6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem tudhatjuk, a leendő amerikai elnök a kampányban elsütött ígéretei közül mennyit lesz képes valódi intézkedésekre váltani, ha azonban valóban elkezd leszámolni a globalizációval és protekcionista fordulatot hoz az amerikai gazdaságban, az alaposan átírhatja majd a tőkepiaci árakat. Barlai Róbert, az OTP regionális treasury ügyvezető igazgatója a Trend FM-en beszélt a magyar gazdaság növekvő stabilitásáról és a forint árfolyamának hátteréről is.

Mi lesz, ha Trump tényleg leszámol a globalizációval?

Egyelőre semmit sem tudunk Donald Trump programjáról, külpolitikájáról, a gazdaságpolitikai súlypontokról. Sejtéseink persze vannak, a kampány során bedobott ötleteket azonban nehéz tényszerűen beárazni – nem tudhatjuk, hogy a politika valóban beáll-e Trump javaslatai mögé. Az mindenesetre biztos, hogy az Obama nevével fémjelzett időszakhoz képest számos területen jelentős változtatásokra készül az új elnök, ez pedig hatással lehet a dollárárfolyamra, a kötvények hozamára, a pénzpiaci kamatokra és -hozamokra valamint a részvények árára is.

Trump kampánya során nagy hangsúlyt fektetett az amerikai gazdaság megerősítését, a munkahelyteremtés felpörgetését eredményező intézkedésekre – amíg azonban ezek egyelőre megmaradtak a várakozások szintjén, a közelmúltban volt egy jóval konkrétabb üzenete is, amit már nem jelöltként, hanem leendő elnökként tett. Barlai Róbert arra a minapi Twitter-bejegyzésre hívta fel a figyelmet, amelyben Trump az amerikai vállalatok vezetőinek üzent: aki arra készül, hogy elbocsátja amerikai dolgozóit és az olcsóbb munkaerő miatt külföldre költözteti termelését, az könnyen egy 35 százalékos vámtarifával találhatja szemben magát, amikor meg akar jelenni az amerikai piacon termékeivel.

Ez egy nagyon kemény kijelentés, ami nyílt protekcionizmus irányába indítja el az amerikai gazdaságpolitikát – hívta fel a figyelmet Barlai Róbert. Ha ez a protekcionista fordulat valóban megvalósul, az komoly újraárazódást indíthat be a piacokon.

Mit hozhat az új világrend a tőzsdéken? Izgalmas évünk lesz

Barlai Róbert

Trump tehát a globalizáció, a világgazdaság növekedése helyett sokkal inkább az amerikai gazdaság növekedésére akar támaszkodni. Hogy a tőzsdéken ez majd hogyan csapódik le, az nem csak attól függ, milyen mértékben viszi keresztül elképzeléseit a leendő amerikai elnök, hanem attól is, hogy a világ Amerikán kívüli része hogyan reagál erre: protekcionista választ ad Amerikával szemben, és egyfajta egységfront alakul ki, vagy mindenki elkezdi a saját piacát és termelőkapacitását védeni, aminek következtében belecsúszunk egy olyan láncreakcióba, ami a végén világgazdasági lassuláshoz vezet.

Egy protekcionista hozzáállás erősítheti az amerikai részvényeket, azok a feltörekvő piacok azonban, amelyek az elmúlt 20 évben a globalizációból az olcsó munkaerejüknek köszönhetően jelentős hasznot húztak a termelő üzemek fejlett országokból történő elcsábításával, komoly nyomás alá kerülhetnek.

2017 ezért lesz egy nagyon izgalmas év – mondta Barlai Róbert. Azok a politikai változások, amelyek idén elindultak és leginkább a Brexitben és Trump megválasztásában csúcsosodtak ki, jövőre tovább fokozódhatnak Európai Unión belül is. Ezeknek a folyamatoknak a gazdasági, piaci hatásait egyelőre csak nyomokban láthatjuk, egy új gazdasági modell születésének általános, több eszközosztályra is kiterjedő hatását még nem tapasztalhattuk.

Sokkal stabilabb a magyar gazdaság, mint 8 éve volt

Barlai Róbert a Trend FM-en a magyar gazdaság és a forint kilátásairól is beszélt. A magyar gazdaság fundamentumai erősek, össze sem hasonlítható a helyzet a 2008-as sérülékenységünkkel – véli a szakember. Ezt a befektetők is látják, a csökkenő kockázatokat már jóval azelőtt beárazták a piacokon, minthogy a hitelminősítők léptek volna. A felminősítés késlekedése, a bóvli kategóriában ragadó besorolás mindazonáltal korlátokat jelentett a befektetőknek, nagyon komoly pénzeket tartott vissza mind a kötvény- mind pedig a részvénypiacon. Ennek felszabadulása így további árfolyamemelkedést és hozamcsökkenést hozott.

Az erős fundamentumok mellett egy olyan monetáris politika is segíti a magyar piacot, ami egyre inkább a hazai forrásokra alapozza az adósság finanszírozását, emellett pedig a hozamok és a kamatszint csökkenését is segíti eszközeivel. Lényegesen ellenállóbbá vált az ország a nemzetközi sokkokkal szemben: a Trump megválasztása utáni amerikai kötvényhozam-emelkedés a magyar piacon is okozott turbulenciát, a rend azonban nagyon gyorsan helyreállt.

Ki akar itt erősebb forintot?

A magyar gazdaság fundamentumai tehát erősek, a forint mégis gyenge pályán mozog – ezzel a látszólagos ellentmondással kapcsolatban Barlai Róbert azt vetette fel: az értékelés attól függ, mik a célok. A jegybank ugyanis nem az erős forintban érdekelt, és sokat is tesz azért, hogy a nemzetközi befektetői döntéseknél ne a forintot válasszák. A nagyon magas külkereskedelmi- és fizetésimérleg-többlet folyamatos tőkebeáramlást jelent, ami a forintot erősítené. Azt a kamatszintet kell megtalálnia a jegybanknak, ami ilyen erős alapok mellett sem engedi a forintot erősödni. A piacok a nullához közelítő – sőt: negatív – kamatok korában keresik az értelmezhető kamatot, ami Magyarországon megvan.

Ez a kereslet a felértékelődés felé nyomja a forintot, ez ellen küzd a jegybank folyamatosan – Barlai Róbert szerint nem véletlen, hogy a bankközi kamatok szintje elszakadt az alapkamat szintjétől, lényegesen alacsonyabb annál. Rövid távon gyakorlatilag már eltűnik a forint kamatelőnye más devizákkal szemben – sőt, már az öt éves amerikai államkötvények hozama is magasabb, mint a magyar államkötvényeké, ami néhány éve még teljesen elképzelhetetlennek tűnt. Ilyen alapvető változásokat talán a forint liberalizációja óta nem láttunk – hívta fel a figyelmet a szakember.

A jegybank többször is deklarálta, hogy nincs árfolyamcélja, az azonban látszik, hogy a monetáris politika egyik alappillére, hogy ne engedjék erősödni a forintot – sőt, ami azt illeti, erről nem csak a magyar jegybank gondolkodik így. Különösen azokban a feltörekvő  országokban örülnek a deviza leértékelődésének, amelyekben igen komoly beszállítói kapcsolatok vannak a fejlett gazdaságokkal, ahogy az ipari termelés kitettsége is jelentős ebbe az irányba.

Barlai Róbert a Trend FM-en beszélt a Brexit-tárgyalások kilátásairól és piaci hatásairól, a török gazdaság helyzetéről a puccskísérletet követően és arról, hogy milyen hatással van az eurózóna gazdaságára az, hogy az EKB tovább késlekedik a pénznyomda kivezetésével – a teljes beszélgetést itt hallgathatja meg >>

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17030 17030 17580 -3,79% 0 0 8 603 633 855 HUF 2024-04-16 17:13:25
MOL 2968 2968 3056 -2,62% 0 0 2 705 978 872 HUF 2024-04-16 17:06:03
MTELEKOM 916 906 928 -0,43% 0 0 511 170 553 HUF 2024-04-16 17:05:58
RICHTER 9035 8790 9360 -3,21% 0 0 4 385 623 600 HUF 2024-04-16 17:08:26
OPUS 390 388 396 -1,52% 0 0 40 874 756 HUF 2024-04-16 17:08:49
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Vérengzés volt a pesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1978,87 pontos, 2,94 százalékos csökkenéssel, 65 428,99 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Kiveri a verejték, ha rápillant erre a forintárfolyamra
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 18:19
Rossz hírünk van: egyre közelebb a 400-as szint.   
Részvény / Deviza / Áru 395 felett az euró, csúnya idők jönnek az energiaárakra
Eidenpenz József | 2024. április 16. 12:19
Amerika után Európában is nagy esések vannak a tőzsdéken, a forint is tovább gyengül. Emelkedett viszont az arany ára, és nagyot ugrott a földgáz. Ha Izrael visszacsap, az a földgáz és kőolaj piacára is fatális következményekkel járhat. Ráadásul ez a hét egyébként is eléggé sűrűnek ígérkezik a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Leégett a koppenhágai tőzsde épülete (frissítve)
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 11:44
A tőzsdének helyet adó ingatlan a dán főváros egyik legrégebbi épülete. 
Részvény / Deviza / Áru Még rosszabbul áll a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 06:46
A dollár áttört egy újabb szintet.
Részvény / Deviza / Áru Trump cégében dollármilliárdok égtek el, de a hívek még kitartanak
Király Béla | 2024. április 16. 05:42
Teljesen irreális várakozásokat támasztottak a befektetők Donald Trump három hete tőzsdére lépett cége kapcsán. Így valahol a józan ész diadalának tekinthető az a gigantikus veszteség, amit a befektetők elszenvedtek.
Részvény / Deviza / Áru Óriási baj lehet abból, ha az olajár elszáll
Eidenpenz József | 2024. április 15. 18:45
Az árupiacokon az élénkülés jelei látszanak, ami azonban nagy veszélyeket hordoz. Ha nagyon megdrágulnának az energiahordozók és az ipari fémek, az az infláció visszatérését és a gazdaságok lassulását okozhatja, végső soron pedig általános válsághoz vezethet. Különösen a kőolaj kényes kérdés, az ugyanis a többi nyersanyag árfolyamát is erősen befolyásolja.
Részvény / Deviza / Áru Ez fájni fog! Ne nézze meg a forint árfolyamát!
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 18:09
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Menetelt az OTP
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:27
A kedvező nemzetközi hangulatban emelkedett a budapesti tőzsde.
Részvény / Deviza / Áru 394-nél az euró, az európai autógyártás a tét
Eidenpenz József | 2024. április 15. 12:41
A pénteki csúnya eséseket kiheverte a részvénypiac és főleg pluszokat láthatunk, az olaj meglepő módon esik, a forint viszont tovább gyengül. A német-kínai tárgyalások legfőbb tétje az autógyártás jövője. Megemelték a Waberer’s célárát, vegyes eladási számokat tett közzé az AutoWallis.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG