Hirdetés
Hirdetés

Tankönyvi klimax az Amazonnál, zuhan a svájci frank

Fellegi Tamás, 2017. július 28., 10:37

Megvadultak az Amazon befektetői, de aztán kijózanodtak a gyenge negyedéves eredményre. Magasan az olajár, az európai tőzsdék esnek, nagy a forgalom a Richterben.

Tegnap Amerikában a legjobban vágtató, és immár 500 milliárd dolláros nagyságot is átlépő két internetes óriás befektetői elvesztették a türelmüket, akik eddig lemaradtak, most bármi áron rohantak venni, a shortosok pedig kapituláltak. Ahogy ez megtörtént a kereskedés elején teljesen eszement árakon, lecsillapodtak a kedélyek, megjöttek a vevők, és visszatolták az árfolyamot a Facebooknál kisebb, az Amazonnál jóval nagyobb mértékben.

Amazon: az égben kezdett, majd nagy forgalommal visszatömték
Amazon: az égben kezdett, majd nagy forgalommal visszatömték

Ezt a folyamatot klimaxnak nevezi a tőzsdei szaknyelv, amikor a felfelé tartó trend egy őrületben csúcsosodik ki, majd átmenetileg vagy végleg kifullad, megfordul. A felfokozott hangulatra jellemző, hogy a kereskedés elején az összes sajtóorgánum bejelentette, hogy az Amazon-főnök Jeff Bezos lett a világ leggazdagabb embere, de a kereskedés végére ez már okafogyott kijelentés lett: pár órát tartott csak a pünkösdi királyság.

Hirdetés

Az Amazonnál minderre még rátett egy lapáttal a kereskedés után megjelent, csalódást keltő negyedéves eredmény. A cég árbevétele ugyan szépen nő, de a költségei is, így a profit továbbra sem magas.

Európában ma esnek a főbb indexek, a francia CAC-40 egy százalék mínuszban van, a német DAX fél százalékot esik. A BÉT-et a Richter negyedéves jelentése tartja izgalomban, de miután nem lett különösebb érdekesség, a cég továbbra is kiegyensúlyozottan, stabilan működik, az árfolyam alig változik, csak a forgalom nagy.

Ma is élénk a Konzum kereskedése, a papír kisebb-nagyobb mínuszban hullámzik, volt 1415 forint is, 1598 is a nap folyamán, remek hullámvasútra lehet felülni.

Gyengült a svájci frank az euróhoz képest, immár a legalacsonyabb értéken van a 2015. januári árfolyamgát elengedése óta, egy euróért több mint 1,13-at adnak belőle. Tovább drágult az olaj: a WTI 49 dollár, a Brent több mint 51. Ez már nem csak a gyengülő dollár hatása, hisz tegnap óta alig változott az amerikai deviza árfolyama, az olajár viszont szépet ugrott.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Csúcson, mármint csúcs alacsonyan áll a hazai államkötvények hozama. A részvényárfolyamokról minden nap megemlékezik a sajtó, a kötvényekről szinte soha, pedig a magyar befektetőknek is sokkal több van belőlük, mint részvényekből. Régen várnak a szakemberek egy kötvénypiaci fordulatra, amely azonban nem akar megérkezni.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?