Hirdetés
Hirdetés

Száguldott a forint és az olaj, megint dőlnek a csúcsok a tőzsdéken

Eidenpenz József, 2017. október 05., 18:51

Az USA-ban újra rekordokat döntenek a tőzsdeindexek, Európában is számos piac emelkedett, kivéve a németet és a magyart. A forint délben nagyon beerősödött, este azonban visszagyengült.

Az európai tőzsdék szépen emelkedtek ma, amihez hozzájárulhatott, hogy délben gyengülni kezdett az euró, és végül 0,4 százalékkal esett, 1,1710 dollár volt. A német DAX minimális, 2,5 pontos esést szenvedett el, de az előző nap ért új történelmi csúcsra. A francia index 0,3, a brit 0,5 százalékkal ment fel.

A spanyol tőzsde ma több csúnya nap után hatalmasat emelkedett, az Ibex index 2,5 százalékkal ment fel. Pedig nagy változás a katalán helyzetben nincsen, a Spanyol Alkotmánybíróság betiltotta azt a parlamenti ülést, amelyen a katalánok ki akarták kiáltani a függetlenségüket. A folytatás nem világos, de némi lenyugvás észlelhető a kedélyekben.

Hirdetés

Külkereskedelmi mérlegről, munkanélküliségi kérelmekről szóló adatok jöttek az USA-ban, és újra több Fed-vezető beszéde szerepelt a naptárban. Az amerikai tőzsdék újabb rekordokat döntöttek, az S&P 500 index 0,5, a Nasdaq Composite 0,6, a Dow Jones Ipari 0,4 százalékos pluszban van.

Budapesten a BUX index minimális, 0,1 százalékos süllyedéssel zárt. A Mol 0,3 százalékkal 2980-ra, a Richter 0,2 százalékkal 6691-re, a Telekom 0,4 százalékkal 482-re süllyedt. Az OTP viszont 0,2 százalékkal 10 240-re erősödött. A „Mészáros-cégek” részvényei kissé süllyedtek.

A forint nap közben nagyon megerősödött, délután három körül már csak 310,80 volt az euró. Innét azonban gyengülés jött, este ismét 311,80 az árfolyam, ami nem jelent változást szerda estéhez képest.

Az olaj emelkedését főleg annak tudják be, hogy megint felerősödtek az OPEC kitermelés-korlátozásával kapcsolatos várakozások. A szaúdi király például éppen Oroszországba látogatott. Tegnap Vlagyimir Putyin is tett erre utaló kijelentést, szerinte meg kéne hosszabbítani a megállapodást. A szerdai amerikai készletadat sem lett rossz. Az árfolyam így két százalék körüli mértékben emelkedett ma, a WTI 50,90, a Brent 57,0 dollár. Az arany stagnál, az ezüst emelkedik.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hatalmas fa és családlátogatás - hogy karácsonyoznak a magyarok?

Hatalmas fa és családlátogatás - hogy karácsonyoznak a magyarok?

Magyarországon a legtöbb ember nagy karácsonyfát választ, amit aztán a nappaliban állít fel. A Szenteste túlnyomórészt szűk családi körben telik, jóllehet, a megkérdezettek csaknem 4%-a egyedül ünnepel – derül ki az Otthontérkép.hu legfrissebb, kérdőíves kutatáson alapuló összefoglalójából.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?