeztek meg a külföldi befektetők a hazai piacra? Ezt Kiss Mónika vezető elemző szerint részben a makrogazdasági mutatóink indokolják. Másrészt a márciusban újrakezdett kamatcsökkentési ciklus, a cégek emelkedő osztalékpályája is támogatja a folyamatot.

Vannak olajalapú és nem olajalapú feltörekvő országok, a nemzetközi tőke pedig tavaly év közepétől az utóbbiakba áramlott, ez Magyarországra is kedvező hatással van. Az őszi lengyelországi választások is megváltoztatták a befektetői hangulatot a javunkra. Miért nem cseh részvényt vásárolnak inkább? – mert az nincsen – hangzott el. Prágában kevés a részvény, azoknak is alacsony a likviditása és közkézhányada.

Drága-e már a magyar részvény?

Naponta háromszor-négyszer is megkérdeznek bennünket, hogy drágák-e már a hazai részvények, érdemes-e még vásárolni – mondta Kiss Mónika. A feltörekvő piacok, az EKB lazításai miatt még folytatódhat a rali, ami szerintük az OTP-nek és a Mol-nak jelenthet áremelkedést.

A Richter, amelyet felhalmozásra ajánlanak, fundamentális értéke az Equilor szerint 6100 forint, és 2016-nak, 2017 első felének legjobb sztorija lehet térségünkben a részvény. A Richter-termékek felfutásán kívül akvizíciókra is számítanak, amelyek összességében Közép-Európa legjobb gyógyszercégévé tehetik.

Nem ér többet a Telekom?

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője

A Magyar Telekom ajánlása semleges, a papír értékét 470 forintra teszik, nagyjából tehát a mostani tőzsdei árfolyamra, bár az osztalékvárakozások miatt még emelkedhet a papír. Nem tudni ugyanis, hogy a későbbi osztalékok valóban a tervek szerint alakulnak-e majd.

A Molnál (vételi ajánlás, 17 050 forintos fundamentális ár) a 35 dollár feletti olajárak támogatják az árfolyamot, eközben erős a finomítói környezet és vonzó az osztalékpolitika. Korábban a magyar részvények osztalékai elhanyagolhatóak voltak, a jelenlegi kamatkörnyezetben viszont erősen felértékelődtek.

Nőhet az OTP-osztalék

Az OTP-nél is vétel az ajánlás, 7200 forintos fundamentális értékkel. Oroszország, Ukrajna ugyanis az idén már legalább plusz nullát hozhatnak az eredményben. A kamatkörnyezet kettős hatású, a banktól növekvő osztalékot várnak, 2016 után 230, 2017 után 300 forintot. Szépen nő a bank jelzáloghitel-állománya is.

A magyar részvényeket alapvetően „by on dip” stratégiára ajánlják, azaz az árfolyam-visszaeséseket szerintük vételre érdemes kihasználni.

Kérdések a növekedés körül

Szántó András

A márciusi magyarországi kamatcsökkentés meglepte a piaci szereplőket, de végső soron érthető, a jegybanki célok alapján nyilvánvaló lépéseket tett az MNB – mondta el Szántó András lakossági üzletág igazgató. A folyamatosan erősödni próbáló forintárfolyam is támogatja a kamatcsökkentést. Az infláció miatt azért kell aggódni, mert 2-3 százalékot tartanak egészséges mértéknek, aminek stabilan alatta maradunk.

Az infláció importált összetevői Magyarországon alacsonyak, a belföldi kereslet növekedése viszont pozitívan hat rá, azaz növeli a pénzromlást. A vállalati szektor keresletében azonban még nem látszik a növekedés. Az EU-transzferek ideiglenesen visszaesnek, a lakosságnál viszont magas az elhalasztott vásárlások állománya.

Jönnek a választások?

Szóba került, hogy az államadósság csökkenése – a „következő választásoktól nyilvánvalóan teljesen függetlenül”, mondja Szántó – leállhat egy drasztikus adócsökkentés (szja) miatt. Folyamatos harc folyik a piac és az MNB között a forintárfolyam körül, ma délután is kamatdöntő ülés lesz. Az elemzői várakozások további csökkentést prognosztizálnak, az Equilor is 0,15 százalékpontos mérséklődést vár.

Egy jelentősebb forinterősödés vagy gazdasági növekedés esetén azonban a kamatszint a jelenleginél sokkal alacsonyabbra is kerülhet, Szántó szerint egy százalék alatti kamatszintet mindenképpen fogunk látni. Május 20-án a Fitch felminősítése várható, az még nem látszik, hogy az MNB körüli botrányok ezt befolyásolják-e.

Csak a hullámzás biztos

A brókercég idén év végére 318, 2017 végére 325 forintos euróárfolyamot, illetve 281 és 325 forintos dollárárfolyamot vár. A dollár jövőre ismét drasztikusan erősödhet, 2017 végére paritást (1:1-et) várnak az euró/dollár árfolyamban.

Marad-e a hullámvasút a tőzsdéken? - tette fel a kérdést Kiss Mónika vezető elemző. Szerinte a jegybankok politikája és az olajárfolyam fogja ide-oda vezetni a hajót a hullámokon. Az üzleti ciklusnak lassan a tetejére érünk Nyugat-Európában és az USA-ban is. Az olajárfolyamban egy szuperciklus aljára érünk lassan, emiatt és a jegybankok közbelépése miatt is nehéz tisztán látni.

Autóipar és technológia

Kiss Mónika szerint nem látunk majd újabb mélypontokat az olaj árfolyamában, 35-50 dollár között mozoghat majd az árfolyam. A rengeteg pénz, amit az EKB a bankrendszerbe tolt, alig hozott érdemi eredményt, ami Kiss szerint a fogyasztói és üzleti bizalom hiányára vezethető vissza.

A vállalati részvényvásárlások is torzítják az európai tőzsdeképet. Az Osram például úgy tudott 20 százalékkal emelkedni, hogy a Philips elvette tőle szinte a teljes piacot. A Volkswagen és a Peugeot esetében nem ismétlődhetnek meg a tavalyi rossz számok, de kiemelt részvénye az Equitasnak a Daimler. Az autóipar mellett a technológiai részvényeket is kiemelt célpontnak tartják, a luxuscikk-gyártókat viszont kerülendőnek. A Nivea-krémekről ismert Beiersdorf-ot viszont kedvezőnek látják, valamint az Adidast is.

Vége lehet az USA-ralinak

Az USA-ban a gazdaság ugyan stabilabb, a rali azonban a végéhez közeledik – mondta Kiss Mónika. Az árfolyamokat erősen torzítja a részvény-visszavásárlás, például az Apple-nél és a Microsoftnál. Akinek nem sikerült meghaladni a várakozásokat, azt kifejezetten büntetik az amerikai részvénypiacon. Az USA-ban a defenzív szektorokat ajánlják csak vételre, mint az élelmiszer, közszolgáltatók, telekommunikáció (például T-Mobile US).

Mi lesz, ha jön a Brexit?

Mivel járna, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból? - tették fel a kérdést az Equilor szakemberei. Nagy Bertalan private banking üzletág-igazgató szerint június 23-án lesz a népszavazás, de a téma már 1975 óta folyamatosan fel-felmerül. A 2008-as válság óta megerősödtek a szkeptikusok, mert az ország nagy befizetője az EU-nak.

Lengyelország és a balti országok, Magyarország csatlakozása óta különösen megnőtt a bevándorlók száma, a brit lakosság nyolcada nem a szigetországban született, de a spanyol és német bevándorlók száma is igen jelentős.

Szétvernék Európa pénzügyi központját

Nagy Bertalan, az Equilor Private Banking-igazgatója.

A britek az EU-költségvetés 10 százalékát állták tavaly nettó 9 milliárd font értékben. Ha kilépnének, jelentős importvámot kéne kifizetniük az exportjukra, például agrártermékekre. A font 15 százalékkal is gyengülhetne a dollárral szemben. A kilépés visszafogná a gazdasági növekedést és az inflációt is. A font leértékelése ugyanakkor kedvezően hatna az exportőrökre.

A legnagyobb veszélynek a pénzügyi szektor lenne kitéve, hiszen London Európa pénzügyi központja. Az iparág 1,1 millió dolgozót foglalkoztat és az adók 11 százalékát fizeti be, az EU vagyonkezelési tevékenységének 70 százaléka Londonban van, a forex-üzletek 78 százaléka ott bonyolódik. Ha csak tíz százalékos leépítéssel járna a Brexit, az már hárommilliárd fontnyi adóbevétel-kiesést okozna.

Fontot vegyenek

A brit munkanélküliség 5,1 százalékon, a 2006-os szinten van, ez mindenképpen romlana a Brexit miat. Magyarországra nézve nem lenne igazán jelentős a hatás, a GDP 0,3 százalékát sem érné el. A fizetési mérleg 0,5 százalékkal romlana.

Az Equilor kereskedési lehetőségként tekint a Brexitre, a bizonytalanság erősödik, de szerintük nem fognak kilépni. A legutóbbi hasonló szavazáson kétharmad szavazott a maradás mellett. Az is érdekes kérdés, hogy Skócia tag maradna-e, elszakadna-e Nagy-Britanniától.

Mivel nem fognak kilépni, az Equilor szerint a font erősödni fog a szavazás utáni hónapokban. Kapható például egy 2017-es lejáratú fontban kibocsátott magyar államkötvény 0,9 százalékos hozammal.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16865 16630 16890 +1,60% 16860 16865 997 599 415 HUF 2024-03-28 13:01:38
MOL 2964 2938 2970 +1,51% 2960 2964 355 727 140 HUF 2024-03-28 13:03:33
MTELEKOM 899 890 900 +1,01% 898 899 85 387 563 HUF 2024-03-28 13:00:13
RICHTER 9310 9280 9375 +0,49% 9310 9325 493 115 425 HUF 2024-03-28 13:02:55
OPUS 401 397 403 +0,12% 399 401 8 821 396 HUF 2024-03-28 12:24:30
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
Részvény / Deviza / Áru Az igazi tőzsdesztori a háború, de húsvéti kakaóválság is kitört
Eidenpenz József | 2024. március 26. 12:10
A tőzsdék enyhén optimisták, szárnyalnak viszont a hadiipari részvények. A BUX szerény emelkedését most a Richter húzza, az OTP lemaradó, a forint pedig kissé erősödött a kamatdöntés előtt. Megvan, miért mehetett új csúcsra a DAX. Egekben a kakaó ára, egy szakértő igazságot szolgáltat a bitcoinnak.
Részvény / Deviza / Áru Jó estéje lesz, ha meglátja, mi a helyzet a forinttal
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 19:12
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG