6p
A közepes és kisebb tőzsdei cégek forgalmának növelését próbálják elérni a Budapesti Értéktőzsdénél, az egyik módszer az lenne, ha a közkézhányadot, tehát a szabadon forgó részvények mennyiségét növelni lehetne. Az Alteo megújuló energiaforrásokat és hagyományos, de környezetbarát módszereket vegyít egymással, az energetikai értéklánc lényegében teljes spektrumára kiterjedő szolgáltatási portfóliót kínál nagyvállalati ügyfeleinek.
Kovács Domonkos, Alteo

Az Alteo és az Appeninn részvételével indult a Privátbankár és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közös rendezvénysorozata, a „BÉT Akadémia - Professzionális Befektetői Fórum”, amelynek célja, hogy első kézből kapjanak az intézményi befektetők információkat a tőzsdei cégekről. Sokszor elhangzik a közepes vállalatokkal kapcsolatban, hogy nem elég nagy a likviditásuk, kevés róluk a hír, ezen is szeretnénk a rendezvénnyel változtatni – mondta el Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója.

A másodpiaci likviditást a cég mérete, a közkézhányad határozza meg elsősorban, ezért a közepes méretű cégekkel folyamatosan konzultálni szeretnének arról, hogyan lehetne megnövelni a közkézhányadot. A tőzsde maga két dolgot tehet, egyrészt az elérhető információkat próbálja meg eljuttatni a befektetőkhöz, másrészt a másodpiaci likviditás szempontjából fontos árjegyzést és az elemzések készítését próbálják meg ösztönözni.

Már 70 céggel beszéltek

Tavaly augusztustól októberig kísérleti jelleggel öt cégre árat jegyeztek brókercégek, amivel érezhetően hozzá tudtak járulni a forgalom növekedéséhez, a kísérlet eredményesnek tűnt. Az idén tervezik egy hasonló folyamatos árjegyzési rendszer kidolgozását.

Az új kibocsátók megjelenése érdekében azonosították azokat a cégeket, amelyek tőzsdére jöhetnek, mintegy 300 ilyet találtak. Ezután személyes megbeszéléseket szerveztek ezekkel a társaságokkal. Már 70 ilyen találkozón vannak túl.

Itt a decentralizálás

Kovács Domonkos, az Alteo M&A és tőkepiaci igazgatója szerint a 2000-es évek második felétől új korszak kibontakozásának lehetünk tanúi az energetikában, a centralizált, nagy erőművi rendszerektől elmozdulás történik a decentralizált, helyi energetikai rendszerek irányába. A klímavédelem szempontjai, a tiszta energia iránti igény is felerősödött.

A régi rendszer kezd átalakulni, a decentralizált, egyéni igényekre szakosodott energiaszolgáltatás irányába tartunk. Hasonlóan ahhoz, mint ahogy a távközlésben is a nagy szolgáltatók egyeduralmának rendszere a kilencvenes években teljesen felbomlott a dereguláció és az ügyféligények jelentős változásainak eredményeként.

Hagyományos és megújuló vegyesen

Az Alteo-t sokszor tévesen megújuló-energetikai cégnek azonosítják be, ez azonban csak részben igaz – mondta az igazgató. A fő gond, hogy az új energetikai forma a korábbi nagy hálózatokra csatlakozik, ami nem teljesen felel meg a mai igényeknek. Ne a hálózattól várjuk azt, hogy kiegyenlítse a megújuló energia ingadozásait, tegyük meg ezt mi magunk – mondja a szakember.

Például hatékony, alacsony károsanyag-kibocsátású földgáztüzelésű erőműveket is alkalmaznak a megújuló energiaforrások mellett, az ügyfél egy komplett portfóliót kap, „megbízhatóság, hatékonyság, klímatudatosság” jelszavakkal. Az Alteo alapvetően az ipari ügyfelekre fókuszál, a lakossággal legfeljebb nagyon áttételesen van kapcsolatban.

Dinamikus növekedés

A cég dinamikusan nő, három év alatt megháromszorozta árbevételét, ami főleg abból adódik, hogy befektetnek és új projekteket valósítanak meg. De gázkereskedelmi és villamos-kereskedelmi tevékenységük is van (2016-tól, illetve 2009-től), ahol organikusan, nagyobb befektetés, tőkeigény nélkül is lehet bővülni. A januári hideg egyébként a gázkereskedelmi üzletágnak nagyon jót tett.

Nagyvállalati, blue chip ügyfelei közé tartozik a Mol Petrolkémia, a BorsodChem, az Audi, a Heineken. A Mol Petrolkémia és a BorsodChem növeli kapacitásait, aminek jelentős energetikai vonzata van.

Rendszeres osztalék várható

A tavalyi IPO után közel tízmilliárd forintos tőzsdei kapitalizációval és 23,4 százalékos közkézhányaddal rendelkeznek, a menedzsment kezében 4,5 százalék van. A Wallis-csoporté 67,4 százalék. A cég 2015 után már fizetett részvényenként 120 forint osztalékot, és hosszabb távon is a növekedést az osztalékfizetéssel összehangolni törekvő társaságként definiálja magát.

Hogyan teremthető meg a likviditás egy részvénynél? – tette fel a kérdést Barlai Róbert, az OTP treasury igazgatója. Olyan típusú tranzakciókat kell a tőzsdére hozni, ahol egészséges arányban megoszlik a lakossági és az intézményi befektetői kör vásárlása a kibocsátásból. Nemcsak az ár maximalizálására kell törekedni, valamilyen áremelkedési potenciált érdemes a befektetőknél hagyni, hogy ez később új befektetőket hozzon a részvény piacára. A szakember reméli, hogy sikerül jól működő árjegyzői rendszert meghonosítani a közepes és kisebb részvénytársaságok piacán.

A megújulók és az atomenergia

Kovács Domonkos szerint hatalmas diszkontot kapott az Alteo részvénye a kibocsátásnál, messze az indokolt értékeltségi szinttől, aminek az alacsony likviditás lehet az egyik oka.

Tordai Péter

Milyen a jövője a megújuló energiának a teljes energiatermelésen belül? - erről beszélt Tordai Péter, az E2 Hungary pénzügyi igazgatója. A megújulók 2040-ig várhatóan 78 százalékkal nőnek majd, némileg meglepő módon a nukleáris energia is hasonló felfutást élhet át. Az energiafelhasználás növekedése nagyrészt elektromos áramból fog jönni (electrification).

Éjszaka otthon, vagy nappal a kúton?

A napenergia és más alternatív energiaforrásból származó energiafajták ára a jövőben tovább csökkenhet, a hatékonyság ma is növekszik. A szél- és napenergia lehet a domináns közöttük. Az energiatárolási technológiák fejlesztésén nagyon sok múlik majd, az akkumulátor-technológiák fejlődése még az alternatív energiatermelésnél is gyorsabban növekszik. Még hatalmas fejlődés várható e téren.

Nem lehet tudni, melyik technológia lesz a befutó, az elektromos gépkocsiknál például lehet, hogy a töltési technológia fejlődik és eredményez sokkal gyorsabb töltést, de az is lehet, hogy az akkumulátorok fognak nagyobb, például ezer kilométeres távolságot lehetővé tenni. Az utóbbi esetben a felhasználók várhatóan otthon, éjszaka fogják tölteni autóikat, nem töltőállomásokon – mondta a szakember.

(A sorozat második része az ingatlanpiacról és az Appeninn Nyrt-ről itt látható>>>.)

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG