Hirdetés
Hirdetés

Szomorú napja lett ez a mai a magyar tőkepiacnak

Eidenpenz József, 2017. március 07., 18:48

Talán a magyar gazdaság növekedésének lassulása, talán még mindig a vártnál rosszabb gyorsjelentések miatt a hazai tőzsde nagyon rossz formáját hozta ma, a forint pedig kissé gyengült, 310 fölé ment az euró. Két nagy brókercég is vételre ajánl egy jól ismert olasz nagybankot. Jó eredményekről számolt be viszont az Állami Nyomda.

Európa, de talán az egész világ legrosszabban teljesítő tőzsdeindexe lehetett ma a BUX index, persze hosszabb távon azért így is jól teljesített és egyetlen napból nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. Ma mindenesetre 2,2 százalék volt az esés, a húzópapírok még ennél is jobban zuhantak, miközben a cseh, lengyel, román tőzsde jóval egy százalék alatti mértékben süllyedt.

A Molt intézték el leginkább, 3,4 százalékkal 20 090 forinton állt meg, ez egyben a napi minimuma is. Az OTP 2,9 százalékkal 8655-re, a Richter 1,4 százalékkal 6385-re esett. A Telekom kerek ötszázon végzett, ez csak egy forintos, 0,2 százalékos süllyedés. A Mészáros Lőrinc-cégek újabb két számjegyű nyereséget hoztak össze.

Hirdetés

Mi lehet az oka?

A hazai esések egyik oka lehet a ma kijött, a vártnál rosszabb GDP- és ipari termelési adat. Egy másik lehetséges magyarázat pedig annak az elhúzódó hatása, ahogy a piac reagál a várttól elmaradó gyorsjelentésekre. De az is lehet, hogy a magyar piac az utóbbi időben egyszerűen túlvetté vált. A forint csak kis mértékben gyengült, mintegy 20 fillérrel lett drágább az euró, de ezzel átlépte a fontos 310-es határt.

Az európai tőzsdék bizonytalankodtak, de nagy átlagban inkább süllyedtek, az EuroStoxx 50 index 0,1 százalékkal csökkent. A német DAX stagnált, a francia CAC 0,4, a brit FTSE 100 pedig 0,2 százalékkal esett. Amerikában a fontosabb indexek 0,2-0,3 százalékos mínuszban vannak.

Olajhinta, olajpalinta

Orosz, iraki, szaúd-arábiai miniszterek nyilatkoztak ma az OPEC kitermelés-csökkentési korlátozásáról, az Oilprice.com szerint ellentmondásos jelzéseket adva. Az olajról továbbra is sokféle vélemény kering, de az azért ritka, hogy valaki jelentősebb esést vár. Ilyen a Fitch, amely az amerikai kitermelés felfutása miatt prognosztizálja ezt a második félévre, igaz, 2018-ra már ő is emelkedést valószínűsít.

A hónapok óta szűk sávban ingadozó kőolaj a korábbi fél-egy százalékos emelkedésről estére visszavett kissé, 0,1-0,2 százalékos pluszt azonban megőrzött. A WTI 53,30, a Brent 56,10 dollár. A nemesfémek megint esnek, vélhetően a kamatemelési várakozásokkal összefüggésben, a dollár ma alig mozdult.

Obamacare helyett Trumpcare

Amerikában különösen nagy mínuszban vannak a gyógyszerrészvények. Egyrészt bejelentették a republikánusok új, szegényekre vonatkozó egészségügyi programját, amely felváltja a demokraták Obamacare-jét. Másrészt Donald Trump tweetjeiben (Twitter-üzeneteiben) megint kikelt a magas gyógyszerárak ellen. Paul szenátor egyébként ma „Obamacare light”-nak nevezte a Bloomberg TV-nek az új programot.

A nyomott európai hangulathoz hozzájárulhatott, hogy a német gyáripari megrendelések nyolc éve nem látott mértékben csökkentek januárban.

Jó ötlet az Unicredit?

Két nagy brókercégünk is jó ötletnek tartja az Unicredit részvényeinek vásárlását. A KBC Equitas szerint sokkal többet is érhet az Unicredit. „Kellően nagynak tűnik a pesszimizmus az olasz eszközökkel, pláne a bankokkal kapcsolatban, hogy ígéretes hosszú távú befektetési lehetőségek adódjanak. Egy ilyen lehet az Unicredit is, ami nemrég sikerrel zárt egy igen jelentős, 13 milliárd eurós tőkeemelést” - írják. A bank jelenleg is alulárazott szerintük a hasonló megtérülést biztosító európai szektortársakhoz képest.

Az Erste Befektetési hírlevelének címe hasonló, „Jó vétel lehet az UniCredit”. Szerintük „az elmúlt hetekben jelentős kockázatok szűntek meg az UniCreditnél azzal, hogy sikeresen lezárult a 13 milliárd eurós tőkeemelés, ráadásul a technikai kép alapján nagyságrendileg egy éves távon akár 40%-os emelkedés is valószínűnek tűnik”. Ezért kedvező beszállási lehetőséget látnak.

Jó volt a Nyomda-jelentés

Remek negyedévet zárt a Nyomda a KBC Equitas szerint, és szép osztalék jöhet. A már korábban is optimista, a részvényt régebb óta vételre ajánló brókercég várakozásait is meghaladta az eredmény. Rekordszinten az exportbevétel, az egész tavalyi évet tekintve 11 százalékos volt a bővülés, így már a 9 milliárd forintot is meghaladta. A társaság várhatóan 86,6 forint osztalékot fizet részvényenként. Bár a cég célárát elérte a papír, a vonzó, 6,8 százalékos osztalékhozam miatt csak a stop losst húzzák feljebb (1000-ről 1120 forintra).

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ifjú kémek bevetésen: egyre nagyobb a félelem a kínai behatolástól

Ifjú kémek bevetésen: egyre nagyobb a félelem a kínai behatolástól

Az angolszász országokban világszerte egyre keményebb fellépést követelnek a kínai befolyásszerzés visszaszorítására. Célkeresztbe kerültek a kínai vendéghallgatók is, mert többüket rákényszerít Peking az információk továbbadására. A nyugati csúcstechnológiai cégek kínai fölvásárlása is egyre forróbb téma.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?