Hirdetés
Hirdetés

Tovább zuhan Mészáros Lőrinc részvénye - de jól alakul a nap az autósoknak

Gáspár András, 2017. március 17., 10:36

A tőzsdéken kifulladt a lendület, de a dollár nem talált magára a Fed galamblelkű szigorítása óta. Az OTP eddig egész sokat megtartott a tegnapi masszív nyereségéből, a Molt tizedelhetik, az Opimus második napja kétszámjegyű veszteségben jár. A devizapiacon csend van, az olaj ára viszont tovább csökken: nem igazán látszik, hogy beválna a kitermelés visszafogása.

Úgy emelt kamatot a Fed, mintha vágott volna

Amerikában a Fednek sikerült úgy kamatot emelnie, hogy a piaci reakciók sokkal inkább egy kamatvágás utáni helyzetképre hasonlítanak - a testület kommentárja ugyanis nem utalt a jövőben kellő számú vagy mértékű további szigorításra a piac megítélése szerint. Így a részvényárak emelkedtek, a dollár pedig gyengült.

A tőzsdei lendület csütörtökre kifújt, a Dow Jones és az S&P index is gyengült valamelyest, a Nasdaq Composite tudott emelkedni minimális mértékben. Az ázsiai piacokon is többnyire megtorpant a növekedés pénteken.

Hirdetés

Sokat megtartott a nyereségből az OTP, tovább zuhan az Opimus

Az állás 10 óra után Friss árfolyamok >>
Az állás délelőtt 10 óra után
Friss árfolyamok >>

A nyugat-európai nyitás is meglehetősen gyengére sikerült, a frankfurti, londoni vezető indexek fél százalék körüli mínuszban járnak háromnegyed órával a nyitás után. Budapest 10 óra előtt határozottan sereghajtónak minősül, 0,6 százalékos esésben jár a vezető tőzsdeindex. A helyzetet azonban árnyalja, hogy tegnap huszáros menetelést vágott ki a BUX, az OTP vezérletével messze felülteljesítő volt a budapesti tőzsde. Az OTP 3,5 százalékos csütörtöki emelkedéséből a nyitás óta csak fél százalék veszett el pénteken, ami egész jó teljesítmény. Másfél százalékos mínuszban van viszont a Magyar Telekom, de gyengül a Richter is. A kisbefektetőknek jó hír lehet, hogy a Mol közgyűlési napirendjéből az Equilor elemzői azt olvassák ki, hogy sor kerülhet a részvények névértékének tizedelésére - ez növelheti a likviditást és a kisrészvényesek számára hozzáférhetőbbé teheti a papírt. A Mol az egyetlen bluechip pénteken délelőtt, ami a pozitív tartomány határán tud egyensúlyozni.

A Mészáros Lőrinchez köthető papírok közül az Opimus a tegnapi 15 százalékos zuhanást követően ma sem áll túl jól: egy óra alatt újabb 11 százalékot veszített értékéből, az irány a vételi ajánlat bejelentése óta lefelé mutat.

A devizapiacon csend van

A dollár nem nyerte vissza erejét a Fed döntése óta, 1,0773-nál jár az euróval szemben a jegyzés. A forint árfolyama sem nagyon mozdul, reggel óta 309,50 közelében tanyázik a közös pénz jegyzése.

EUR/HUF Friss árfolyamok >>
EUR/HUF
Friss árfolyamok >>

Tovább csökken az olajár

A magyar autósoknak jó hír, hogy ismét csökken az olaj ára. A háttérben a kitermelés korlátozását szolgáló megállapodás körüli bizonytalanságok állnak. Amióta csak megegyeztek az OPEC-tagállamok és néhány OPEC-en kívüli ország (köztük Oroszország) az árak megtámasztása érdekében, kétségek övezik a megállapodást: vajon mindenki betartja majd? A kínálat visszafogása elég hatásos lesz ahhoz, hogy leépítse a meglévő gigantikus készleteket, amelyekre a világgazdaság részéről csak gyenge kereslet mutatkozik?

A friss jelentések szerint az OPEC erőfeszítéseinek eredménye meglehetősen csekély: a friss havi jelentés szerint a globális készletek 278 millió hordóra nőttek, az ötéves átlag szintje fölé. Az is kiderült, hogy mióta életbe lépett a kitermelést korlátozó egyezmény, 3 százalékkal nőtt az Ázsiába irányuló olajszállítmányok volumene, az iraki export pedig nem csökkent az elvárt mértékben - felmerül a gyanúja annak, hogy az ország nem tartja be a megállapodást.

Az amerikai WTI olajfajta hordónkénti ára 49 dollár alá került, a Brent típusú kőolajat 52 dollár alatt adják-veszik.

Szokatlan módon egyébként szombatra időzítve kapnak egy kis árcsökkentést a magyar autósok a hét közepi munkaszüneti nap miatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Visszafojtott lélegzettel megyünk neki ennek a hétvégének

Visszafojtott lélegzettel megyünk neki ennek a hétvégének

A német választások előtt a DAX index nem ment sehová, a többi európai tőzsdeindex kissé emelkedett. Rosszabb a helyzet Amerikában, sok minden esik. A BUX kissé javult, az euró/forint hiába próbálja áttörni a 310-es szintet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?