Hirdetés
Hirdetés

Tovább zuhan Mészáros Lőrinc részvénye - de jól alakul a nap az autósoknak

Gáspár András, 2017. március 17., 10:36

A tőzsdéken kifulladt a lendület, de a dollár nem talált magára a Fed galamblelkű szigorítása óta. Az OTP eddig egész sokat megtartott a tegnapi masszív nyereségéből, a Molt tizedelhetik, az Opimus második napja kétszámjegyű veszteségben jár. A devizapiacon csend van, az olaj ára viszont tovább csökken: nem igazán látszik, hogy beválna a kitermelés visszafogása.

Úgy emelt kamatot a Fed, mintha vágott volna

Amerikában a Fednek sikerült úgy kamatot emelnie, hogy a piaci reakciók sokkal inkább egy kamatvágás utáni helyzetképre hasonlítanak - a testület kommentárja ugyanis nem utalt a jövőben kellő számú vagy mértékű további szigorításra a piac megítélése szerint. Így a részvényárak emelkedtek, a dollár pedig gyengült.

A tőzsdei lendület csütörtökre kifújt, a Dow Jones és az S&P index is gyengült valamelyest, a Nasdaq Composite tudott emelkedni minimális mértékben. Az ázsiai piacokon is többnyire megtorpant a növekedés pénteken.

Hirdetés

Sokat megtartott a nyereségből az OTP, tovább zuhan az Opimus

Az állás 10 óra után Friss árfolyamok >>
Az állás délelőtt 10 óra után
Friss árfolyamok >>

A nyugat-európai nyitás is meglehetősen gyengére sikerült, a frankfurti, londoni vezető indexek fél százalék körüli mínuszban járnak háromnegyed órával a nyitás után. Budapest 10 óra előtt határozottan sereghajtónak minősül, 0,6 százalékos esésben jár a vezető tőzsdeindex. A helyzetet azonban árnyalja, hogy tegnap huszáros menetelést vágott ki a BUX, az OTP vezérletével messze felülteljesítő volt a budapesti tőzsde. Az OTP 3,5 százalékos csütörtöki emelkedéséből a nyitás óta csak fél százalék veszett el pénteken, ami egész jó teljesítmény. Másfél százalékos mínuszban van viszont a Magyar Telekom, de gyengül a Richter is. A kisbefektetőknek jó hír lehet, hogy a Mol közgyűlési napirendjéből az Equilor elemzői azt olvassák ki, hogy sor kerülhet a részvények névértékének tizedelésére - ez növelheti a likviditást és a kisrészvényesek számára hozzáférhetőbbé teheti a papírt. A Mol az egyetlen bluechip pénteken délelőtt, ami a pozitív tartomány határán tud egyensúlyozni.

A Mészáros Lőrinchez köthető papírok közül az Opimus a tegnapi 15 százalékos zuhanást követően ma sem áll túl jól: egy óra alatt újabb 11 százalékot veszített értékéből, az irány a vételi ajánlat bejelentése óta lefelé mutat.

A devizapiacon csend van

A dollár nem nyerte vissza erejét a Fed döntése óta, 1,0773-nál jár az euróval szemben a jegyzés. A forint árfolyama sem nagyon mozdul, reggel óta 309,50 közelében tanyázik a közös pénz jegyzése.

EUR/HUF Friss árfolyamok >>
EUR/HUF
Friss árfolyamok >>

Tovább csökken az olajár

A magyar autósoknak jó hír, hogy ismét csökken az olaj ára. A háttérben a kitermelés korlátozását szolgáló megállapodás körüli bizonytalanságok állnak. Amióta csak megegyeztek az OPEC-tagállamok és néhány OPEC-en kívüli ország (köztük Oroszország) az árak megtámasztása érdekében, kétségek övezik a megállapodást: vajon mindenki betartja majd? A kínálat visszafogása elég hatásos lesz ahhoz, hogy leépítse a meglévő gigantikus készleteket, amelyekre a világgazdaság részéről csak gyenge kereslet mutatkozik?

A friss jelentések szerint az OPEC erőfeszítéseinek eredménye meglehetősen csekély: a friss havi jelentés szerint a globális készletek 278 millió hordóra nőttek, az ötéves átlag szintje fölé. Az is kiderült, hogy mióta életbe lépett a kitermelést korlátozó egyezmény, 3 százalékkal nőtt az Ázsiába irányuló olajszállítmányok volumene, az iraki export pedig nem csökkent az elvárt mértékben - felmerül a gyanúja annak, hogy az ország nem tartja be a megállapodást.

Az amerikai WTI olajfajta hordónkénti ára 49 dollár alá került, a Brent típusú kőolajat 52 dollár alatt adják-veszik.

Szokatlan módon egyébként szombatra időzítve kapnak egy kis árcsökkentést a magyar autósok a hét közepi munkaszüneti nap miatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyenge a forint, zuhan a török líra, erős az euró

Gyenge a forint, zuhan a török líra, erős az euró

Továbbra is gyengélkedik az amúgy is mélyen alulértékelt forint, a török líra szabadesésben. A dollár esett az euróhoz képest. Amerika ma hálát ad, de előtte még azért csúcsra küldték a Nasdaqot. Gyengül a Mol, aztán napközben ki tudja mi lesz belőle, újabban mindig felpattan.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?