Hirdetés
Hirdetés

Tovább gyengül az angol font, délután eldőlhet a forint sorsa

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 22., 11:09

Az angol font célba vette a tavalyi mélypontot, a forint stabil az euróhoz képest. Az európai tőzsdék felfelé indultak, itthon a CIG Pannónia jelentette féléves eredményét, a részvény lenyugodott. A hátsó sorból már csak az Appeninnt veszik lelkesen, a nagyok közül az OTP erősödik.

Szakadatlanul csökken az angol font az euróhoz képest, gyanítjuk, hogy most már inkább csak a lendület viszi, a heves pozíciózárások, esetleg shortnyitások, pláne hogy 1-2 nagy befektetési bank is bemondta a paritást, vagy az egy font egyenlő egy eurós célt. Ha így van, lassan érik egy korrekció, egyébként pedig fundamentálisan jó helyen van a paritáson, ha esetleg végül tényleg lejut oda.

Angol font/euró.
Angol font/euró. Friss árfolyamok >>>

A forint 303 és 304 kötött van az euróhoz képest, elég stabil, véleményünk szerint vehetne egy nagy levegőt, és átrugaszkodhatna a 300-as szinten, de nem biztos, hogy a jegybank is örülne ennek, amíg az inflációt nem látja elég masszívnak, mondjuk 2-3 százalékosnak. Ma mindenesetre kamatdöntő ülés lesz, délutánra kiderül, változik-e az MNB monetáris politikája.

Hirdetés

Meglódultak az európai piacok, nagyjából fél százalékos emelkedés mutatkozik, de a DAX 0,7 százalékkal van feljebb 12 150 ponton. A BUX fél százalékot emelkedik, ezt lényegében az OTP másfél százalékos erősödési okozza, a bankpapír 10 150 forintot ér.

Jelentett a CIG Pannónia, igen jó lett az eredmény, de ez egyszeri tényezőknek köszönhető, ezek nélkül nincs jelentős változás. A fő kérdés, hogy a megvásárolt MKB biztosító beintegrálása után hogyan változik az árbevétel-, és profittermelő képesség, ezt a következő negyedévek fogják megmutatni.

CIG Pannónia
CIG Pannónia

A papírt a befektetők a múlt héten megrángatták, sok másikkal együtt, de úgy tűnik, most lenyugodott a papír a jelentés hatására, 279 forinton a tegnapi záróáron kötnek rá. A CIG-Pannónia nem olyan spekulatív, mint a kisebb papírok, alapvetően a fundamentumok szokták meghatározni az árfolyamot, vélhetően a továbbiakban is így lesz.

Tovább szárnyal viszont az Appeninn, az utolsó mohikán, mondhatni az utolsó pulyka a múlt hetiek közül, ott a spekulatív árképzésnek semmi akadálya. A papír 9 százalékkal emelkedik 390 forintig, a múlt heti nagy részvényes kiszállása egyelőre nem törte meg a vételi kedvet.

Ereszt az Enefi-lufi, a papír 5 százalékkal esik 236 forintig. Ez az a papír a kicsik közül, ahol semmi értelme felhajtani az árfolyamot, ha nincs konkrét pozitívum, hisz ez a csődöt mondott E-Star utódcége.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Csúcson, mármint csúcs alacsonyan áll a hazai államkötvények hozama. A részvényárfolyamokról minden nap megemlékezik a sajtó, a kötvényekről szinte soha, pedig a magyar befektetőknek is sokkal több van belőlük, mint részvényekből. Régen várnak a szakemberek egy kötvénypiaci fordulatra, amely azonban nem akar megérkezni.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?