Hirdetés
Hirdetés

Száguldani kezdett a forint: nem ezt várták az MNB-től?

2017. szeptember 19., 15:29
Cimkék
forint
, MNB

Bár a jegybanknak deklaráltan nincs árfolyamcélja, biztos nem bánták volna, ha gyengül egy kicsit a forint, vagy legalábbis gyenge marad - ehelyett azonban a vártnál enyhébbnek találta a lazítást a piac, így erősödni kezdett a forint. Erre az inflációs várakozások átírása és a kamatdöntés indoklása csak rátett egy lapáttal.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Ahogy arról beszámoltunk, az MNB nem változtatott az alapkamaton, de lazítottak a monetáris kondíciókon: az egyébként is negatív tartományban lévő egynapos (overnight) betéti kamatot tovább csökkentették 10 bázisponttal.

Az intézkedés első ránézésre inkább jelképesnek tűnik, a piacon ennél komolyabb lazítást áraztak: a döntés nyilvánosságra hozatala előtt 309,50 forint körül jegyezték az eurót, a döntés után viszont 308-ig esett az árfolyam.

Hirdetés

Később a legfrissebb (csütörtökön megjelenő) inflációs jelentés fő számait is közzétette az MNB, ebből kiderült: alacsonyabb inflációt várnak a következő években. Ezek szerint 2018-ban az infláció 2,5 százalék lehet a korábban várt 2,8 százalékkal szemben, 2019-ben pedig 2,9 százalékot várnak a júniusban előrejelzett 3,0 százalékkal szemben. Az MNB kamatdöntésének indoklásában nincs erős utalás arra, hogy a mostani lépést feltétlenül további lazítások követik majd.

A közlemény illetve az inflációs jelentés friss számainak kiadása után újabb hullámban kezdett erősödni a forint, 307,50 alatt jár az auró jegyzése délután fél háromkor.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Vége a fejetlenségnek: szabályozzák a kriptodevizákat

Vége a fejetlenségnek: szabályozzák a kriptodevizákat

Egyre nagyobb nyomás nehezedik az egyes országok törvényhozóira, hogy valamit kezdjenek a kriptodevizákkal, miután tartósnak látszó világméretű jelenségről van szó, ami nem maradhat teljesen feketepiaci körülmények között. Az amerikai törvényhozók is végre lépnek, jobb későn, mint soha.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)