Hirdetés
Hirdetés

Szárnyal az arany és az euró, esik a Mol és a Richter

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 29., 10:46

Töretlen az euró erősödése a dollárhoz és az angol fonthoz képest. Nagyot ugrott az arany, esnek az európai tőzsdék, ezúttal a BUX is. A Mol és a Richter zuhan, az OTP törhetetlen, a kispapíroknál lecsillapodott a láz. Vételi ajánlat érkezett az Appeninnre, ami azonban nem teljesítendő. Nagyot esnek az európai tőzsdék, kritikus szint alatt a DAX.

Egyelőre nem látni, hogy az újabb észak-koreai rakétakilövés, amely ezúttal Japánt is érintette, mennyire zavarja meg a piacokat, eddig a félelmek nem tartottak egy-két napnál tovább, ahogy ez hosszú emelkedő trendekben törvényszerű: nincsenek rossz hírek. Ázsiában még nem voltak különösebb reakciók, Európában viszont masszív esés van, ami azonban a dollár gyengülésével is összefügg, hisz dollárban drágábbak lettek az európai részvények, szép nyereséget tehetnek zsebre az amerikai alapok.

DAX, 5 hónap
DAX, 5 hónap

Sok európai index több mint egy százalékot esik, a DAX hosszú idő után ismét 12 ezer pont alá került, a francia CAC-40 pedig az 5000 ponttal viaskodik.

Hirdetés

Nyitáskor úgy nézett ki, a hazai börze kimarad az európai zuhanásból, de aztán megjöttek az eladók, különösen a Molban és a Richterben. A Mol közel két százalékot esik 23 350 forintig, míg a Richter 1,5 százalékot 6610 forintig. Masszív az OTP, árfolyama kisebb mértékben esik a tegnapi nagy rali után, 10 370 forinton van. A BUX 1,2 százalékkal esik, 37 640 pontig.

Véget ért a kispapírok iránti lelkesedés, aminek persze a Mészáros Lőrinc által frissen megszerzett Appeninn esetében meg is van az oka: 261 forinton érkezett nyilvános ajánlat a cégre, de valójában nem akarják megvenni az egészet, így az árfolyamot fölötte tartják, ugyanakkor nem akármennyivel. Márpedig tegnap 330 forinton zárt a papír, innen azért van hová visszaesni, most 318 az ár, ami 4 százalékos esés. A nap elején 2100-ig is felszaladó Konzum visszaesett, 2018 forinton kereskednek vele.

Arany
Arany Friss árfolyamok >>>

Tovább erősödik az euró a dollárhoz képest: immár masszívan 1,20 fölött van, miközben az angol font is megállás nélkül gyengül a közös európai fizetőeszközhöz képest: már csak 1,075 eurót kell adni érte. Szárnyal az arany: 1330 dollárig szaladt fel.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Csúcson, mármint csúcs alacsonyan áll a hazai államkötvények hozama. A részvényárfolyamokról minden nap megemlékezik a sajtó, a kötvényekről szinte soha, pedig a magyar befektetőknek is sokkal több van belőlük, mint részvényekből. Régen várnak a szakemberek egy kötvénypiaci fordulatra, amely azonban nem akar megérkezni.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?