5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Xetra kereskedési rendszer decemberi bevezetése főleg az online üzletelő magánszemélyeknél hoz látható változásokat, például többféle európai piacon köthetnek üzleteket. Sok befektetőt érinthetnek ugyanakkor a bevezetésre kerülő újfajta megbízástípusok és a kereskedés új módszerei is.

Rendszerszinten számos változást jelent a Xetra bevezetése, de ezek többsége a befektetők számára rejtve marad. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elsősorban azért akarja lecserélni a jelenlegi kereskedési rendszert, mert az MMTS egy nagyon régi számítógépes rendszer, kevesen használják a világban, így izolált – mondta Tordai Péter, a KBC Securities lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese, a BÉT kereskedési bizottságának tagja. A jelenlegi igényeket azonban teljesen kiszolgálja, igaz, voltak pillanatok a múltban, amikor úgy tűnt, kevésnek bizonyul, de azóta a forgalom nagyban csökkent.

Jöhetnek a robotok

A BÉT a bevezetésétől magasabb forgalmat remél, számít új brókercégekre a tőzsdén, s megjelenhetnek az úgynevezett robotok is. A Xetrához ezek könnyen és olcsón tudnak majd kapcsolódni, és ha a díjak szintje is megfelelő, akkor jelentős forgalmat generálhatnak. A régi nagybefektetők, alapkezelők és más intézmények forgalma viszont önmagában a Xetra bevezetése miatt várhatóan nem nő.

Fontos érv volt a bevezetése mellett az is, hogy a régi rendszer IT-támogatása limitált. Az MMTS-t elsősorban a BÉT fejleszti, az utóbbi években pedig, amikor a tulajdonosok részéről kinyilvánításra került a rendszercsere, már folyamatosan csökkent a fejlesztés. A Xetránál sokkal magasabb lesz az IT-support (informatikai támogatás – a szerk.), ez várhatóan jóval nagyobb stabilitást is jelent majd.

Nagy lesz a frankfurti kínálat

A Xetra bevezetésével a lakosság körében a legtöbb változással azok szembesülnek majd, akik online kötnek üzleteket. A befektetési szolgáltatók egy része például újabb piacokat nyithat majd meg számukra Európában, mint például a frankfurtit. A piaci kínálat bővüléséből azok kevesebbet érzékelhetnek, akik telefonon adják le megbízásaikat és nem találkoznak számítógépes felülettel, hiszen eddig is számos nemzetközi piacra adhattak megbízást. Az új rendszer a kisbefektetők körében egyre népszerűbb amerikai piacok hozzáférésében nem hoz változást, továbbra is csak ott lehet közvetlenül elérni ezeket a tőzsdéket, ahol eddig.

„Sok befektetőt érinthet viszont, hogy két új megbízástípus kerül bevezetésre”– emelte ki Tordai Péter.  Az egyik a market-to-limit order, amely a most is létező piaci áras megbízás egy speciális fajtája. Míg a normál piaci áras megbízás megszűnik, ha csak egy része teljesül, itt a maradék mennyiség az ajánlati könyvben marad azon az áron, amelyen az első üzlet létrejött.

Kis aukciókat rendeznek

A másik az iceberg, azaz jéghegy típusú megbízás, ami azt jelenti, hogy csak a jéghegy csúcsa látszik. A megbízásnak csak a tíz százalékát mutatja az ajánlati könyv, pedig a többi is ott van teljesülésre várva. Ez lehetővé teszi, főleg, intézményi befektetők számára, hogy nagyobb limitáras ajánlataikkal ne befolyásolják a piacot.

Várható változás a kereskedésben is. A befektetők számára talán leginkább érzékelhető újdonság a volatilitási break-ek rendszerének megjelenése lesz. Ez azt jelenti, hogy rövid, három perces aukciós eljárásokat vezetnek be a kereskedés közben, ha az árfolyam egy bizonyos szintnél jobban elmozdul, ezzel is csökkentve a hirtelen elmozdulásokat. Ekkor ugyanis a piaci szereplőknek lesz idejük arra, hogy jobban megfontolják szándékaikat. Az elmozdulások maximuma minden papírnál más és más lehet.

Havonta kétszer volt az OTP-re

Az aukció során mindenki beviheti a megbízását három percen keresztül, de csak azt követően teljesülnek. Két fajtája lesz Tordai elmondása szerint, a statikus és a dinamikus break. A statikus azt jelenti, hogy ha az előző ilyen miniaukcióhoz képest túlságosan elmozdul az árfolyam, jön egy aukció. Ez az OTP-nél például három százalék. A dinamikus break-nél ugyanez az aktuális kötés és az előző kötés közötti elmozdulás esetén következik be, az OTP példájánál maradva legalább kettő százalékos változás esetén. A kevésbé likvid papíroknál magasabbak lesznek ezek a limitek.

Ennek kapcsán a kisbefektetőknek alaposan el kell majd magyarázni, hogy, miért nem lesz időnként folyamatos a kereskedés, hogyan lehetséges, hogy egy megbízás nem teljesül azonnal, még akkor sem, ha az ajánlat ára ezt indokolná. De a BÉT szakemberei tesztelték ezt a 2013-as kereskedési adatok alapján, és azt tapasztalták, hogy az OTP esetében például csak havonta kétszer került volna sor ilyen aukcióra.

Nehezen gazdálkodnak a brókercégek

„A brókercégeket eltérően érinti a rendszer cseréje, mivel különböző ügyfélszolgálati rendszereket használnak” -, mondta Tordai Péter.  „Van, amelyik belsőt, azaz saját fejlesztést, főleg a nagyobbak, mások pedig külső cégekét, például a Dorsum Zrt.-ét, a KBC Securities online lakossági tőzsdei szolgáltatását nyújtó KBC Equitasnak pedig már eleve megvolt a Xetra-csatlakozása, amellyel már eddig is sok európai börzéhez adott hozzáférést”- tette hozzá.

Alapvetően azonban az átállás egy több tízmilliós fejlesztést jelent a szolgáltatóknál, éppen egy olyan időszakban, amikor a befektetési szolgáltatók többsége veszteséges. A BÉT forgalma az elmúlt 4-5 évben csaknem 70 százalékkal visszaesett, ember legyen a talpán, aki ezt ki tudja gazdálkodni.

Felvásárlások várhatók

A bevezetés kapcsán attól is féltek sokan, hogy a Xetra eredményezte nyitás miatt elveszítik a külföldi intézményi ügyfeleiket, emellett vitákat generáltak a fejlesztés költségei is. Most sokan kivárnak, mit fog hozni az új rendszer, tényleg okoz-e majd forgalomnövekedést. Közben folynak konszolidációs puhatolózások is a cégek között. Az a néhány cég, amely hosszú távú elkötelezettséggel rendelkezik a magyar tőkepiac irányába – ide sorolható a KBC Securities is – folyamatosan vizsgálja a különféle felvásárlási vagy együttműködési lehetőségeket.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16910 16825 17025 -0,79% 16910 16915 2 902 589 575 HUF 2024-04-19 12:09:22
MOL 2980 2968 3024 -1,32% 2976 2980 656 730 994 HUF 2024-04-19 12:08:21
MTELEKOM 923 920 923 +0,11% 922 923 78 067 669 HUF 2024-04-19 12:07:12
RICHTER 8880 8805 9000 -0,78% 8870 8885 790 940 390 HUF 2024-04-19 12:08:46
OPUS 392 390 398 -1,63% 392 393 22 769 431 HUF 2024-04-19 11:58:16
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Eltitkol valamit a Netflix, kamatcsökkentés helyett kamatemelés jöhet
Eidenpenz József | 2024. április 19. 12:18
Rossz a hangulat a tőzsdéken az izraeli válaszcsapás után, de volt rosszabb is a hajnali órákban. A frissebb hírek nyomán megnyugodott többek között a kőolaj, az arany, a bitcoin és az euró/forint árfolyam is, de békéről még nincsen szó. A Netflix azért esett, mert titkosítani kívánja az előfizetők számát, Kína pedig visszavág az USA-nak.
Részvény / Deviza / Áru Legyen erős, ha a forint-euró párharcra néz!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 07:43
A forint veszített értékéből a nemzetközi devizapiacon ma reggel, a tegnap esti árfolyamokhoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Csütörtököt mondott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 18:33
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
Részvény / Deviza / Áru Sötét felhők árnyékolták be a tőzsde egét
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 17:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Visszalökték az erősödő devizánkat, vészesen emelkedik egy kulcsfontosságú fém ára
Eidenpenz József | 2024. április 18. 12:12
A tőzsdéken enyhe optimizmus látható, a Netflix gyorsjelentésére várnak. Kivéve Budapesten, ahol főleg az OTP a visszahúzó erő. Az amerikaiak lépései nyomán tovább drágult a réz, a gyengülő dollár is segít a nyersanyagoknak és a forintnak. A bitcoin 60 ezer dollár is volt, de visszapattant onnét.
Részvény / Deviza / Áru Ámulni fog, ha meglátja, hogyan alakult a forint árfolyama!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 07:51
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Most aztán törheti a fejét, aki eurót akar venni
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 17:58
A nap nagy részében erősödött a forint - a nap végére viszont megint veszített erejéből a magyar deviza.
Részvény / Deviza / Áru Ekkora pofon után csak egy irányba repülhetett a BUX
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 17:44
Tegnap akkorát esett a BUX, hogy ma csak felfelé vezethetett az útja.
Részvény / Deviza / Áru Három forinttal olcsóbb az euró, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2024. április 17. 12:26
A tőzsdéken javult a hangulat, a piac emészti, hogy tolódik az amerikai kamatcsökkentés. A forint nagyot fordult, de nincs egyedül, az euró/dollár vagy a zloty is irányt váltott. Megvan a Telekom-osztalék, fő a fejük a luxusmárkáknak, nagyot estek a bitcoinbányász-részvények.
Részvény / Deviza / Áru Nem jut szóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:31
Vészesen közel a 400-as szint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG