Hirdetés
Hirdetés

Szárnyal az arany és az euró, esik a Mol és a Richter

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 29., 10:46

Töretlen az euró erősödése a dollárhoz és az angol fonthoz képest. Nagyot ugrott az arany, esnek az európai tőzsdék, ezúttal a BUX is. A Mol és a Richter zuhan, az OTP törhetetlen, a kispapíroknál lecsillapodott a láz. Vételi ajánlat érkezett az Appeninnre, ami azonban nem teljesítendő. Nagyot esnek az európai tőzsdék, kritikus szint alatt a DAX.

Egyelőre nem látni, hogy az újabb észak-koreai rakétakilövés, amely ezúttal Japánt is érintette, mennyire zavarja meg a piacokat, eddig a félelmek nem tartottak egy-két napnál tovább, ahogy ez hosszú emelkedő trendekben törvényszerű: nincsenek rossz hírek. Ázsiában még nem voltak különösebb reakciók, Európában viszont masszív esés van, ami azonban a dollár gyengülésével is összefügg, hisz dollárban drágábbak lettek az európai részvények, szép nyereséget tehetnek zsebre az amerikai alapok.

DAX, 5 hónap
DAX, 5 hónap

Sok európai index több mint egy százalékot esik, a DAX hosszú idő után ismét 12 ezer pont alá került, a francia CAC-40 pedig az 5000 ponttal viaskodik.

Hirdetés

Nyitáskor úgy nézett ki, a hazai börze kimarad az európai zuhanásból, de aztán megjöttek az eladók, különösen a Molban és a Richterben. A Mol közel két százalékot esik 23 350 forintig, míg a Richter 1,5 százalékot 6610 forintig. Masszív az OTP, árfolyama kisebb mértékben esik a tegnapi nagy rali után, 10 370 forinton van. A BUX 1,2 százalékkal esik, 37 640 pontig.

Véget ért a kispapírok iránti lelkesedés, aminek persze a Mészáros Lőrinc által frissen megszerzett Appeninn esetében meg is van az oka: 261 forinton érkezett nyilvános ajánlat a cégre, de valójában nem akarják megvenni az egészet, így az árfolyamot fölötte tartják, ugyanakkor nem akármennyivel. Márpedig tegnap 330 forinton zárt a papír, innen azért van hová visszaesni, most 318 az ár, ami 4 százalékos esés. A nap elején 2100-ig is felszaladó Konzum visszaesett, 2018 forinton kereskednek vele.

Arany
Arany Friss árfolyamok >>>

Tovább erősödik az euró a dollárhoz képest: immár masszívan 1,20 fölött van, miközben az angol font is megállás nélkül gyengül a közös európai fizetőeszközhöz képest: már csak 1,075 eurót kell adni érte. Szárnyal az arany: 1330 dollárig szaladt fel.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

A tudatos pénzügyi döntések segítségével javul az életminőségünk, csúnya csapdákat, veszteségeket kerülhetünk el, és még az ország gazdasága is javulhat tőle. Az állam komoly lépéseket tesz abba az irányba, hogy javítsa pénzügyi tudatosságunkat. Főleg az iskolákra koncentrálnak, a tanárokra és a jövő nemzedékeire. Eközben egy forradalommal, a digitalizációval is lépést kell tartani.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?