Hirdetés
Hirdetés

Tovább zuhan Mészáros Lőrinc részvénye - de jól alakul a nap az autósoknak

Gáspár András, 2017. március 17., 10:36

A tőzsdéken kifulladt a lendület, de a dollár nem talált magára a Fed galamblelkű szigorítása óta. Az OTP eddig egész sokat megtartott a tegnapi masszív nyereségéből, a Molt tizedelhetik, az Opimus második napja kétszámjegyű veszteségben jár. A devizapiacon csend van, az olaj ára viszont tovább csökken: nem igazán látszik, hogy beválna a kitermelés visszafogása.

Úgy emelt kamatot a Fed, mintha vágott volna

Amerikában a Fednek sikerült úgy kamatot emelnie, hogy a piaci reakciók sokkal inkább egy kamatvágás utáni helyzetképre hasonlítanak - a testület kommentárja ugyanis nem utalt a jövőben kellő számú vagy mértékű további szigorításra a piac megítélése szerint. Így a részvényárak emelkedtek, a dollár pedig gyengült.

A tőzsdei lendület csütörtökre kifújt, a Dow Jones és az S&P index is gyengült valamelyest, a Nasdaq Composite tudott emelkedni minimális mértékben. Az ázsiai piacokon is többnyire megtorpant a növekedés pénteken.

Hirdetés

Sokat megtartott a nyereségből az OTP, tovább zuhan az Opimus

Az állás 10 óra után Friss árfolyamok >>
Az állás délelőtt 10 óra után
Friss árfolyamok >>

A nyugat-európai nyitás is meglehetősen gyengére sikerült, a frankfurti, londoni vezető indexek fél százalék körüli mínuszban járnak háromnegyed órával a nyitás után. Budapest 10 óra előtt határozottan sereghajtónak minősül, 0,6 százalékos esésben jár a vezető tőzsdeindex. A helyzetet azonban árnyalja, hogy tegnap huszáros menetelést vágott ki a BUX, az OTP vezérletével messze felülteljesítő volt a budapesti tőzsde. Az OTP 3,5 százalékos csütörtöki emelkedéséből a nyitás óta csak fél százalék veszett el pénteken, ami egész jó teljesítmény. Másfél százalékos mínuszban van viszont a Magyar Telekom, de gyengül a Richter is. A kisbefektetőknek jó hír lehet, hogy a Mol közgyűlési napirendjéből az Equilor elemzői azt olvassák ki, hogy sor kerülhet a részvények névértékének tizedelésére - ez növelheti a likviditást és a kisrészvényesek számára hozzáférhetőbbé teheti a papírt. A Mol az egyetlen bluechip pénteken délelőtt, ami a pozitív tartomány határán tud egyensúlyozni.

A Mészáros Lőrinchez köthető papírok közül az Opimus a tegnapi 15 százalékos zuhanást követően ma sem áll túl jól: egy óra alatt újabb 11 százalékot veszített értékéből, az irány a vételi ajánlat bejelentése óta lefelé mutat.

A devizapiacon csend van

A dollár nem nyerte vissza erejét a Fed döntése óta, 1,0773-nál jár az euróval szemben a jegyzés. A forint árfolyama sem nagyon mozdul, reggel óta 309,50 közelében tanyázik a közös pénz jegyzése.

EUR/HUF Friss árfolyamok >>
EUR/HUF
Friss árfolyamok >>

Tovább csökken az olajár

A magyar autósoknak jó hír, hogy ismét csökken az olaj ára. A háttérben a kitermelés korlátozását szolgáló megállapodás körüli bizonytalanságok állnak. Amióta csak megegyeztek az OPEC-tagállamok és néhány OPEC-en kívüli ország (köztük Oroszország) az árak megtámasztása érdekében, kétségek övezik a megállapodást: vajon mindenki betartja majd? A kínálat visszafogása elég hatásos lesz ahhoz, hogy leépítse a meglévő gigantikus készleteket, amelyekre a világgazdaság részéről csak gyenge kereslet mutatkozik?

A friss jelentések szerint az OPEC erőfeszítéseinek eredménye meglehetősen csekély: a friss havi jelentés szerint a globális készletek 278 millió hordóra nőttek, az ötéves átlag szintje fölé. Az is kiderült, hogy mióta életbe lépett a kitermelést korlátozó egyezmény, 3 százalékkal nőtt az Ázsiába irányuló olajszállítmányok volumene, az iraki export pedig nem csökkent az elvárt mértékben - felmerül a gyanúja annak, hogy az ország nem tartja be a megállapodást.

Az amerikai WTI olajfajta hordónkénti ára 49 dollár alá került, a Brent típusú kőolajat 52 dollár alatt adják-veszik.

Szokatlan módon egyébként szombatra időzítve kapnak egy kis árcsökkentést a magyar autósok a hét közepi munkaszüneti nap miatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Külföldről rendelnél? Itt van minden, mire kell figyelned!

Külföldről rendelnél? Itt van minden, mire kell figyelned!

Jó, ha tisztában vagyunk, milyen határidővel és milyen költségekkel jár, ha külföldről rendelünk. Nem árt elfelejteni azt sem, mely termékek behozatala tilos az országba, melyek a vám-és áfamentes áruk? Milyen összegig nem kell fizetnünk vámot? Összeszedtünk minden hasznos tudnivalót.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 27
  Fogyasztói bizalmi index
  IFO üzleti hangulatindex
  március 28
  MNB kamatdöntés
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  Conference Board fogyasztói bizalmi index
  Richmondi Fed feldolgozóipari index
  március 29
  KSH: munkanélküliségi ráta
  Függőben lévő lakásértékesítések (év/év)
  március 30
  KSH: Kiskereskedelem (január)
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  Fogyasztói árindex (év/év, végleges)
  GDP (negyedév/negyedév, végleges)
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  március 31
  KSH: termelői árindex (év/év)
  KSH: a kormányzati szektor egyenlege
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Munkanélküliségi ráta
  Fogyasztói árindex (év/év)

Szavazás

Önt zavarja a vörös csillag a Heineken sörök csomagolásán?