Hirdetés
Hirdetés

Tovább gyengül az angol font, délután eldőlhet a forint sorsa

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 22., 11:09

Az angol font célba vette a tavalyi mélypontot, a forint stabil az euróhoz képest. Az európai tőzsdék felfelé indultak, itthon a CIG Pannónia jelentette féléves eredményét, a részvény lenyugodott. A hátsó sorból már csak az Appeninnt veszik lelkesen, a nagyok közül az OTP erősödik.

Szakadatlanul csökken az angol font az euróhoz képest, gyanítjuk, hogy most már inkább csak a lendület viszi, a heves pozíciózárások, esetleg shortnyitások, pláne hogy 1-2 nagy befektetési bank is bemondta a paritást, vagy az egy font egyenlő egy eurós célt. Ha így van, lassan érik egy korrekció, egyébként pedig fundamentálisan jó helyen van a paritáson, ha esetleg végül tényleg lejut oda.

Angol font/euró.
Angol font/euró. Friss árfolyamok >>>

A forint 303 és 304 kötött van az euróhoz képest, elég stabil, véleményünk szerint vehetne egy nagy levegőt, és átrugaszkodhatna a 300-as szinten, de nem biztos, hogy a jegybank is örülne ennek, amíg az inflációt nem látja elég masszívnak, mondjuk 2-3 százalékosnak. Ma mindenesetre kamatdöntő ülés lesz, délutánra kiderül, változik-e az MNB monetáris politikája.

Hirdetés

Meglódultak az európai piacok, nagyjából fél százalékos emelkedés mutatkozik, de a DAX 0,7 százalékkal van feljebb 12 150 ponton. A BUX fél százalékot emelkedik, ezt lényegében az OTP másfél százalékos erősödési okozza, a bankpapír 10 150 forintot ér.

Jelentett a CIG Pannónia, igen jó lett az eredmény, de ez egyszeri tényezőknek köszönhető, ezek nélkül nincs jelentős változás. A fő kérdés, hogy a megvásárolt MKB biztosító beintegrálása után hogyan változik az árbevétel-, és profittermelő képesség, ezt a következő negyedévek fogják megmutatni.

CIG Pannónia
CIG Pannónia

A papírt a befektetők a múlt héten megrángatták, sok másikkal együtt, de úgy tűnik, most lenyugodott a papír a jelentés hatására, 279 forinton a tegnapi záróáron kötnek rá. A CIG-Pannónia nem olyan spekulatív, mint a kisebb papírok, alapvetően a fundamentumok szokták meghatározni az árfolyamot, vélhetően a továbbiakban is így lesz.

Tovább szárnyal viszont az Appeninn, az utolsó mohikán, mondhatni az utolsó pulyka a múlt hetiek közül, ott a spekulatív árképzésnek semmi akadálya. A papír 9 százalékkal emelkedik 390 forintig, a múlt heti nagy részvényes kiszállása egyelőre nem törte meg a vételi kedvet.

Ereszt az Enefi-lufi, a papír 5 százalékkal esik 236 forintig. Ez az a papír a kicsik közül, ahol semmi értelme felhajtani az árfolyamot, ha nincs konkrét pozitívum, hisz ez a csődöt mondott E-Star utódcége.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

A tudatos pénzügyi döntések segítségével javul az életminőségünk, csúnya csapdákat, veszteségeket kerülhetünk el, és még az ország gazdasága is javulhat tőle. Az állam komoly lépéseket tesz abba az irányba, hogy javítsa pénzügyi tudatosságunkat. Főleg az iskolákra koncentrálnak, a tanárokra és a jövő nemzedékeire. Eközben egy forradalommal, a digitalizációval is lépést kell tartani.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?