7p
Sokkal jobb hozamot kínálnak manapság a feltörekvő piaci kötvények, így más lehetőségekkel szemben itt kétszámjegyű növekedést láthattak a befektetők. Az elkövetkezendő időszakban bőven áramolhat még ide forrás, azonban érdemes alaposan megválogatni, hogy mely kötvényeket választjuk.

Részben a feltörekvő piacok gazdaságának stabilizálódására utaló jelekkel magyarázható, hogy a több éven át tartó gyengélkedést követően az elmúlt hónapok során látványos változás állt be a feltörekvő piaci kötvények (Emerging Market Debt, EMD) állományának alakulásában. A jelenség azonban főleg annak tudható be, hogy a globális hozamhiány növekedése nyomán egyre intenzívebb hozamvadászat kezd kialakulni - osztotta meg a Fidelity International a Privátbankárral.

Al-Hilal István, a Fidelity International hazai értékesítési vezetője szerint a feltörekvő piaci kötvényekbe történő eszközáramlás még eltarthat egy darabig, de – amint azt a közelmúltban Törökországban lezajlott események is ékesen illusztrálják – a gondos kötvényválogatásnak továbbra is rendkívül nagy jelentősége van.

Meddig tarthat?

Három évnyi relatív alulteljesítést követően a feltörekvő piaci kötvények 2016-ban végre magukhoz tértek: az előző év hasonló időszakához képest a GBI-EM Global Diversified helyi valuta index több mint 13 százalékkal, keményvalutás megfelelője pedig több mint 12 százalékkal nőtt.

Amint azt az alábbi grafikon is tanúsítja, ez a meggyőző teljesítmény összhangban van az idén az eszközosztályba áramlott jelentős összegű tőkével, melynek összege az elmúlt hetekben rekordmagasságokba emelkedett. Ezt a pazar teljesítményt látva minden befektető fejében felmerül egy fontos kérdés: vajon lehet-e tartós ez a folyamat? A válaszhoz át kell tekintenünk az események eddigi mozgatórugóit, és meg kell vizsgálnunk e tényezők tartósságának valószínűségét.

Az elmúlt hetekben jelentős eszközmennyiség áramlott a feltörekvő piaci kötvényekbe. Forrás: JPMorgan, EPFR, 2016. július 28-i állapot Világoskék: keményvaluta, Sötétkék: helyi valuta, Téglaszín: vegyes

Ennek már örülhetünk?

Az első dolog, amit meg kell említeni a Fidelity szakértője szerint, hogy gazdasági téren az utóbbi időben több javulásra utaló jel is tapasztalható volt. Bár a feltörekvő piacok exportjának volumene továbbra is csökkenő tendenciát mutat, úgy tűnik, az export stabilizálódott.

Ez részben a tőzsdecikkek árfolyamának idei javulásának köszönhető, mivel számos nagy exportőrnek számító feltörekvő ország gazdasága erősen függ a tőzsdei áruktól. A januári mélypontja óta 50 százalékkal emelkedett kőolajár különösen jó hatással volt néhány feltörekvő ország gazdaságára, bár az utóbbi hetekben a tőzsdei áruk árfolyama ismét nyomás alá került. 2016 elején a kínai gazdaság növekedési pályája szintén aggodalomra adott okot, de elsősorban a túlzott hitelteremtésnek köszönhetően az idei adatsorok már kedvezőbben alakultak.

Az is igaz, hogy a fejlett piacok gazdasági teljesítménye néhány területen javulást mutatott – például a gyártóiparuk egyértelműen lekörözte a feltörekvő országokét. Emellett – bár a feltörekvő országok gazdaságának a főbb mutatók alapján megállapított növekedése erőteljesebb, mint a fejlett országoké – kiemelten fontos tényező a növekedés üteme is, mely általában a fejlett országokban volt magasabb.

A feltörekvő és a fejlett országok növekedési differenciáljának most megfigyelhető csökkenése a historikus tapasztalatok alapján eddig általában a tőkének a fejlett piaci eszközökbe való visszaáramlását eredményezte, ami nem volt jó hatással a fejlődő országok teljesítményére. Tehát míg a fejlődő országok gazdasági stabilizálódása örömteli és kedvező fejleménynek számít, valószínűleg nem ez volt az feltörekvő országokban kibocsátott kötvények elmúlt hetekben tapasztalt erős teljesítményének és a jelentős tőkebeáramlásnak a fő mozgatórugója.

Harc a hozamért

Az elmúlt időszak feltörekvő piaci teljesítményjavulása valójában főleg a térségtől teljesen független okokra vezethető vissza. Bár az USA jegybankja múlt decemberben végrehajtotta a sokak által szorongással várt első kamatemelést, a feltörekvő piaci eszközök azóta is meglepően jól tartják magukat. Ezt a Fed további kamatemeléseinek időzítésével és mértékével kapcsolatos piaci várakozások jelentős mérséklődése magyarázhatja, melynek hatására az államkötvények hozama inkább csökkent, mint nőtt.

A negatív hozamok térnyerése a fejlett piacokon – a negatív hozamot elérő kötvények %-os aránya a forgalomban lévő kötvények összértékéhez képest. Forrás: Bloomberg, UBS, 2016. júliusi állapot

Nem számít a Brexit!

A közelmúltban lezajlott Brexit-népszavazásra a piac által adott válasz érdekes és árulkodó is volt egyben. Arra is számítani lehetett, hogy a népszavazás hatására a befektetők megszabadulnak a kockázatos eszközeiktől, aminek negatív következményei lettek volna a feltörekvő piaci kötvényekre nézve. De ahogy a biztos menedéknek számító eszközök hozamai egyre mélyebbre süllyedtek, fokozódott a hozamhiányos állapot, aminek hatására újabb és újabb eszközök kezdtek a feltörekvő piaci kötvényekbe áramlani.

És most mi jön?

A Fidelity szakembere kicsit aggódva figyeli, hogy a piaci folyamatok végigkergetik a befektetőket a teljes kockázati spektrumon, mivel mindig fennáll a veszélye, hogy a folyamat hirtelen megfordul, márpedig annak fájdalmas következménye lehetnek. Több olyan dolgot is fel lehet sorolni, amelyek ezt előidézhetik.

Az egyik legvalószínűbb ok az USA növekedési és inflációs adatainak javulása lenne – ennek hatására ugyanis a piaci szereplők szemében megnőne a Fed általi kamatemelés valószínűsége, szigorúbbá válnának a globális likviditási körülmények, és erősödni kezdene a dollár, ami nem használna sem a feltörekvő piaci kötvényeknek, sem a kockázatos eszközöknek úgy általában.

Egyelőre azonban – amint azt a Fed júliusi értekezlete is megerősítette, az USA általi kamatemelés nincs napirenden, ezért rövidtávon a hozamvadászat marad a fejlemények fő mozgatórugója. Ennek alapján feltételezhető, hogy a fejlett piacokhoz képest jelentős hozamdifferenciállal rendelkező feltörekvő piaci kötvények továbbra is komoly mennyiségű befektetést vonzanak majd.

„Bár a hozamvadászat hosszú távú tartósságával kapcsolatban komoly kétségek vannak, abban is biztosak lehetünk, hogy a feltörekvő piaci kötvények továbbra is vonzóbbak lesznek majd, mint a jelen pillanatban a befektetők rendelkezésére álló más lehetőségek. Ez az eszközosztály ugyanis nem csupán sokkal jobb hozamokat kínál – méghozzá viszonylag kedvező hitelminőség mellett –, mint egyes más magas hozamú eszközosztályok, de a feltörekvő piaci kötvények terén több különböző hozamforrás is kínálkozik, melyek tágabb portfóliójuk vonatkozásában is komoly diverzifikációs lehetőséget csillantanak meg a befektetők előtt” – tette hozzá Al-Hilal István.

3. grafikon A feltörekvő piaci kötvények továbbra is vonzó hozamforrásnak számítanak Üres oszlopok: a válság előtti állapot (2007. 06. 29.) Színezett oszlopok: jelenlegi hozamok Cash – készpénz, Treasuries – államkötvények, IG Credit – befektetési minősítésű hitelek, HY = magas hozamú eszközök, SOVS – államkötvények, Bonds – kötvények, Equities – részvények. Forrás: orrás: Bloomberg, BofA Merrill Lynch Bond indexek –visszaváltási hozamok – részvényindexek – osztalékhozamok (2016. július 28-ig terjedő időszak)
A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG