Hirdetés
Hirdetés

Száguldani kezdett a forint: nem ezt várták az MNB-től?

2017. szeptember 19., 15:29
Cimkék
forint
, MNB

Bár a jegybanknak deklaráltan nincs árfolyamcélja, biztos nem bánták volna, ha gyengül egy kicsit a forint, vagy legalábbis gyenge marad - ehelyett azonban a vártnál enyhébbnek találta a lazítást a piac, így erősödni kezdett a forint. Erre az inflációs várakozások átírása és a kamatdöntés indoklása csak rátett egy lapáttal.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Ahogy arról beszámoltunk, az MNB nem változtatott az alapkamaton, de lazítottak a monetáris kondíciókon: az egyébként is negatív tartományban lévő egynapos (overnight) betéti kamatot tovább csökkentették 10 bázisponttal.

Az intézkedés első ránézésre inkább jelképesnek tűnik, a piacon ennél komolyabb lazítást áraztak: a döntés nyilvánosságra hozatala előtt 309,50 forint körül jegyezték az eurót, a döntés után viszont 308-ig esett az árfolyam.

Hirdetés

Később a legfrissebb (csütörtökön megjelenő) inflációs jelentés fő számait is közzétette az MNB, ebből kiderült: alacsonyabb inflációt várnak a következő években. Ezek szerint 2018-ban az infláció 2,5 százalék lehet a korábban várt 2,8 százalékkal szemben, 2019-ben pedig 2,9 százalékot várnak a júniusban előrejelzett 3,0 százalékkal szemben. Az MNB kamatdöntésének indoklásában nincs erős utalás arra, hogy a mostani lépést feltétlenül további lazítások követik majd.

A közlemény illetve az inflációs jelentés friss számainak kiadása után újabb hullámban kezdett erősödni a forint, 307,50 alatt jár az auró jegyzése délután fél háromkor.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mekkora bajban vannak azok az autósok, akik kamerát szereltek a kocsiba?

Mekkora bajban vannak azok az autósok, akik kamerát szereltek a kocsiba?

Biztosan ezrek kapnak majd karácsonyra autóba szerelhető fedélzeti kamerát: a daschcamek egyre olcsóbbak, közben egyre jobb minőségű képet és szolgáltatásokat nyújtanak. Amellett, hogy az orosz közúti videók kifogyhatatlan humorforrást jelentenek az internet népének, a menetkövető kamerák használata már önmagában komoly jogi kérdéseket vet fel.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?