7p
Megfelelő stratégiával a kisbefektetők is el tudnak érni jó hozamokat, a négy fontosabb magyar részvény közül hármat vételre ajánlanak az Equilornál. Az idén is turbulens év várható, az olaj új egyensúlyi árra találhat, a forint kissé gyengülhet, a magyar kötvények szépen teljesíthetnek, az euró/dollár elérheti az 1,0-át.
Bika - a masszív tőzsdei árfolyamemelkedések jelképe

Nagyon sok olyan kockázat van az idén a piacokon, amelyre politikai döntések hatnak, ezért a folyamatokat nagyon nehéz kiszámítani – mondta Szántó András, az Equilor lakossági üzletágának igazgatója a cég sajtóbeszélgetésén. A nyersanyagpiacok mélyrepülése miatt pedig ki tudja, mikor bukkannak fel csődben levő cégek vagy országok. A világ több tája még mindig közd a recesszióval, és további lazítás, kamatcsökkentés, nem szokványos jegybanki eszköz bevetése várható.

Az EKB stimulusai nem működnek tökéletesen, hatásuk a reálgazdaságra csekély. Az amerikai vállalati eredmények sem annyira szépek, az egy részvényre jutó nyereség bővülése jelentős részben a részvény-visszavásárlásokból származik. Az alacsony kamatszint, bő likviditás miatt a cégek korábban nagy mennyiségben vásárolták vissza részvényeiket.

El kell tudni viselni néha a veszteséget

A jelenlegi részvénypiaci turbulencia, a volatilitás nem jelentős, ha hosszú távon vizsgáljuk, meg sem közelítik például a 2008 végi-2009 eleji szintet. De a volatilitás emelkedik, jelzi, hogy a befektetők mennyire bizonytalanok. Hatvan-nyolcvan dolláros olajárra Szántó szerint nemigen lehet számítani a közeljövőben, de 30-40 dollár közöttit elképzelhetőnek tart.

Szántó András

A kisbefektetők is tudnak szép hozamokat elérni, ha a stratégiájuk megfelelő – mondta az igazgató. Rá kell ülni a tendenciákra, meg kell lovagolni azokat, szigorú kockázatkezeléssel. Fel kell vállalni egy 2-5-30 százalékos veszteséget is, el kell engedni az üzletet, mert jön száz másik, amin keresni lehet. A hosszú távon sikeres befektetők felismerik, hogy nem minden üzletüket tudják nyereséggel zárni – vázolta a tapasztalatokat.

Fellendülhet a pesti tőzsde

A nemzetközi piacokon jelenleg az Equilor jó lehetőségeket lát például a japán jenben,mint menedékdevizában, vagy az új-zélandi dollár shortjában. A Budapesti Értéktőzsde fellendülését is lehetségesnek tartják, az új tulajdonos MNB intézkedéseivel, az általa említett évente legalább öt új kibocsátással sokat tehet a forgalom növekedése érdekében.

A forintnál gyengítő és erősítő tényezők egyaránt vannak szép számmal, támogatja például a forintot a folyó fizetési mérleg többlete, a beáramló EU-támogatások, az alacsony nemzetközi kamatkörnyezet, a felminősítési spekulációk, a devizatartalék-csökkentési tervek.

Márciusban és májusban döntenek rólunk

Gyengítő tényezők az amerikai kamatemelési ciklus, a tartósan alacsony kamatszint, az, hogy gazdaságunk exportorientált és exportpiacaink lassulnak. Magas a GDP-arányos adósság és hiányoznak a strukturális reformok. A három nagy hitelminősítő közül egyébként a Moody’s március 4-én, az S&P március 18-án, a Fitch pedig május 20-án dönthet Magyarországról.

Évek óta az olaj ára és a Shanghai Composite kínai index a legfontosabb mutatók, amelyek meghatározzák a piaci folyamatokat – mondta Kiss Mónika vezető elemző. Szerinte az EKB eddigi intézkedései nem váltották be a hozzá fűződő reményeket, ezért márciusban újabb lépések várhatók. Az amerikai Fed ugyan kamatemelési ciklusba kezdett, de a kínai lassulástól való félelem miatt az erre az évre várt négy kamatemelés elmaradhat.

Csődveszély a bankszektorban

Az olajár hosszú távú szuperciklusának leszálló ágában van, és az amerikai palaolaj-forradalom és a kínai kereslet csökkenése katalizálta, erősítette a folyamatot. A három ok együttese vezetett a különösen nagy árfolyam-eséshez. Az USA-ban mindez csődveszélyt is okozhat, az olajipari vállalatok tönkremenetele a bankszektorban csapódhat le. Az alacsony olajár deflációs spirált is okozhat a gazdaságban, például az Eurózónában.

A sok-sok tényező közül a legfontosabb Kiss Mónika szerint (képünkön) ez, a deflációs spirál. A jegybankoknak jelenleg nagyon kevés eszközül van arra, hogy ezt megakadályozzák. Az olajár azonban az év során új egyensúlyi állapotba kerülhet, a konszolidáció ez év végére 35, 2017 végére 45 dolláros olajárat hozhat.

Ez egy háború, árháború

Az alacsony üzemanyagárnak persze pozitív hatása is van, a háztartások fogyasztását is bővíti – több pénz marad másra -, és a vállalatok költségeit is csökkenti.

A legtöbb ország költségvetése a jelenleginél jóval magasabb olajár mellett kerülne egyensúlyba. „Gyakorlatilag árháborúról van szó” – mondja az elemző, a hagyományos termelők a palaolaj-termelőket igyekeznek kiszorítani a piacról. Kérdés, hogy közben maguk is kivéreznek-e majd.

Lehet egy euró egy dollár

Folynak az amerikai elnökválasztás előkészületei, a nyár elejére körvonalazódhatnak az erőviszonyok. A választási éveket és az eggyel azelőttit az amerikai részvénypiac nagy átlagban jelentősebb emelkedéssel zárta, az utána következő évet viszont rendszerint csak stagnáláshoz közeli minimális pluszban.

A dollár a kétféle jegybanki politika – lazító EKB és szigorító Fed – miatt az Equilor szerint tovább erősödhet, az euróval szemben elérheti a paritást (1,0-s árfolyam). Mindenképp gyorsan  változó, csapkodó árfolyam várható. Ha a Fed megállítja a kamatemelési ciklust és az EKB sem növeli az eszközvásárlási program havi összegét (csak a kamatot csökkenti), akkor viszont a dollár gyengülhet is. Ennek azonban csak 35 százalékos valószínűséget adnak.

Ez várható nálunk

A magyar kötvénypiacon hullámzó, irányt kereső hozamokra számítanak, de alapvetően jó teljesítményt. Az MNB várhatóan nem lép majd a márciusi inflációs jelentésig és az EKB márciusi üléséig. Addig a lengyel kamatpolitika is ismertté válik, a lengyelek csökkenthetik az alapkamatot egy százalékra. Az MNB-től azonban inkább nem konvencionális lépéseket várnak, mint kamatcsökkentést.

A magyar gazdasággal kapcsolatban az Equilor a korábbinál optimistább, idén 2,2 százalékos GDP-növekedést vár, 06 százalékos átlagos és 1,4 százalékos év végi inflációval. Az államháztartási hiány a GDP 2,2 százaléka lehet, az euró/forint árfolyam 320 forint, az alapkamat változatlan maradhat.

Még több lábon állhat a Richter

A magyar részvénypiacon a BUX tavaly a világ negyedik legjobban teljesítő indexe volt, a brókercég külföldi befektetők részéről is valós érdeklődést tapasztalt iránta. Mind a négy fontosabb részvényünkben van egyedi sztori. Ha legalább két hitelminősítő felminősíti az országot, az újabb lökést adhat.

A Richtert vételre ajánlják, célára az Equilornál 6100 forint, a fair érték 5590. Az úgynevezett biohasonló termékektől várnak az eddiginél sokkal nagyobb felfutást, amelyek eddig csak szerényebb bevételt hoztak. Kiss Mónika szerint ez az üzletág lesz a Richter tevékenységének harmadik lába.

Ennyi az OTP fair értéke

A Magyar Telekom fair értéke 419 forint, 2015 után 15, 2016 után 20 forintos osztalékra számítanak, de most mégsem látnak olyan okot, ami miatt ezt a papírt vételre javasolnák. A Molra vételi ajánlást fogalmaznak meg 15 865 forintos célárral és 14 793 forintos fair értékkel, az OTP-re is 6600, illetve 6050 forintos árakkal. Az OTP-nél vannak még csontvázak a szekrényben az orosz és ukrán üzletágban, de reméljük, lassan elfogynak – mondta Kiss Mónika.

Az európai részvények az Equilor szerint jobban teljesíthetnek amerikai társaiknál. Index típusú befektetéseket ugyanakkor jelenleg nem javasolnak, inkább a részvények közötti szemezgetést és rövid távú spekulációkat. Jól teljesíthetnek a magyar állampapírok, különösen az euróban és dollárban kibocsátott sorozatok.

Volt három kibocsátás

Nagyon nehéz év volt a tavalyi a tőkepiacokon, az Equilor mégis sikeresen részt vett értékpapír-kibocsátásokban, mint a Plotinusé, a TVK felvásárlása vagy az OTP-részvények aukciós értékesítése. Az idén a corporate finance (vállalatfinanszírozás) területén terveznek tranzakciókban részt venni – mondta el Szécsényi Bálint vezérigazgató.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG